2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Bözsi néni 100 – A Kalocsai sárköz naiv festőjének kiállítása Kalocsán

Bözsi néni 100 – A Kalocsai sárköz naiv festőjének kiállítása Kalocsán
Illés György Cinó  |  2020. 07. 18., 16:32

A Homokmégyen született és élete nagy részében ott élt, de Kalocsához is erős szálakkal kötődött Gubányi Imréné Greksa Erzsébet – ahogy a kortársai ismerték: Bözsi néni – a paraszti élet jellemző jeleneteit, tárgyait, helyszíneit örökítette meg képein, a naiv festészet eszközeivel. Születésének 100 évfordulója apropóján rendeztek Kalocsán egész festői pályáját átfogó kiállítást, amelyet múlt pénteken nyitottak meg a Kiállítóteremben.

A Viski Károly Múzeum számára mindig is fontos volt a történeti Kalocsa művészeti értékeinek megőrzése és bemutatása. A jelenleg a múzeum fennhatósága alatt működő Városi Galéria – vagyis a Kiállítóterem – fennállása óta lehetőséget nyújt a kalocsai és Kalocsa környéki alkotók bemutatására. Ebbe a sorba illeszkedik a „Bözsi néni 100” című kiállítás is, amely Gubányi Imréné Greksa Erzsébet születésének századik évfordulója tiszteletére nyílt meg a Viski Károly Múzeum szervezésében, és a festőművész teljes életpályájáról villanóképet ad.

A rendező múzeum igazgatója, Romsics Imre muzeológus, néprajzkutató szerint Gubányiné az egyetlen kalocsai naiv festő, és több már nem is lesz, mert ez a kategória – a témáját adó paraszti életforma eltűnésével együtt – gyakorlatilag megszűnt.

A kiállítást Filvig Géza polgármester is megtekintette, mégpedig Tóth Árpádné Gubányi Mária, a festőművész Csákváron élő lánya tárlatvezetésével, amint arról Filvig beszámolt Facebook-oldalán.

Amint megtudtuk, a tárlat létrejöttében is nagy szerepet játszott Bözsi néni lánya, Tóth Árpádné, aki a kiállított képanyag nagy részét a múzeum rendelkezésére bocsátotta, és a kiállítás szervezésben is sokat segített. A képanyagot magángyűjteményekből és a Kecskeméti Katona József Múzeum által gondozott Magyar Naiv Művészek Gyűjteményének anyagából válogatták.

A JUBILEUMI KIÁLLÍTÁS KONCEPCIÓJA AZ ÉLETMŰ TEMATIKUS BEMUTATÁSA VOLT

– nyilatkozott portálunknak a tárlat rendezője, a Schöffer-gyűjtemény vezetője, Budai Viktória művészettörténész, aki a kiállítás tematikájával kapcsolatban elmondta:

A HAGYOMÁNYOS PARASZTI ÉLETMÓD ALAPJA AZ IDŐ KÖRFORGÁSA VOLT,

ez határozta meg az élet ritmusát, a hétköznapokat, a munka rendjét, a pihenést, a tevékenységek rendjét, és ezeket a hagyományos paraszti élet kereteit adó témákat dolgozta föl Gubányi Imréné festészetében.
Ezért

A TÁRLAT IS A NÉGY ÉVSZAK VÁLTAKOZÁSÁHOZ KAPCSOLÓDVA MUTATJA BE A NAIV FESTŐ MUNKÁIT.

Tekintsék meg "virtuális kiállításunkat"!

[A cikk a kép alatt folytatódik!]

Képgaléria megtekintése (34 db kép)
A galéria megnyitásához kattints a képre!
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


A tárlat megnyitó ünnepségén Tapolcsányiné Varga Krisztina, Homokmégy polgármestere fölidézte: Bözsi néni szerves része volt a falu közösségének, élete nagy részét ott töltötte. Miközben öt gyermekét fölnevelte, dadaként dolgozott a falu óvodájában, ahol az óvodásoknak is tanítgatta a festés fortélyait.


GUBÁNYINÉ ÁLDOZATOS MUNKÁJÁT ÉS GAZDAG MŰVÉSZETI HAGYATÉKÁT HOMOKMÉGY POSZTUMUSZ DÍSZPOLGÁRI CÍMMEL IS ELISMERTE 1998-BAN.

Simon Zoltán, Kalocsa alpolgármestere emlékeztetett: Bözsi néni nemcsak a festményeivel érdemelt elismerést, hanem pingálóként, hímzőként végzett munkájával, valamint az általa készített népi gyermekjátékokkal is, amelyekből néhányat a kiállításba is beépítettek.

Kalmár Ágnes, a Kecskeméti Katona József Múzeum főmuzeológusa a festmények aprólékos kidolgozottságát, részletgazdagságát emelte ki. Ezt visszavezette Bözsi néni pingáló, üvegfestő, valamint előrajzoló múltjára. Fölidézte: a művész emlékiratai szerint már fiatal korában próbálkozott az emberábrázolással: az első ilyen munkája két, templomba igyekvő idős asszonyt ábrázoló rajz volt, amely azonban nem maradhatott fönn, hiszen azt a képet a porba rajzolta.

Romsics Imre múzeumigazgató rámutatott, hogy Bözsi néni festői tehetségét a Magyar Naiv Művészek Múzeumát alapító Bánszky Pál fedezte föl, aki már Gubányiné életében is sokat fáradozott azért, hogy a homokmégyi festő népi témájú művei megjelenjenek városi tárlatokon, ezzel is további munkára bátorítva a művészt.

A múzeumigazgató a megnyitó közönségének figyelmét egy néprajzi különlegességre is ráirányította: az úgynevezett kalocsai ládák közül a világon csak hat maradt fönn, amelyek egyike a Viski Károly Múzeum birtokában van.
Romsics elmondta: a kiállítás részeként bemutatott láda Gubányinénak és Bánszkynak köszönhetően maradt fönn.

A festészet, a néprajz, népművészet iránt érdeklődőknek tehát mindenképp érdemes megtekinteni a Bözsi néni 100 című tárlatot, amely ingyenesen látogatható. A kiállítást augusztus 31-éig lehet megtekinteni, hétfő kivételével naponta, délelőtt 10 és 12, illetve délután 2 és 5 óra közt.

Képgaléria megtekintése (34 db kép)

Forrás: KALOhírek/ Illés György CinóA borítókép forrása: dr. Flvig Géza Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK