2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 389 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

„Kalocsa vadvirága” – Városunk elismert naiv festőjéről szóló könyv második kiadása már a polcokon

Illés György Cinó  |  2021. 01. 03., 14:11

Sajnos a koronavírus-járvány miatt a kötet nem kaphatja meg azt a fogadtatást, ami egy új kiadásnak járna, egyelőre nem lesz élő kötetbemutató, sem nyilvánosan meghirdetett dedikálás. Ennek ellenére szeretettel ajánlja a könyvet az olvasóknak szerzője, Tamás László, a Tomori Pál Könyvtár nyugalmazott vezetője, aki azt reméli, hogy ezek az elmaradt alkalmakat is hamarosan bepótolhatják, és személyesen is találkozhat az érdeklődő olvasókkal.

Idén volna kereken 100 éves az élete nagy részében Homokmégyen élt, de Kalocsához is erős szálakkal kötődött Gubányi Imréné Greksa Erzsébet, aki a harmincas-negyvenes évek paraszti világát, a Kalocsai-sárköz szállásainak mindennapjait jelenítette meg néprajzi hitelességgel. A kerek évforduló kapcsán nyílt a képeiből a nyáron egész festői pályáját átfogó kiállítás a Kiállítóteremben.

Gubányi Imréné Greksa Erzsébet a Dunapataj melletti Bödpusztán született, ám a család ez után nem sokkal Homokmégyre költözött, ezért homokmégyiként tartja nyilván őt az utókor, de Kalocsa éppúgy sajátjaként tekint rá. Róla és művészetéről íródott Tamás László könyve, amelynek első kiadása 2012-ben jelent meg, a kötet bemutatására pedig a Tomori Pál Könyvtár „Internet Fiesta” című rendezvénysorozata keretében került sor annak idején.

Mintegy száz kép került ki a keze alól, amelyeket néhány év leforgása alatt „festett ki magából”, megörökítve gyermekkori és az élete során később összegyűjtött emlékeit. Munkásságának értékét a róla készült könyv szerzője azzal jellemezte portálunknak adott nyilatkozatában, hogy Greksáné „Bözsi néni” megkapta érte a népművészet mestere címet, amely nagyon magas, ebben a műfajban talán a legmagasabb elismerés, hasonló más művészeti ágakban elnyerhető Kossuth-díjhoz, és szintén a szakma általi elismertségét mutatja, hogy fölvették a Népművészeti Alap tagjai sorába is.

A művész életét és munkásságát bemutató könyv második kiadása épp születése 100. évfordulója évében jelent meg. Ahhoz a hivatalban lévő polgármester, dr. Filvig Géza köszöntőjét csatolták előszó gyanánt – az első kiadás az akkori polgármester, dr. Bálint József köszöntőjével jelent meg.
További különbség a két kiadás közt, hogy az utóbbiba bekerültek a százéves jubileum alkalmából Kalocsán rendezett kiállítás vendégkönyvének érdekesebb bejegyzései, gyermekei, unokái és írástudó emberek tollából, valamint Homokmégy polgármesterének, Tapolcsányiné Varga Krisztinának tartalmas üzenete az olvasókhoz. Emellett a művész kiállításairól és azok megnyitóiról készült fotók is gazdagítják az új kiadást – tudtuk meg a szerzőtől, Tamás Lászlótól, aki reményét fejezte ki, hogy a járvány második hullámának lecsengése után a most meg nem tartható könyvbemutatót és dedikálást is bepótolhatják majd.
Ha erre sor kerül, arról értesítjük olvasóinkat!

A második kiadás a karácsony előtti hétfőn, 2020. december 21-én került ki a nyomdából.
Megvásárolható többek közt a kalocsai Balaton Könyvesboltban!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK