2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai vállalkozások lehetőségeiről, Paks II. kapcsolódó beruházásairól tanácskoztak Solton – Lakóparkká fejlesztik a laktanyát

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 12., 13:15

„Partnerségi alapú foglalkoztatási program a kalocsai járásban” címmel tartottak fórumot Solton, október 7-én, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő a térség munkaerő piaci helyzetéről, Süli János, a Paks II-ért felelős tárca nélküli miniszter alá tartozó Csuka László, a Paksi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetője a megaberuházáshoz kapcsolódó, Kalocsát is érintő fejlesztésekről tájékoztatta a közönséget. Az esemény alkalom volt arra, hogy a Kalocsai Vállalkozói Klubba tömörült cégek közül több, például a Generál, az EMIKA is bemutatkozzon.

A leglényegesebb információk egyike, hogy a Foktői úti laktanyát a Paks II-n dolgozók elhelyezésére egy 3500-4000 fő befogadására alkalmas, később lakóparkként hasznosítható komplexummá fejlesztik.

A házigazda Kalmár Pál, Solt polgármestere a városháza tárgyalótermében Font Sándor országgyűlési képviselőt, Kovács Ernőt, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját, Sziráki Szilárdot, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökét, egyben a Kalocsai Vállalkozói Klub vezetőjét, a Kalocsai Járási Hivatal több munkatársát, valamit a járás polgármestereit köszöntötte.

A rendezvény elnevezésében szereplő „partnerség” szó abban is megmutatkozott, hogy az előadók azokat a lehetséges együttműködési lehetőségeket, kapcsolódó pontokat vették számba, amelyek különösen a Paks II. beruházáshoz kapcsolódóan egyre jobban felértékelődnek, és mind a foglalkoztatás, mind a beruházások terén új fejezetet nyithatnak a Duna bal partján lévő települések számára.

Font Sándor országgyűlési képviselő a térség munkaerő-piaci helyzetéről szóló beszámolójában rámutatott: a Kormány foglalkoztatási programjainak, valamint a piaci hatásoknak köszönhetően a humánerőforrás iránti igény egyre nagyobb, már a kevésbé kvalifikált munkaerő iránt is jelentősen megnőtt az igény.

A képviselő nem rejtette véka alá, hogy a Paks II. beruházás, a Duna-híd jövő ősszel történő építésének megkezdésével egy időben a jelenleg működő vállalkozásoknak azzal kell szembenézni, hogy a két beruházásnak komoly munkaerő elszívó hatása lesz.
Már most el kell gondolkodni azon, miként lehet az adott szakterületen régóta foglalkoztatott dolgozókat akár a bér, akár más juttatások révén megtartani.

A képviselő szólt arról is, hogy Kalocsán számos olyan cég van, amely ugyan jelenleg is jól prosperál, de az igazi lehetőségek csak most nyílhatnak meg előttük.

Süli János, a Paks II.-ért felelős tárca nélküli miniszter alá tartozó Csuka László, mint a Paksi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetője a megaberuházáshoz kapcsolódó, úgynevezett kerítésen kívüli, tehát nem közvetlenül a reaktor építéséhez kapcsolódó fejlesztésekről, valamint a térségi vállalkozások bekapcsolódásának lehetőségéről adott tájékoztatást.

A szakember hangsúlyozta, lesz olyan időszak, amikor a külsős cégeket is beszámítva a Paks II. építésén egy időben 13 ezer ember dolgozik. A szállítást, szállást, étkezést, egyéb más szolgáltatásokat igénylő emberek száma 8500 fő körül alakul.

Ezeknek egy részét közvetlenül az építkezés helyszíne mellett kialakítandó ideiglenes szálláson, konténervárosban helyeznék el,

A FENNMARADÓ 3500-4000 ELHELYEZÉSÉT A KALOCSAI FOKTŐI ÚTI LAKTANYÁBAN KIALAKÍTANDÓ, KÉSŐBB LAKÓPARKKÉNT HASZNOSÍTHATÓ KOMPLEXUMBAN KÍVÁNJÁK MEGOLDANI.

A laktanya fejlesztése, hogy a jövőbeni funkciónak megfeleljen, gyakorlatilag a Kalocsa-Paks Duna-híd építésével egy időben történne.

A HÍD KIVITELEZÉSE A TARTÓPILLÉREK ALAPOZÁSÁVAL 2020 ŐSZÉN, A DUNA ILYENKOR SZOKÁSOS ALACSONY VÍZÁLLÁSA MELLETT KEZDŐDNE.

Mire az átkelő megépül, legalább a laktanya egy részének is készen kell majd állnia a munkaerő fogadására.

Sziráki Szilárd, a megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökeként, egyben a Kalocsai Vállalkozó Klub vezetőjeként üdvözölte a fórum résztvevőit, és mások mellett a Generál, a Budamobil Kft., az EMIKA egy-egy szakembere kapott lehetőséget arra, hogy cégüket, tevékenységüket, piaci részesedésüket, a fejlesztés lehetséges főbb irányait bemutassák.

Mint elhangzott, a kerítésen kívüli fejlesztések az iparkamara égisze alatt, a vállalkozói klubba tömörült cégek bevonásával történnének.

A program megvalósítását a „Partnerségi alapú foglalkoztatási program a Kalocsai járásban” című, TOP-5.1.2-16- BK1-2017-00002 azonosítószámú projekt tette lehetővé.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés