2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

2021 második felében tovább emelkedhetnek az ingatlanárak?

2021 második felében tovább emelkedhetnek az ingatlanárak?
2021. 09. 22., 10:01

Bár idén a koronavírus kevésbé gyakorolt hatást az ingatlanpiacra, azért ennek hiányában is mozgalmas volt az év. 2021-et az új ingatlan vásárlásához és felújításhoz nyújtott támogatások, kamatcsökkentések, építőipari anyagok drágulása és munkaerőhiány színesítette. Azt, hogy mindennek következtében hol állnak és hova tartanak Kalocsán az átlagos négyzetméter árak, az ingatlannet.hu saját statisztikai adatait felhasználva elemezte.

Ez történt eddig...
Vizsgáljuk meg először mi történt 2021 első félévében az új lakások piacán. Mind a kereslet-kínálat, mind pedig az árak élénkültek, melynek legfőbb okozói az állam által nyújtott különféle támogatások. 2020 első negyedévéhez képest az idei negyedévben majdnem megkétszereződött az újlakások értékesítése. Közülük is a legtöbb tranzakció a megyeszékhelyeken zajlott le. Ami pedig az átlagárat illeti, ugyanezen időszak alatt 600ezer forinttal drágultak az új lakások országos szinten, míg megyei szinten 13 százalékkal. Az áremelkedés alól egyetlen megyeszékhely sem volt kivétel.

A használt lakások piacán hasonlóképpen alakultak az értékesítések és az árak is. A legnagyobb kereslet a kisebb települések iránt mutatkozott, mely mellett a Balaton környékén jelentkezett még látványosabb forgalomnövekedés. Az idei első negyedévet a tavalyi év első negyedévével összevetve valamennyi régiónkban emelkedtek az ingatlanárak is.

Kalocsán továbbra is megfizethetők az ingatlanok
Megyei viszonylatban továbbra is pénztárcabarátnak mondatok az ingatlanárak Kalocsán. Idén júliusban a házak egy négyzetméterét átlagosan 180 ezer forintért kínáltak eladásra a tulajdonosok. Ezzel az átlagárral számolva egy 100 m2 alapterületű ház alku előtti vételára 18 millió forint volt.

Kalocsa környező településein még olcsóbban is találhatnak családi házat a vásárlók. Hajóson, Dunapatajon, Kecelen és Faddon 100-150 ezer Ft/m2-es tartományban mozogott az átlagár idén júliusban. Persze azért drágább környék is akad, ilyen például Paks, ahol a családi házak átlagosan 300 ezer Ft/m2-es áron kerültek eladásra a vizsgált időszakunkban.

 

Hogyan alakulhatnak az ingatlanárak a továbbiakban?
Semmiben sem lehetünk biztosak a jövőt illetően, azonban a jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján azért körvonalazni lehet, hogy mire számíthatunk.

Egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy az árak a mélybe zuhannának, vagy egyáltalán pénztárca vastagságban mérhető módon csökkennének. Mindaddig örülhetnek a befektetők, amíg az árak és a kereslet is tartja magát az adott szinten. Mihelyst – akár a koronavírus hatására, akár a kifutott támogatások hatására – visszaesést tapasztalunk, az az árban és keresletben is meg fog jelenni. Erre azonban kevés esélyt látunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 27., 09:35
Az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. szolgáltatásuk minőségének javítása érdekében hálózati munkákat végeznek 2021.11.02. 8:00-15:00 óra között. Még >>>
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!