2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Természet közeli úti beszámoló Baranyi Ágnestől, Erdélyből

2022. 09. 20., 10:42

Megkapó, magával raga6dó úti beszámolót írt Baranyi Ágnes, egyik kedves olvasónk Facebook – bejegyzésként; az élvezetes stílusban megírt esszét, amely erősen tükrözi szerzője véleményét, nézőpontját, kapcsolatát a természettel, az ott élő emberekkel, remélhetően sokak örömére közre adjuk. Íme!

"Kövér idő van." Így mondják Székelyföldön, mikor esik az eső, majd süt a Nap, esik az eső, majd süt a Nap. Kövér időben kövér fű nő és az utána mindenkinek jó lesz.

Valójában elmondhatatlan tapasztalás egy hetet a Hegyen, sátorban eltölteni, miközben körülötte néha szarvasok sétálnak, pelék futkosnak, hollók szárnyalnak...
Házigazdáinknak hála, nagyon egyszerűen éltünk, ahogy ők élnek. Egy csodában.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Baranyi Ágnes / Facebook


Szinte minden nap felmentünk a Hegyen még magasabbra, megjártuk a hegytetőt is, s közben begyűjtöttük amit a Természet adott. A Hegyen nem ettünk húst, és nem is hiányzott. Mivel két hónapig ott sem esett az eső, ezért most, a "kövér időben" elindultak a gombák, köztük a júniusi szegfűgomba, a csiperke, a pöfi, de vargányát is gyűjtöttünk. A nagy férfitenyérnyi őzláb gomba négy részre vágva, pici sóval, borssal megszórva, majd kevés zsiradékon megpirítva a legelőkelőbb éttermekben is megállná a helyét. Majd minden napra jutott bőségesen belőlük. Sőt, útjainkat járva több boszorkánykört is találtunk Így hívják a gombászok azt, amikor kör formában szállnak le éjjel a boszorkányok a gombák közé. Ja nem. Azt, ha így jönnek elő a gombák a földből.

Amit a Teremtő ad, azt örvendve fogadjuk."- ahogy a Házigazdák tartják.

Útközben sok-sok borókabokorral is találkoztunk. "Ha megeszel 8 szem borókabogyót, az megvéd a káros sugárzástól." Finom, karakteres íze van.

Nagyon finom és szomjoltó is a frissen leszedett cseresznyeszilva. De azért csak óvatosan vele, népi neve találóan kifejezi a hatását. Bár nem mindenkire hat így, de jó, ha bokrok is vannak a közelben, ha túlzottan belefeledkezne valaki az édes bogyók élvezetébe.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Baranyi Ágnes / Facebook


Persze alapvető törvény, hogy soha, semmit nem szedünk le teljesen.

Cipő nélkül járva elképesztően más az Élet. A feszültség kivezetődik, az érzékek kiéleződnek. És a jókedv valahogy természetes lesz. Gyerekkoromban még sokat mentem így. Döbbenetes, hogy a Test milyen gyorsan visszaáll az eredeti állapotára. Szinte folyamatosan mezítláb jártunk, és mikor néhány nap után újra cipőbe bújtam, mindenhol nyomott.
Esett egy kis vágás Párom kezén, s máris kaptam a tanácsot: "Szedj útifüvet, mindegy, hogy a lándzsásat vagy a szélesebbet, kicsit dörzsöld meg, s tegyétek a sebre!" De már azt is tudjuk, hogy darázscsípésre nagyon hatásos a frissen szedett petrezselyem megdörzsölt levele.
Forrásvizet ittunk, forrásvízben fürödtünk.

Ahogy közben a napsugarak melegítik a nedves bőrünk, átjár a pezsgő, felemelő érzés: Ez az Élet!

Együtt az Elemekkel.

Soha nem maradhatott el az étkezések előtt az asztali áldás, ahogy a helyi gyógynövényekből főzött teakeverékek is naponta részei az ottani Életnek.
A tűzön, bográcsban megfőzött leveseknek az íze páratlan, s ott ez a természetes. Ahogy az esti tűzgyújtás, s a tűz körüli elcsendesedés, beszélgetések is.

Ahogy búcsúzóul nekünk adták:

Fontos magunkban a mindenkiben ott lévő belső derűt megtalálni s megőrizni! Mert az ott van."Ahogy ezeket a sorokat írom itthon, kortyolgatom az ajándékba kapott gyógyteát, füstölő illata száll az égerfa kérgéből a Hegyen tegnap készített füstölőtartóból és kezemben a kis kő, amit a Hegyről hoztam el, és ami őrzi annak a helynek az energiáit, ahonnan származik.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Baranyi Ágnes / Facebook


Házigazdáink életében is megvannak a maguk kihívásai, ahogy mindannyiunknak. Ám ők mindenre úgy tekintenek, hogy ami történt, annak kellett megtörténnie, értünk történt, bármi is az, akkor is, ha most még nem látjuk, miért volt. S a Teremtőt nem kívül keresik, hanem Önmagukban tudják, benned, bennem, minden fában, kőben, mindenben, s amennyire csak tudnak, eszerint élik napjaik, áldást hozva ezzel mindenkire.

Olyan messze kerültünk az így megélt Élettől, a Természettől, s annyira hiányzott. Nehéz volt eljönni onnan, nagyon nehéz."Itt van most a helyünk és dolgunk az is, hogy amit kaptunk, éljük, s továbbadjuk.

Köszönöm!”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-22 11:40:00
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023-09-22 11:35:37
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK