2022. 06. 28. kedd
Irén, Levente
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Palkovics László az épülő Kalocsa-Paks Duna-hídnál tett látogatást – A miniszter szerint a hidat és a kapcsolódó utakat 2024 nyarától használhatjuk

Palkovics László az épülő Kalocsa-Paks Duna-hídnál tett látogatást – A miniszter szerint a hidat és a kapcsolódó utakat 2024 nyarától használhatjuk
Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 01., 08:00

Dr. Filvig Géza polgármester jegyzi azt a meghívót, amely február 28-án, 17 órára az épülő Kalocsa-Paks Duna-híd helyszínére invitálta a sajtó képviselőit, ahol Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Font Sándor országgyűlési képviselő tartott tájékoztatót. A miniszter a Kalocsai Vállalkozói Klub meghívásának tett eleget, ám előtte szükségesnek tartotta, hogy a tárcájához tartozó egyik legnagyobb beruházás, a Kalocsa-Paks Duna-híd (szoros értelemben véve Foktő-Dunaszentgyörgy Duna-híd) és a kapcsolódó utak építésének állásáról személyesen tájékozódjon. A tárcavezető aligha csalódott, látogatása alkalmával is folyamatban voltak mások mellett a hídszerkezet hegesztési munkálatai és a híd újabb dunai tartóelemének az alapozása is megkezdődött.

Palkovics László innovációs és technológiai minisztert Font Sándor a hídépítés helyszínétől mintegy 100 méterre lévő lakossági látogató központban tartott sajtótájékoztatón köszöntötte. Az országgyűlési képviselő kiemelte: a tárcavezető a Kalocsai Vállalkozói Klub meghívására érkezett Kalocsára, de úgy gondolták, ha egy kormánytag a térségbe érkezik, ráadásul hozzá tartozik annak legnagyobb beruházása, miniszterként is élményben lesz része, ha meglátja az épülő hidunkat. Természetesen ez a híd nemcsak Kalocsáról szól, hanem a Duna mindkét oldalán a mintegy 50-100 kilométeren belül élők életére és a gazdaságra is nagy hatással lesz –tette hozzá a képviselő, hozzáfűzve, hogy a Kalocsa-Paks Duna-híd az épülő Paks2 beruházáshoz kapcsolódóan is jelentős szerepet játszik majd.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Font Sándor emlékeztetett, hogy a Duna mindkét oldalán, a solti és a szekszárdi híd között egy összefüggő kerékpárút is épül, és ha a Kalocsa-Paks közötti átkelő megépül, egy átvezetést biztosít, turisztikai attrakciók elérését teszi lehetővé a folyam két partja között.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Én abban reménykedem, hogy a híd megépülését és az ezzel járó, Kalocsán megvalósuló fejlesztéseket Filvig Géza polgármester úrral együtt tudom majd ünnepelni”– mondta a képviselő.

Palkovics László annak adott hangot, nem csak miniszterként, mérnökként is örömmel jött egy olyan nagy horderejű, műszaki megoldásait tekintve is újszerű beruházás helyszínére, mint amilyen az épülő Kalocsa- Paks Duna-híd.

A miniszter emlékeztetett:

a 2016-ban megalkotott közlekedési stratégia egyik eleme az autópálya építés, és hogy Magyarországnak olyan autópálya hálózata legyen, amely megfelel a következő kritériumoknak: valamennyi autópálya érje el az országhatárt, valamennyi nagyobb városhoz vezessen autópálya vagy autóút, és a harmadik, talán legfontosabb célként, az összes településről, mintegy fél órán belül rá lehessen hajtani a legközelebbi autópályára. Ez utóbbi program 3600 milliárdos fejlesztést igényel, és a 2024. év végéig megvalósulhat. Ennek az összegnek a felét a magyar költségvetés, másik felét az uniós források biztosítják, de más konstrukciókban is gondolkodunk”– mondta Palkovics László.

A miniszter leszögezte: a Kalocsa-Paks Duna - híd elkészülésének céldátuma nem változott, az továbbra is 2024 közepe, amikor is a paksi oldal elérése Kalocsáról a jelenlegi egy óráról negyedórára csökken majd. A Paks2 beruházást tekintve ez azt jelenti, hogy a híd átadása után a Bács-Kiskun megyei munkavállalók, vállalkozók is közvetlenül bekapcsolódhatnak a megaberuházásba. A miniszter emlékeztetett, csak a kalocsai oldalon 25 kilométer hosszú gyorsforgalmi út épül meg, egészen az M6-os autópályáig.
A beruházás részleteiről szólva a miniszter kifejtette: a 125 milliárd forint összköltségű beruházás részeként Paks és Gerjen között 24 kilométer új út, útszakasz épül, a Kalocsa elkerülőtől az M6-os autópályáig pedig egy kétsávos főutat építenek.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Palkovics László a továbbiakban a mintegy egy kilométeres, a hullámtereket is átívelő Kalocsa-Paks híd mellett a közeljövőben átadott és a jövőben épülő folyami - és vasúti hidakról is beszélt. A miniszter reményét fejezte ki, amennyiben a Kalocsa-Paks Duna- híd átadásakor is miniszter lesz, Font Sándorral, Filvig Gézával együtt lehet majd jelen a hídavató ünnepségen.

Az újságírók a február utolsó napján még korai sötétedésre tekintettel már a sajtótájékoztató előtt lehetőséget kaptak a helyszín bejárására, és felvételek készítésére. A minisztert az építés állásáról a látogatóközpontban kiállított makett segítségével - az egyes műszaki megoldások részleteit is érintve - Sereg Tamás, a kivitelező cég mérnöke tájékoztatta.

A sajtóesemény végén Palkovics László, Font Sándor és Filvig Géza a Kalocsán 18 órakor kezdődő vállalkozói fórumra sietett, amelyről külön cikkben számolunk be.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK