2022. 09. 27. kedd
Adalbert
: 407 Ft   : 420 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Megalakulása 57. éves jubileumát ünnepelte a volt Kalocsa 15. Légvédelmi Rakétaezred – Távolabbra költözött bajtársak is eljöttek a volt katonavárosba

Megalakulása 57. éves jubileumát ünnepelte a volt Kalocsa 15. Légvédelmi Rakétaezred – Távolabbra költözött bajtársak is eljöttek a volt katonavárosba
Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 28., 09:57

A Kalocsa 15. Légvédelmi Rakétaezred és jogelődje, a Légvédelmi Tüzérezred megalakulásának 57. évfordulója alkalmából rendeztek bensőséges ünnepséget szeptember 27-én, pénteken délelőtt a Csillás parki katonai emlékoszlopoknál. A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre, valamint a helyi Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete szervezésében, a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar és a Mezei virágok népdalkör közreműködésével megtartott ünnepségen mintegy 40 főnyi, hivatásos múltjukra, bajtársi közösségükre büszkén emlékező, immár nyugállományú hivatásos katona vett részt. Az ünnepségen az aktív szolgálatot teljesítő, különböző alakulatoktól és fegyvernemektől érkező katonák is fejet hajtottak, koszorúztak az alkalomra felsorakoztatott egykori csapatzászlók és az ezredeknek emléket állító oszlopok előtt.

A főszervező, dr. Kovács György nyugállományú mérnök ezredes katonás pontossággal, pontban fél 11-kor köszöntötte az ünnepségre érkezett vendégeket. Közülük is megkülönböztetett figyelemmel üdvözölte Tóth Norbert alezredest, a Magyar Honvédség 12. Arabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnok-helyettesét, Hovány István őrnagyot, a 38. Területvédelmi Zászlóalj törzsfőnökét, Gálvölgyi Sándor századost, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Nyilvántartási Parancsnokság kecskeméti képviselőjét, a Gömöri Balázs százados vezényelte Hódmezővásárhelyi Helyőrségi zenekart, valamint külön is Káldi Frigyes nyugállományú ezredet, a MH 15. Légvédelmi Rakétaezred utolsó parancsnokát, továbbá a szomszédos városok és a helyi katonai, rendvédelmi hagyományokat őrző egyesületek képviselőit.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A Himnusz elhangzását követően a Vén Ferencné vezényelte Mezei virágok népdalkör közismert katonadalokat adott elő, amely egykettőre jókedvre derítette a vendégeket. 

Ünnepi beszédében dr. Kovács György idézte fel az egykori ezredek történetét, azok jelentősebb hadgyakorlatait. Ám mint mondta, időközben nagyon sok egykori parancsnok és hivatásos katona elhunyt, hiszen az eltelt több mint fél évszázad alatt a számos korszerűsítésen átesett ezredek jogelődje is 57 éve alakult.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Mint a nyugállományú ezredes beszédében mások mellett elhangzott:

1962.október 30-án alakult meg a 15. önálló könnyű kivonuló légvédelmi tüzérezred (MN 2314) néven Kalocsán. Hat légvédelmi tüzérütegből és törzsütegből állt. Fegyverzetét 57 mm-es légvédelmi ágyúk képezték. Első csapatzászlaját 1963. január 6-án kapta a kalocsai Fémtömegcikk Ipari Vállalat dolgozóitól. 1966. november 1-én az 5. hadsereg alárendeltségéből a 11. harckocsi-hadosztály, 1976-ban pedig a 9. gépesített lövészhadosztály alárendeltségébe került négyüteges szervezettel.1981-ben átszervezésre került három légvédelmi rakétaüteg szervezésű légvédelmi rakétaezreddé. 1982-ben jó értékeléssel hajtotta végre első légvédelmi rakéta éleslövészetét a Szovjetúnió állami lőterén. Második éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatát 1986-ban jó értékeléssel teljesítette. 

1991. MÁRCIUS 15-ÉN KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁTÓL CSAPATZÁSZLÓT KAPOTT, EZZEL EGYIDEJŰLEG FELVETTE A 15. KALOCSA LÉGVÉDELMI RAKÉTAEZRED NEVET.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

1991. január 1-én a 3. gépesített hadtest, majd 1991. december 9-i hatállyal a Légvédelmi Parancsnokság alárendeltségébe került. Az 1992-ben végrehajtott szervezeti változások során a 14. és 18. légvédelmi rakétaezredektől átvett két légvédelmi rakétaüteggel ötüteges légvédelmi rakétaezreddé szervezték át, majd 1995-től szervezete ismét háromüteges lett.

1996. szeptember 12-én még kiváló értékeléssel hajtotta végre légvédelmi rakéta éleslövészetét a Lengyel Köztársaságban, de 1997. augusztus 31-i hatállyal felszámolták.– hangzott el mintegy végszóként, mely egyben azt is jelentette Kalocsa számára, hogy az önkormányzat erőfeszítései ellenére a régi értelemben megszűnt katonaváros lenni.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A múlt hiteles felidézése érdekében mi is felsoroljuk az egykor komoly katonai erőt képviselő ezredek volt parancsnokainak a nevét, és a kinevezéskor viselt rendfokozatát.

1962.-Gabula János alezredes,1965. - Ceskel Ferenc alezredes,1968.- Nagy Ferenc alezredes, 1969. - Apagyi Gábor alezredes, 1971.- Fodor Mihály alezredes, 1977. - Nagy János alezredes, 1981.- Gyaraki Károly mk. alezredes, 1989.-Káldi Frigyes alezredes.

A múltidézés után a koszorúzás következett, majd az ünnepség végén a zenekar kürtöse a magyar takarodót fújta el.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Az egykori, sajnos fogyatkozó számú hivatásos katonák ünnepi megemlékezése fehér asztal melletti beszélgetéssel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>
2022. 09. 25., 09:22
Kamerafelvételek alapján elemezték a kérdéses járművek mozgásait a fuvar időpontjában, és megállapították, hogy a járművek az érintett időszakban nem jártak Szlovákiában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés