2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Természet közeli úti beszámoló Baranyi Ágnestől, Erdélyből

2022. 09. 20., 10:42

Megkapó, magával raga6dó úti beszámolót írt Baranyi Ágnes, egyik kedves olvasónk Facebook – bejegyzésként; az élvezetes stílusban megírt esszét, amely erősen tükrözi szerzője véleményét, nézőpontját, kapcsolatát a természettel, az ott élő emberekkel, remélhetően sokak örömére közre adjuk. Íme!

"Kövér idő van." Így mondják Székelyföldön, mikor esik az eső, majd süt a Nap, esik az eső, majd süt a Nap. Kövér időben kövér fű nő és az utána mindenkinek jó lesz.

Valójában elmondhatatlan tapasztalás egy hetet a Hegyen, sátorban eltölteni, miközben körülötte néha szarvasok sétálnak, pelék futkosnak, hollók szárnyalnak...
Házigazdáinknak hála, nagyon egyszerűen éltünk, ahogy ők élnek. Egy csodában.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Baranyi Ágnes / Facebook


Szinte minden nap felmentünk a Hegyen még magasabbra, megjártuk a hegytetőt is, s közben begyűjtöttük amit a Természet adott. A Hegyen nem ettünk húst, és nem is hiányzott. Mivel két hónapig ott sem esett az eső, ezért most, a "kövér időben" elindultak a gombák, köztük a júniusi szegfűgomba, a csiperke, a pöfi, de vargányát is gyűjtöttünk. A nagy férfitenyérnyi őzláb gomba négy részre vágva, pici sóval, borssal megszórva, majd kevés zsiradékon megpirítva a legelőkelőbb éttermekben is megállná a helyét. Majd minden napra jutott bőségesen belőlük. Sőt, útjainkat járva több boszorkánykört is találtunk Így hívják a gombászok azt, amikor kör formában szállnak le éjjel a boszorkányok a gombák közé. Ja nem. Azt, ha így jönnek elő a gombák a földből.

Amit a Teremtő ad, azt örvendve fogadjuk."- ahogy a Házigazdák tartják.

Útközben sok-sok borókabokorral is találkoztunk. "Ha megeszel 8 szem borókabogyót, az megvéd a káros sugárzástól." Finom, karakteres íze van.

Nagyon finom és szomjoltó is a frissen leszedett cseresznyeszilva. De azért csak óvatosan vele, népi neve találóan kifejezi a hatását. Bár nem mindenkire hat így, de jó, ha bokrok is vannak a közelben, ha túlzottan belefeledkezne valaki az édes bogyók élvezetébe.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Baranyi Ágnes / Facebook


Persze alapvető törvény, hogy soha, semmit nem szedünk le teljesen.

Cipő nélkül járva elképesztően más az Élet. A feszültség kivezetődik, az érzékek kiéleződnek. És a jókedv valahogy természetes lesz. Gyerekkoromban még sokat mentem így. Döbbenetes, hogy a Test milyen gyorsan visszaáll az eredeti állapotára. Szinte folyamatosan mezítláb jártunk, és mikor néhány nap után újra cipőbe bújtam, mindenhol nyomott.
Esett egy kis vágás Párom kezén, s máris kaptam a tanácsot: "Szedj útifüvet, mindegy, hogy a lándzsásat vagy a szélesebbet, kicsit dörzsöld meg, s tegyétek a sebre!" De már azt is tudjuk, hogy darázscsípésre nagyon hatásos a frissen szedett petrezselyem megdörzsölt levele.
Forrásvizet ittunk, forrásvízben fürödtünk.

Ahogy közben a napsugarak melegítik a nedves bőrünk, átjár a pezsgő, felemelő érzés: Ez az Élet!

Együtt az Elemekkel.

Soha nem maradhatott el az étkezések előtt az asztali áldás, ahogy a helyi gyógynövényekből főzött teakeverékek is naponta részei az ottani Életnek.
A tűzön, bográcsban megfőzött leveseknek az íze páratlan, s ott ez a természetes. Ahogy az esti tűzgyújtás, s a tűz körüli elcsendesedés, beszélgetések is.

Ahogy búcsúzóul nekünk adták:

Fontos magunkban a mindenkiben ott lévő belső derűt megtalálni s megőrizni! Mert az ott van."Ahogy ezeket a sorokat írom itthon, kortyolgatom az ajándékba kapott gyógyteát, füstölő illata száll az égerfa kérgéből a Hegyen tegnap készített füstölőtartóból és kezemben a kis kő, amit a Hegyről hoztam el, és ami őrzi annak a helynek az energiáit, ahonnan származik.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Baranyi Ágnes / Facebook


Házigazdáink életében is megvannak a maguk kihívásai, ahogy mindannyiunknak. Ám ők mindenre úgy tekintenek, hogy ami történt, annak kellett megtörténnie, értünk történt, bármi is az, akkor is, ha most még nem látjuk, miért volt. S a Teremtőt nem kívül keresik, hanem Önmagukban tudják, benned, bennem, minden fában, kőben, mindenben, s amennyire csak tudnak, eszerint élik napjaik, áldást hozva ezzel mindenkire.

Olyan messze kerültünk az így megélt Élettől, a Természettől, s annyira hiányzott. Nehéz volt eljönni onnan, nagyon nehéz."Itt van most a helyünk és dolgunk az is, hogy amit kaptunk, éljük, s továbbadjuk.

Köszönöm!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK