2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Borkóstoló vacsora Solton – 120 éves múltja van a jó bor, étel melletti nótázásnak

Zsiga Ferenc  |  2016. 03. 13., 13:26

Férfiember számára aligha van jobb program Solton a március 15.-e körüli napokban, minthogy részt vegyen a közel 120 éves múltra visszatekintő bórkóstoló vacsorán. A boros gazdák, barátaik, a város férfivé érett tagjai minden évben, idén március 11-én, pénteken találkoztak, hogy a legjobb boroknak kijáró elismerések kiosztása után közös vacsora és élőzenés magyar nótázás mellett kóstolgassák, iszogassák a saját, és persze barátaik borait, mélyítsék a barátságokat.

A jó hangulatot talán mi sem bizonyítja jobban, minthogy a legkitartóbbak hajnali öt órakor indultak haza. Ám addig sok szép és jó történt az általános iskola ebédlőjében, ahol 18 órakor, a rendezvény nyitányaként Kalmár Pál polgármester, Váradi Péter református lelkész és Németh József osztották ki a legjobb boroknak járó okleveleket. Az elismerések száma azt bizonyította, hogy Solton sokan értenek a jó borok készítéséhez, amelyhez természetesen a földrajzi adottság és a több száz éves borkultúra is hozzá ad.

A kalocsai járásban azon nem szokás vitatkozni, hogy a megyében, de talán még az országban is Solton főzik a legjobb birkapörköltet. Ezt az állítást most is csak megerősíteni tudjuk, hiszen a borkóstolók, más rendezvények, lakodalmak hagyományos étke, a birkapörkölt ezúttal is kifogástalan volt.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tányérok még le sem kerültek az asztalról, máris felcsendült a magyar nóta, amelyet ezúttal öttagú, részben országos hírű zenészek szolgáltattak. A klarinétot hihetetlen virtualitással a híres Lakatos Sándor prímás egykori művésztársa, Sárközi József (Kleo) fújta.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A régmúltat idéző asztali zene egy idő után még azokat is magával ragadta, akik csak néhány nótát ismernek. Az idősebb korosztályhoz tartozóktól volt mit tanulniuk a fiatalabbaknak, mert a legszebb magyar nóták repertoárja szinte végeláthatatlan, akarom mondani, végehallhatatlan volt.

Másnap, igaz kicsit másnaposan a legtöbb résztvevő azt mondta: jó volt ott lenni, jó volt régi és új barátokra lelni, de talán még jobb tudni, hogy Solton a hagyományoknak fiatal követői és ápolói is vannak!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés