2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 364 Ft   : 313 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

A magyar női röplabdázás utazó nagykövetasszonya Kalocsán

A magyar női röplabdázás utazó nagykövetasszonya Kalocsán
Tamás Ferenc  |  2020. 07. 26., 15:19

Július 22-én, szerdán kora délután a magyar női röplabdázás egykori sikerkovácsa, dr. Kotsis Attiláné Gabi néni tartott a Katolikus Intézmény impozáns csarnokában a gyerekeknek foglalkozást.

Az edzés tényleges megkezdése előtt természetesen beszélgetett az egybegyűltekkel, válaszolt a feltett kérdéseikre, a hallgatóság szinte itta a szavait, miközben ámulkodtak azon, hogy milyen szellemi frissességnek örvend a ma már 92. életévében járó, egykori női szövetségi kapitány.

Aztán kezdetét vette az edzés, ahol a gyerekek rajongva lesték minden mozdulatát, miközben az alkarérintés titkaival ismerkedhettek. Az előkészítő és rávezető gyakorlatok során elhangzott intelmeket betartva próbálták meg bemutatni a helyes technikát.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Tamás Ferenc / KALOhírek


E sorok lejegyzőjének megadatott az is, hogy elbeszélgessen a sportág Nagyasszonyával
, miközben azt próbálta kipuhatolni, hogy melyek „a jó edző” legfőbb jellemzői, egyéniségének és személyiségének belső titkai. A beszélgetéséből a vendég néhány gondolatát, intelmét és kinyilatkoztatását csak távirati stílusban emelnénk ki, ezekből kötöttünk össze egy „röplabdáscsokrot” a sportágat kedvelőknek.

„Fontos edzői feladat, hogy a mentalitást, a fanatizmust egy edző a játékosaiba tudja oltani. Roppant fogékonynak is kell lennie, miközben mindig figyelemmel kell kísérnie az újdonságokat – tehát a tanulás élete végéig kell, hogy tartson. Éppen ezért inkább érdem, mint szégyen, ha érdeklődik és kérdez, miközben ezzel önképez. Biztos technikai alapok nélkül nincs és nem is lehet taktika, kombinációs játék. Ezért is figyeltem egykoron érdeklődve az ázsiai, főleg japánok kombinációs játékát, mivel ők is éppen olyan alacsonyak, mint mi magyarok. Természetesen a kidolgozott precízség, a koncentrált figyelem a siker elengedhetetlen záloga. Millió ismétlésszámmal lehet ugyanis készség szintre fejleszteni az egyén tudását, és azt a csapatösszjáték szolgálatába állítani a legszebb, egyben a legnehezebb edzői munka. Két könyvemben már megpróbáltam ehhez segítséget adni – a kezdőknek, és a középhaladóknak és most dolgozom a „felső szint” könyvanyagán. Talán az utóbbi évtizedek sikertelenségét is pont abban látom, hogy körülbelül húsz évig nem volt megfelelő edzőképzés, ami a sportág tanításának ugye elengedhetetlen feltétele. Azaz a képzésbe, munkába vetett hit első számú belső parancs kell, hogy legyen az edző mindenkori életében. Mert mi is az edző dolga? Megfelelő munkát, megoldást kínálni a játékosoknak, ha kell, akkor szükség szerint feltüzelni vagy éppen lehiggasztani a csapatot, tehát mindenképpen perdöntő meccs közben az egyéni segítségadás. Éppen ezért hittel vallom, a csapatjáték lényege az összmunka, azaz lényege többek között, hogy védekezni, támadni, állandóan mozgásban lenni egyben helyezkedni kell egyszerre az egész csapatnak a pályán” – fejezte be szeretett sportágával kapcsolatos gondolatait dr. Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella egykori szövetségi kapitány, akinek páratlanul gazdag eredménysorát a mai honi röplabdában szinte már lehetetlen megismételni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!