2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Palkovics László az épülő Kalocsa-Paks Duna-hídnál tett látogatást – A miniszter szerint a hidat és a kapcsolódó utakat 2024 nyarától használhatjuk

Palkovics László az épülő Kalocsa-Paks Duna-hídnál tett látogatást – A miniszter szerint a hidat és a kapcsolódó utakat 2024 nyarától használhatjuk
Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 01., 08:00

Dr. Filvig Géza polgármester jegyzi azt a meghívót, amely február 28-án, 17 órára az épülő Kalocsa-Paks Duna-híd helyszínére invitálta a sajtó képviselőit, ahol Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Font Sándor országgyűlési képviselő tartott tájékoztatót. A miniszter a Kalocsai Vállalkozói Klub meghívásának tett eleget, ám előtte szükségesnek tartotta, hogy a tárcájához tartozó egyik legnagyobb beruházás, a Kalocsa-Paks Duna-híd (szoros értelemben véve Foktő-Dunaszentgyörgy Duna-híd) és a kapcsolódó utak építésének állásáról személyesen tájékozódjon. A tárcavezető aligha csalódott, látogatása alkalmával is folyamatban voltak mások mellett a hídszerkezet hegesztési munkálatai és a híd újabb dunai tartóelemének az alapozása is megkezdődött.

Palkovics László innovációs és technológiai minisztert Font Sándor a hídépítés helyszínétől mintegy 100 méterre lévő lakossági látogató központban tartott sajtótájékoztatón köszöntötte. Az országgyűlési képviselő kiemelte: a tárcavezető a Kalocsai Vállalkozói Klub meghívására érkezett Kalocsára, de úgy gondolták, ha egy kormánytag a térségbe érkezik, ráadásul hozzá tartozik annak legnagyobb beruházása, miniszterként is élményben lesz része, ha meglátja az épülő hidunkat. Természetesen ez a híd nemcsak Kalocsáról szól, hanem a Duna mindkét oldalán a mintegy 50-100 kilométeren belül élők életére és a gazdaságra is nagy hatással lesz –tette hozzá a képviselő, hozzáfűzve, hogy a Kalocsa-Paks Duna-híd az épülő Paks2 beruházáshoz kapcsolódóan is jelentős szerepet játszik majd.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Font Sándor emlékeztetett, hogy a Duna mindkét oldalán, a solti és a szekszárdi híd között egy összefüggő kerékpárút is épül, és ha a Kalocsa-Paks közötti átkelő megépül, egy átvezetést biztosít, turisztikai attrakciók elérését teszi lehetővé a folyam két partja között.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Én abban reménykedem, hogy a híd megépülését és az ezzel járó, Kalocsán megvalósuló fejlesztéseket Filvig Géza polgármester úrral együtt tudom majd ünnepelni”– mondta a képviselő.

Palkovics László annak adott hangot, nem csak miniszterként, mérnökként is örömmel jött egy olyan nagy horderejű, műszaki megoldásait tekintve is újszerű beruházás helyszínére, mint amilyen az épülő Kalocsa- Paks Duna-híd.

A miniszter emlékeztetett:

a 2016-ban megalkotott közlekedési stratégia egyik eleme az autópálya építés, és hogy Magyarországnak olyan autópálya hálózata legyen, amely megfelel a következő kritériumoknak: valamennyi autópálya érje el az országhatárt, valamennyi nagyobb városhoz vezessen autópálya vagy autóút, és a harmadik, talán legfontosabb célként, az összes településről, mintegy fél órán belül rá lehessen hajtani a legközelebbi autópályára. Ez utóbbi program 3600 milliárdos fejlesztést igényel, és a 2024. év végéig megvalósulhat. Ennek az összegnek a felét a magyar költségvetés, másik felét az uniós források biztosítják, de más konstrukciókban is gondolkodunk”– mondta Palkovics László.

A miniszter leszögezte: a Kalocsa-Paks Duna - híd elkészülésének céldátuma nem változott, az továbbra is 2024 közepe, amikor is a paksi oldal elérése Kalocsáról a jelenlegi egy óráról negyedórára csökken majd. A Paks2 beruházást tekintve ez azt jelenti, hogy a híd átadása után a Bács-Kiskun megyei munkavállalók, vállalkozók is közvetlenül bekapcsolódhatnak a megaberuházásba. A miniszter emlékeztetett, csak a kalocsai oldalon 25 kilométer hosszú gyorsforgalmi út épül meg, egészen az M6-os autópályáig.
A beruházás részleteiről szólva a miniszter kifejtette: a 125 milliárd forint összköltségű beruházás részeként Paks és Gerjen között 24 kilométer új út, útszakasz épül, a Kalocsa elkerülőtől az M6-os autópályáig pedig egy kétsávos főutat építenek.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Palkovics László a továbbiakban a mintegy egy kilométeres, a hullámtereket is átívelő Kalocsa-Paks híd mellett a közeljövőben átadott és a jövőben épülő folyami - és vasúti hidakról is beszélt. A miniszter reményét fejezte ki, amennyiben a Kalocsa-Paks Duna- híd átadásakor is miniszter lesz, Font Sándorral, Filvig Gézával együtt lehet majd jelen a hídavató ünnepségen.

Az újságírók a február utolsó napján még korai sötétedésre tekintettel már a sajtótájékoztató előtt lehetőséget kaptak a helyszín bejárására, és felvételek készítésére. A minisztert az építés állásáról a látogatóközpontban kiállított makett segítségével - az egyes műszaki megoldások részleteit is érintve - Sereg Tamás, a kivitelező cég mérnöke tájékoztatta.

A sajtóesemény végén Palkovics László, Font Sándor és Filvig Géza a Kalocsán 18 órakor kezdődő vállalkozói fórumra sietett, amelyről külön cikkben számolunk be.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK