2022. 08. 12. péntek
Klára
: 395 Ft   : 382 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Továbbra is garancia a biztonság

2020. 04. 19., 09:02

A Paksi Atomerőmű dolgozói érzik a felelősséget munkájuk során, hiszen a Magyarországon megtermelt villamosenergia fele Paksról származik.

Egy világjárvány idején sosem lehet tudni mi történik Európában és kit miben befolyásol a koronavírus, így az a biztos, amit hazai szinten biztosítanak saját maguknak az országok. A villamosenergia-ellátás minden ország életében fontos. A Paksi Atomerőmű dolgozói számára egyértelmű a folyamatos munkavégzés, akkor is, ha a koronavírus esetleg a tömeges megbetegedések időszakába lép.

Az atomerőmű vezetőségének az elmúlt időszakban hozott döntései és a jövőben tervezett intézkedései azt célozzák meg, hogy a termeléshez szorosan kapcsolódó – hozzávetőleg hétszáz – munkavállalójukat a lehető legjobban megvédjék a megbetegedéstől. Pandémiás tervüket az aktuális járványhelyzethez igazították, amelyet egyeztettek és engedélyeztettek az Országos Tisztifőorvossal. A termeléshez szorosan nem kapcsolható munkakörben tevékenykedők home office rendszerben látják el feladataikat. Az Atomenergetikai Múzeum, a Tájékoztató és Látogatóközpont bezárt, az üzemlátogatásokat felfüggesztették, a közösségi eseményeket, képzéseket leállították, illetve bevezették március 2-án az utazási korlátozásokat.

Forrás: rhk.hu

Olyan eljárásrendet vezettek be, ami a műszakváltásoknál csökkenti a fertőzés kockázatát, továbbá átállnak a 12 órás munkarendre, hogy tovább minimalizálják a találkozások számát. A blokkokon történő folyamatos munka érdekében egy esetleges megbetegedés esetén a kieső személyzetet készenléteseik biztosítják. A beléptetésnél hőkamera fogadja az alkalmazottakat, hogy az esetleges megbetegedést kiszűrjék, továbbá minden eddiginél fokozottabb és alaposabb takarítást vezettek be minden területen.

Eddigi intézkedésük eredményesnek bizonyul, hiszen az első pozitív koronavírus-tesztet produkáló munkavállalójuk senkit sem fertőzött meg, így higiéniás szabályaik betartása jól tükrözi a fertőzés megelőzését. Az esetleges megbetegedések esetén azonnal tesztelik munkavállalójukat és pozitív eredménynél minden kollégánál körültekintően járnak el és szintén elvégzik a teszteket.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, Dr. Kovács Antal kiemelte: nagy a felelősség, amelyet a teljes kollektíva érez, hiszen amíg van áram addig működnek a mindennapjainkban jól megszokott eszközeink, tanulnak a digitális órákon a gyermekek, működnek a víztisztító berendezések, világít a lámpa, életeket mentenek a lélegeztetőgépek és még hosszan sorolható, hogy mi mindenhez elengedhetetlen a villamosenergia. A Paksi Atomerőmű a vírus esetleges további terjedése esetén is képes biztonságosan működni, ahogyan tette ezt az elmúlt több mint harminc évben is.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) munkája szorosan összefügg az atomerőművel is, így természetesen itt is ugyanolyan nagy körültekintéssel kezelik a veszélyhelyzeti állapotot. Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs vezetője megjegyezte: a biztonság elsődlegessége mellett az egészségmegőrzése is fontos szerepet kapott intézkedéseik során. 2020. március 16-tól home office lehetőséget kaptak azon kollégáik, akik munkaköreik alapján feladataikat otthonról is el tudják végezni.

A telephelyek működése nem állt le, a szükséges minimális létszámmal történik a munkavégzés, de jelenleg a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóba nincs hulladék beszállítás, ahogyan az Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba sem. Minden olyan munkát, amit halaszthattak, átütemezték. A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójába március 20-án befejezték a kiégett fűtőelem beszállításának első kampányát, és várhatóan az atomerőmű biztonságos karbantartási, üzemeltetési feladataihoz igazodva a többi idei évre tervezett kampány is meglesz. A találkozások számának csökkentése érdekében bevezették, hogy a tárolóba csak hétfőnként lehessen belépni.

A Paksi Atomerőmű intézkedéséhez hasonlóan március elején lemondták az összes látogatócsoportot, konferenciát, oktatást. A kialakult járvány miatt munkavállalóikat az autóval történő közlekedésre ösztönzik, elkerülve a tömegközlekedésen tapasztalható találkozásokat. A szakemberek között folyamatos természetesen az egyeztetés, de a személyes megbeszélések helyett lehetőleg online felületen végzik ezeket. A higiénés szabályok betartására kiemelten felhívják munkavállalóik figyelmét, továbbá biztosítják azokat a fertőtlenítőszereket és védőfelszereléseket, amelyek szükségesek a fertőzés elkerülésének érdekében.

Aktualizált pandémiás tervüket az előírásoknak megfelelően eljuttatták az Országos Atomenergia Hivatalnak. A cég belső kommunikációjában pedig folyamatosan törekszik megosztani a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb információkat, intézkedéseket. A biztonság megőrzése továbbra is elsődleges feladata az RHK Kft.-nek, így az őrzésvédelem területén dolgozók továbbra is teljes létszámban látják el munkájukat.

Mindkét cég vezetősége büszke munkavállalóira, hiszen alkalmazottjaik nap mint nap felelősségteljesen végzik munkájukat, távol családtagjaiktól, otthonaiktól. Ők is azok a dolgozók, akik nem tehetik meg, hogy otthon maradjanak: mindannyiunkért dolgoznak, amiért köszönettel gondol rájuk a teljes lakosság.

Forrás: teit.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022-08-07 08:20:00
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés