2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

TEIT-nap: Közös gondolkodás harminc éve

2022. 09. 09., 22:55

Ebben az évben ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT). A Paksi Atomerőmű 12 km-es körzetében lévő települések társulása hagyományos TEIT-napját ezúttal Pakson rendezték, ahol elhangzott, hogy a harminc év igazolta a társulás létjogosultságát.

Harminc éve biztosítja a Paksi Atomerőmű civil kontrollját a környező települések által létrehozott önkormányzati társulás, a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT). A társulást 16 önkormányzat alkotja, nyolc Bács-Kiskun megyei és nyolc Tolna megyei, köztük Paks, amely házigazdája volt a szervezet hagyományos TEIT-napjának. Minden településről érkeztek a felnőttek mellett gyerekek is, akikre a programok szervezésekor külön is gondoltak.

A Csengey Dénes Kulturális Központban tájékoztatót tartott dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., illetve Honti Gabriella, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. (RHK Kft.) kommunikációs vezetője, de a két cég vezetői, Pekárik Géza vezérigazgató és Kereki Ferenc ügyvezető igazgató is részt vettek a programon, amelynek dandárja a kulturális központ parkjában és az ott felállított sátorban zajlott.

Gáncs István társelnök, Tengelic polgármestere köszöntőjében azt emelte ki, hogy az alapítás óta eltelt harminc év során sokat gyarapították ismereteiket szakmai programjaiknak és nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően, és a kommunikáció terén is rengeteget fejlődtek. – Igyekszünk a nukleáris létesítmények minden rezdülésére reagálni. „Felnőtté” akkor váltunk, amikor 2003-ban üzemzavar történt az atomerőműben. Már akkor jól kiépített információs csatornáink voltak, gyorsan, pontos, korrekt információhoz jutottunk, és tudtunk tájékoztatni a lakosságot is – mondta. Céljuk, mint hangsúlyozta, hogy fenntartsák, erősítsék a lakosság bizalmát a nukleáris létesítmények iránt a közvetlen forrásból származó, korrekt információk segítségével. – Az, hogy a TEIT fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepeljük, jelzi a társulás létjogosultságát és minősíti az elvégzett munkát is – húzta alá Gáncs István. Arra is kitért, hogy várakozással tekintenek a Paks II. beruházásra. Részben azért, mert a térség gazdaságának fellendülését, munkahelyek létrejöttét várják tőle, részben azért, mert új feladatokat, új kihívást jelent a társulás számára.

A beruházáshoz kapcsolódó térségfejlesztés is közvetlenül érinti a TEIT településeket. Megújultak a Paks környéki utak Tolna megyében, és a Duna túlsó partján is. – Örömteli, hogy a Duna-híd szintén épül – fogalmazott dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke, Kalocsa polgármestere. Mint mondta, így fizikailag is könnyebb lesz a kapcsolat, habár a közös gondolkodás, a közös munka már régen elkezdődött. Kiemelte, hogy nagyon korrekt a munkakapcsolat mind a Paksi Atomerőművel, mind a hulladékkezelésért felelős RHK Kft.-vel. Negyedévente kapnak a tagtelepülések polgármesterei részletes tájékoztatást az aktualitásokról, a TEIT Ellenőrző Bizottsága rendszeresen végez ellenőrzést a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában (KKÁT).

– Elevenen él bennem, amikor 1992-ben Kováts Balázs, az atomerőmű akkori kommunikációs vezetője jelentős diplomáciai érzékkel összefogta a polgármestereket. Akkoriban még rengeteg volt a tévhit, a fals információ – idézte fel a kezdeteket lapunknak Szabó Zsolt, Ordas polgármestere, aki egyedüli az alapítók közül. Mint mondta, a rendszerváltás előtt zártabb volt a világ, ők Bács-Kiskun megyében nagyon keveset tudtak az atomerőműről. Olyan volt, mintha két szomszéd élt volna egymás mellett egy nagy fallal elválasztva. Ezt a falat mostanra sikerült lebontani. – Átjöhettünk, beengedtek bennünket az atomerőműbe, láthattuk mi történik, egészséges párbeszéd alakult ki, és ha volt valami probléma, azonnal tájékoztattak minket. Ennek köszönhetően tudtunk a lakosságnak nyugalmat árasztani, ami szerintem a legfontosabb – részletezte. Nagy eredménynek tartja azt is, hogy a TEIT-nek hála a településvezetőkből is jó csapat kovácsolódott. A közös programokon, szakmai utakon mindig oldott, baráti a légkör, és a találkozások arra is alkalmat adnak, hogy kicseréljék tapasztalataikat. – Jó lehetőség számunkra a TEIT – összegezte Ordas polgármestere.

Forrás: telepaks.net

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK