2022. 12. 06. kedd
Miklós
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai vállalkozások lehetőségeiről, Paks II. kapcsolódó beruházásairól tanácskoztak Solton – Lakóparkká fejlesztik a laktanyát

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 12., 13:15

„Partnerségi alapú foglalkoztatási program a kalocsai járásban” címmel tartottak fórumot Solton, október 7-én, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő a térség munkaerő piaci helyzetéről, Süli János, a Paks II-ért felelős tárca nélküli miniszter alá tartozó Csuka László, a Paksi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetője a megaberuházáshoz kapcsolódó, Kalocsát is érintő fejlesztésekről tájékoztatta a közönséget. Az esemény alkalom volt arra, hogy a Kalocsai Vállalkozói Klubba tömörült cégek közül több, például a Generál, az EMIKA is bemutatkozzon.

A leglényegesebb információk egyike, hogy a Foktői úti laktanyát a Paks II-n dolgozók elhelyezésére egy 3500-4000 fő befogadására alkalmas, később lakóparkként hasznosítható komplexummá fejlesztik.

A házigazda Kalmár Pál, Solt polgármestere a városháza tárgyalótermében Font Sándor országgyűlési képviselőt, Kovács Ernőt, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját, Sziráki Szilárdot, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökét, egyben a Kalocsai Vállalkozói Klub vezetőjét, a Kalocsai Járási Hivatal több munkatársát, valamit a járás polgármestereit köszöntötte.

A rendezvény elnevezésében szereplő „partnerség” szó abban is megmutatkozott, hogy az előadók azokat a lehetséges együttműködési lehetőségeket, kapcsolódó pontokat vették számba, amelyek különösen a Paks II. beruházáshoz kapcsolódóan egyre jobban felértékelődnek, és mind a foglalkoztatás, mind a beruházások terén új fejezetet nyithatnak a Duna bal partján lévő települések számára.

Font Sándor országgyűlési képviselő a térség munkaerő-piaci helyzetéről szóló beszámolójában rámutatott: a Kormány foglalkoztatási programjainak, valamint a piaci hatásoknak köszönhetően a humánerőforrás iránti igény egyre nagyobb, már a kevésbé kvalifikált munkaerő iránt is jelentősen megnőtt az igény.

A képviselő nem rejtette véka alá, hogy a Paks II. beruházás, a Duna-híd jövő ősszel történő építésének megkezdésével egy időben a jelenleg működő vállalkozásoknak azzal kell szembenézni, hogy a két beruházásnak komoly munkaerő elszívó hatása lesz.
Már most el kell gondolkodni azon, miként lehet az adott szakterületen régóta foglalkoztatott dolgozókat akár a bér, akár más juttatások révén megtartani.

A képviselő szólt arról is, hogy Kalocsán számos olyan cég van, amely ugyan jelenleg is jól prosperál, de az igazi lehetőségek csak most nyílhatnak meg előttük.

Süli János, a Paks II.-ért felelős tárca nélküli miniszter alá tartozó Csuka László, mint a Paksi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetője a megaberuházáshoz kapcsolódó, úgynevezett kerítésen kívüli, tehát nem közvetlenül a reaktor építéséhez kapcsolódó fejlesztésekről, valamint a térségi vállalkozások bekapcsolódásának lehetőségéről adott tájékoztatást.

A szakember hangsúlyozta, lesz olyan időszak, amikor a külsős cégeket is beszámítva a Paks II. építésén egy időben 13 ezer ember dolgozik. A szállítást, szállást, étkezést, egyéb más szolgáltatásokat igénylő emberek száma 8500 fő körül alakul.

Ezeknek egy részét közvetlenül az építkezés helyszíne mellett kialakítandó ideiglenes szálláson, konténervárosban helyeznék el,

A FENNMARADÓ 3500-4000 ELHELYEZÉSÉT A KALOCSAI FOKTŐI ÚTI LAKTANYÁBAN KIALAKÍTANDÓ, KÉSŐBB LAKÓPARKKÉNT HASZNOSÍTHATÓ KOMPLEXUMBAN KÍVÁNJÁK MEGOLDANI.

A laktanya fejlesztése, hogy a jövőbeni funkciónak megfeleljen, gyakorlatilag a Kalocsa-Paks Duna-híd építésével egy időben történne.

A HÍD KIVITELEZÉSE A TARTÓPILLÉREK ALAPOZÁSÁVAL 2020 ŐSZÉN, A DUNA ILYENKOR SZOKÁSOS ALACSONY VÍZÁLLÁSA MELLETT KEZDŐDNE.

Mire az átkelő megépül, legalább a laktanya egy részének is készen kell majd állnia a munkaerő fogadására.

Sziráki Szilárd, a megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökeként, egyben a Kalocsai Vállalkozó Klub vezetőjeként üdvözölte a fórum résztvevőit, és mások mellett a Generál, a Budamobil Kft., az EMIKA egy-egy szakembere kapott lehetőséget arra, hogy cégüket, tevékenységüket, piaci részesedésüket, a fejlesztés lehetséges főbb irányait bemutassák.

Mint elhangzott, a kerítésen kívüli fejlesztések az iparkamara égisze alatt, a vállalkozói klubba tömörült cégek bevonásával történnének.

A program megvalósítását a „Partnerségi alapú foglalkoztatási program a Kalocsai járásban” című, TOP-5.1.2-16- BK1-2017-00002 azonosítószámú projekt tette lehetővé.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK