2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Süli János: a legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből!

2021. 01. 11., 15:16

Süli János, a Paks II. projektért felelős miniszter szerint kihívásokkal teli, mozgalmas évnek ígérkezik 2021. Speciális körülmények között kell végezni az atomerőmű létesítésével kapcsolatos feladatokat csakúgy, mint a térségfejlesztéssel kapcsolatos teendőket. – Fel kell tűrnünk az ing ujját, de minden nehézség ellenére a legtöbbet fogjuk kihozni ebből az évből – fogalmazott a Paks II. projektért felelős miniszter.

Süli János: Fontos cél a térség gazdaságának fellendítése


Minden okunk megvan arra, hogy elégedettek legyünk, hiszen a járvány ellenére jó ütemben halad a Paks II. projekt. Az elmúlt egy évben számos fontos lépés történt a két új blokk előkészítésében és a kerítésen kívüli feladatok, azaz a térségfejlesztés terén is."– összegezte a két új blokk létesítéséért felelős miniszter. Süli János azt mondta, decemberben egyeztettek Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával, s egyetértettek abban, hogy a munka ütemterv szerint halad. A létesítési engedély iránti kérelem benyújtása, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal villamos létesítési engedélyének megszerzése mellett megkezdődtek az Erőmű-beruházási Központ kivitelezési munkálatai és a felvonulási terület számos építménye megkapta az Országos Atomenergia Hivatal építési engedélyét. Az új év is engedélyek megszerzésével indult, két további épület kivitelezéséhez biztosított zöld lámpát az OAH.

Süli János szavai szerint 2021-ben az egészségmegőrzést fókuszba helyezve, a járványhelyzet miatti korlátozások közepette kell folytatni a munkát, amelynek fontos momentuma lesz a terület-előkészítési munkálatok indulása. – Nyolcmillió köbméter földet kell kitermelni a munkagödörből, 2570 méter résfalat megépíteni, majd a szükséges részeken betonnal megerősíteni a talajt.

Arra is kitért, hogy a beruházás megvalósításához közvetlenül szükséges infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése terén jelentős lépések történtek. Ezek abból a szempontból is fontosak, hogy a térséget bevonják a beruházás megvalósításába élénkítve a régió gazdaságát.

Lakhatás, közműfejlesztés, munkaerőképzés, élelmezés, közlekedés és szállítás – ezek a legkézenfekvőbb területek, de a turizmus, a közbiztonság, a közoktatás, az egészségügy és a hulladékkezelés is a feladataink közé tartozik, nem beszélve a vállalkozásfejlesztésről."– részletezte a miniszter.

A konkrét eredményekről szólva elmondta, hogy a Mezőfalva–Paks vasútvonal szükséges fejlesztése mellett a környékbeli utak felújítása is folyamatos. Elkészült a Paks–Németkér, a Györköny–Pusztahencse út, folyik a nagydorogi út felújítása, két információs iroda nyílt a vállalkozók és a Paksra érkezők tájékoztatása érdekében, elkészült Pakson a Liget-lakópark. – A projektbe bekapcsolódó cégek igényeinek kiszolgálására épül egy irodaház a 6-os főút mellett Paks közelében. Itt egy műszaki szálloda is lesz az egy-két napos egyeztetésre ide érkező vendégeknek. A kivitelezés év elején kezdődik – hozott példákat az aktuális feladatokról Süli János.
*Támogatott tartalom

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 27., 09:35
Az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. szolgáltatásuk minőségének javítása érdekében hálózati munkákat végeznek 2021.11.02. 8:00-15:00 óra között. Még >>>
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!