2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 397 Ft   : 389 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Borkóstoló vacsora Solton – 120 éves múltja van a jó bor, étel melletti nótázásnak

Zsiga Ferenc  |  2016. 03. 13., 13:26

Férfiember számára aligha van jobb program Solton a március 15.-e körüli napokban, minthogy részt vegyen a közel 120 éves múltra visszatekintő bórkóstoló vacsorán. A boros gazdák, barátaik, a város férfivé érett tagjai minden évben, idén március 11-én, pénteken találkoztak, hogy a legjobb boroknak kijáró elismerések kiosztása után közös vacsora és élőzenés magyar nótázás mellett kóstolgassák, iszogassák a saját, és persze barátaik borait, mélyítsék a barátságokat.

A jó hangulatot talán mi sem bizonyítja jobban, minthogy a legkitartóbbak hajnali öt órakor indultak haza. Ám addig sok szép és jó történt az általános iskola ebédlőjében, ahol 18 órakor, a rendezvény nyitányaként Kalmár Pál polgármester, Váradi Péter református lelkész és Németh József osztották ki a legjobb boroknak járó okleveleket. Az elismerések száma azt bizonyította, hogy Solton sokan értenek a jó borok készítéséhez, amelyhez természetesen a földrajzi adottság és a több száz éves borkultúra is hozzá ad.

A kalocsai járásban azon nem szokás vitatkozni, hogy a megyében, de talán még az országban is Solton főzik a legjobb birkapörköltet. Ezt az állítást most is csak megerősíteni tudjuk, hiszen a borkóstolók, más rendezvények, lakodalmak hagyományos étke, a birkapörkölt ezúttal is kifogástalan volt.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tányérok még le sem kerültek az asztalról, máris felcsendült a magyar nóta, amelyet ezúttal öttagú, részben országos hírű zenészek szolgáltattak. A klarinétot hihetetlen virtualitással a híres Lakatos Sándor prímás egykori művésztársa, Sárközi József (Kleo) fújta.

Képgaléria megtekintése (4 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A régmúltat idéző asztali zene egy idő után még azokat is magával ragadta, akik csak néhány nótát ismernek. Az idősebb korosztályhoz tartozóktól volt mit tanulniuk a fiatalabbaknak, mert a legszebb magyar nóták repertoárja szinte végeláthatatlan, akarom mondani, végehallhatatlan volt.

Másnap, igaz kicsit másnaposan a legtöbb résztvevő azt mondta: jó volt ott lenni, jó volt régi és új barátokra lelni, de talán még jobb tudni, hogy Solton a hagyományoknak fiatal követői és ápolói is vannak!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 13., 15:25
A projekt elsődleges célcsoportja a megyében élő, 30 év feletti inaktívak és 50 év feletti regisztrált álláskeresők, másodlagos célcsoportját az önkormányzati és gazdasági szereplők alkotják, amelyek egymásra találva erősíthetik együttműködésüket, s így hozzájárulhatnak az elsődleges célcsoport munkaerőpiacra történő visszatalálásához.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 15., 14:37
Amikor internetes adatokról esik szó, a lényeg mindig a fogyasztók tudatosságában áll: azaz, hogy milyen adatot és hol osztanak meg magukról. Még >>>
2022. 08. 15., 08:19
Két személyautó eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött. Még >>>
2022. 08. 15., 08:12
Kalocsán augusztus 20-án, szombaton a piac zárva tart! Még >>>
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés