2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Mit tart Kalocsán értéknek? – Romsics Imre: helyben kell talpára állítani a rendszert!

2017. 03. 06., 08:09

Mint arról portálunkon olvashatott, a napokban nyílt meg a Városi Galériában a „Kalocsa Város fényképei” kiállítás, amely a Kalocsai Települési Értéktár több száz elemét hivatott bemutatni és az értéktárat, magát népszerűsíteni. Hogy erre miért van szükség és miképp szeretnék azok érdeklődését a jegyzékre irányítani, akiknek ténylegesen bővíteni és építeni kellene azt – Romsics Imrét kérdeztük.

Az értéktár bizottsági elnöke rámutatott, hogy politikusok előszeretettel hangoztatják, hogy maga az értéktár-rendszer egy alulról szerveződő mozgalom. Ezzel szemben a tény az, hogy törvény hozza létre őket, amelynek a szövegezésében olvasható, hogy alulról építkező kell legyen a rendszer, viszont nem az emberek dörömböltek odafenn, hogy értéktárakat akarnak.

Most kell a talpára állítani ezt a rendszert, vélekedik Romsics, ami nem csak Kalocsán, mindenhol hasonlóan döcögős folyamat. Fontos tehát tudatosítani azt, hogy van települési értéktár és a lakosságon múlik, hogy mi kerül a jegyzékre.

- Mi már beleraktuk természetesen a legértékesebb objektumainkat, épületeinket, intézményeinket, sőt, néhány centis tárgyakat is, amelyeket fontosnak véltünk Kalocsa életében – mondja a bizottsági elnök.

Romsics Imre, elnök a képviselő-testület előtt számol be a Kalocsa Települési Értéktár Bizottság 2016. második félévi munkájáról
Forrás: Illés György / KALOhírek

– De arra is kíváncsiak vagyunk, hogy melyek azok a dolgok, amelyek kis közösségek számára értékek. Hogy egy helyi példával éljek, néhány évvel ezelőtt Dudás doktor a gyümölcs- és zöldségutcák végén lévő tavakat kibérelte a várostól és átalakította egy kis közösségi térré, ahol rendszeresen összejöttek barátok, ismerősök, horgásztak, sütöttek-főztek. Ez a közösségi tér, ha még él az említett hagyomány, azok javaslatára, akik ebben a társaságban benne vannak, felkerülhet az értékek jegyzékére – konkretizálja Romsics, mi minden kaphat helyet a kalocsai értékek gyűjteményében.

Egy javaslat leadása akár Kalocsa Város Polgármesteri Hivatalában, akár a Viski Károly Múzeumban, akár a város hivatalos honlapján, a www.kalocsa.hu oldalon megtalálható nyomtatvány kitöltésével, majd a polgármesterhez való eljuttatásával lehetséges.

Ilyenből az elmúlt évek alkalmával mindössze három érkezett eddig a bizottsághoz. Szeretnék, hogy a jövőben ez a szám megsokszorozódjon.

Romsics Imre elárulta, hogy a Galériában jelenleg is megtekinthető tárlat anyagába már belecsepegtetett néhány fotót olyan kalocsai kincsekről, amelyek hivatalosan még nem kerültek az értéktár jegyzékébe, de véleménye szerint ott lenne a helyük.

Az egyik közülük a Viski Károly Múzeum egyedülálló ásványgyűjteménye, a másik pedig a Kálvária, de mint mondta, több példát nem is említene.

Hadd döntse el az olvasó, hogy mi az, ami érdemes lenne a jegyzékbe vételhez, és adja le javaslatát!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK