2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Nagyszabású agrárszakmai rendezvény Solt- Révbérpusztán - A Consultagro meghívására három megyéből érkeztek a gazdák

Nagyszabású agrárszakmai rendezvény Solt- Révbérpusztán - A Consultagro meghívására három megyéből érkeztek a gazdák
Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 28., 09:16

Solt földrajzi elhelyezkedése is közrejátszik abban, hogy az aranykulcs városában tartott eseményekre a Duna bal és jobb partjáról, Bács-Kiskun mellett Tolna és Fejér megyéből is gyakran érkeznek érdeklődők. Így történt ez február 25-én, pénteken a solti székhelyű ConsultAgro-Agrár-tanácsadás messze a kisvárosi kereteket felülmúló, a profi szervezés valamennyi elemét felvonultató rendezvényén is, amelyet ezúttal a még téli álmát alvó Solt-révbérpusztai Lovas csárdában mintegy 100 gazda, gazdálkodó részvételével tartottak. Az érdeklődés intenzitását csak fokozta, hogy az Agrárminisztériumtól a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalon, Biokultúra Szövetségen, a növényvédelmi felügyelőségen át a szarvasgomba termesztésig, annak pályázati lehetőségéig kiváló előadóktól jutottak fontos információkhoz az agrárágazatban dolgozók.

Az agrárfórum résztvevőit Faragó Nikolett, agrármérnök, névjegyzéki szaktanácsadó, a ConsultAgro-Agrár-tanácsadás vezetője nyitotta meg, majd Nagy Attila, a NAK Bács-Kiskun megyei főfalugazdásza a létszámukban is jelentős számban jelen lévő őstermelőket érintő 2022. évi változásokról tartott prezentációt.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A szakember mások mellett rámutatott: változtak, illetve átrendeződtek 2022. január 1-jétől az őstermelői tevékenység folytatását és jövedelemszámítását befolyásoló szabályok. Részletezte, hogy az új rendelkezések szerint mi számít őstermelői, illetve kiegészítő tevékenységnek, ki lehet tagja a családi gazdaságnak, mennyi az adómentes bevétel, továbbá hogyan kell elszámolnia az őstermelővé váló egyéni vállalkozónak.

Mint az előadó kifejtette: a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvényben több fogalom megváltozott, illetve átkerült a földforgalmi törvényből (2013. évi CXXII. törvény) 2022. január elsejétől. Az új fogalmak érintik az őstermelői tevékenység folytatását és a jövedelemszámítást is.

Mező-, erdőgazdasági tevékenységneka földforgalmi törvényben meghatározott mező-, erdőgazdasági tevékenység mellett az e tevékenységből származó termékfeldolgozás is annak minősül, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik és nem haladja meg a törvény végrehajtására kiadott rendeletben [52/2010 FVM rendelet] meghatározott mennyiséget. Ez azt jelenti, hogy például a saját gazdaságban termett sárgabarackból – ilyen ültetvénytulajdonos Foktőről érkezett - főzött lekvár is mezőgazdasági (őstermelői) tevékenységnek minősül. Őstermelői tevékenységnek a továbbiakban az őstermelői nyilvántartásba felvett mező-, erdőgazdasági tevékenység, valamint kiegészítő őstermelői tevékenység minősül.

A jelenlévők szerint a legnagyobb érdeklődést Dr .Andréka Tamás, az Agrárminisztérium Jogalkotási Főosztály főosztályvezetője előadása váltotta ki; a minisztérium képviselője ugyanis a Földtörvény főbb változásaira, az agráriumban elodázhatatlan generációváltásra, az osztatlanközös - és a földforgalmi változások témakörökre fűzte fel mondanivalóját.

Madari Örs, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Agrár és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetője az elmúlt év pályázati eredményeit, tapasztalatait összegezte, majd előadása fókuszába a 2022. évi pályázati lehetőségeket helyezte. Emellett szó esett az AKG és ÖKO pályázatokra való felkészülésről is.

Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke a biogazdálkodás gyakorlatáról tartott érdekességekben bővelkedő beszámolót.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az előadást követő véleményekből kiviláglott, Zsikla Róbert, a megyei kormányhivatal solti növényvédelmi felügyelőjének mondanivalója nem aratott osztatlan sikert. Sőt, inkább ellenérzéseket váltott ki a hallgatóságban, ugyanis a VP AKG és ÖKO programokban bevezetendő növényvédelmi szer hatóanyag kivonások és az ezzel kapcsolatosan bevezetendő kötelező, elektronikus adminisztráció egyelőre teljesíthetetlen előírásnak tűnik a gyakran még egy okostelefon kezelésének rutinjával sem rendelkező, különösen idősebb gazdálkodók számára.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Szollinger János, az AGRI CS kereskedelmi igazgatója a munkagépek, erőgépek pályázati dömpingjéről, a gépberuházási pályázatok gyakorlati megvalósításáról, azok buktatóiról tartott előadást, nem rejtve véka alá az ezen a területen akár a használt, akár az új gépek esetében bekövetkezett árdrágulást, inkább árrobbanást.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Szabó József, Aponyi Ferenc a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesülete munkatársai a növénybiztosításokról, a díjtámogatott növénybiztosítások lehetőségeiről, előnyeiről tartott kimerítő előadást.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Igazi kuriózumnak számított a rendezvény utolsó prezentációja, amelyet a solti, PhD. tudományos fokozattal rendelkező Dr. Brandt Sára, erdészeti csemetekert vezető, mint a családi gazdaság tagja a szarvasgomba termesztéséről és annak pályázati lehetőségeiről – a további konzultáció lehetőségét is felkínálva – tartott.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az új információkban bővelkedő solti agrárfórum a résztvevők közös ebédjével, a fehérasztal melletti szakmai beszélgetésekkel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK