2022. 07. 01. péntek
Annamária, Tihamér
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nagyszabású agrárszakmai rendezvény Solt- Révbérpusztán - A Consultagro meghívására három megyéből érkeztek a gazdák

Nagyszabású agrárszakmai rendezvény Solt- Révbérpusztán - A Consultagro meghívására három megyéből érkeztek a gazdák
Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 28., 09:16

Solt földrajzi elhelyezkedése is közrejátszik abban, hogy az aranykulcs városában tartott eseményekre a Duna bal és jobb partjáról, Bács-Kiskun mellett Tolna és Fejér megyéből is gyakran érkeznek érdeklődők. Így történt ez február 25-én, pénteken a solti székhelyű ConsultAgro-Agrár-tanácsadás messze a kisvárosi kereteket felülmúló, a profi szervezés valamennyi elemét felvonultató rendezvényén is, amelyet ezúttal a még téli álmát alvó Solt-révbérpusztai Lovas csárdában mintegy 100 gazda, gazdálkodó részvételével tartottak. Az érdeklődés intenzitását csak fokozta, hogy az Agrárminisztériumtól a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalon, Biokultúra Szövetségen, a növényvédelmi felügyelőségen át a szarvasgomba termesztésig, annak pályázati lehetőségéig kiváló előadóktól jutottak fontos információkhoz az agrárágazatban dolgozók.

Az agrárfórum résztvevőit Faragó Nikolett, agrármérnök, névjegyzéki szaktanácsadó, a ConsultAgro-Agrár-tanácsadás vezetője nyitotta meg, majd Nagy Attila, a NAK Bács-Kiskun megyei főfalugazdásza a létszámukban is jelentős számban jelen lévő őstermelőket érintő 2022. évi változásokról tartott prezentációt.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A szakember mások mellett rámutatott: változtak, illetve átrendeződtek 2022. január 1-jétől az őstermelői tevékenység folytatását és jövedelemszámítását befolyásoló szabályok. Részletezte, hogy az új rendelkezések szerint mi számít őstermelői, illetve kiegészítő tevékenységnek, ki lehet tagja a családi gazdaságnak, mennyi az adómentes bevétel, továbbá hogyan kell elszámolnia az őstermelővé váló egyéni vállalkozónak.

Mint az előadó kifejtette: a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvényben több fogalom megváltozott, illetve átkerült a földforgalmi törvényből (2013. évi CXXII. törvény) 2022. január elsejétől. Az új fogalmak érintik az őstermelői tevékenység folytatását és a jövedelemszámítást is.

Mező-, erdőgazdasági tevékenységneka földforgalmi törvényben meghatározott mező-, erdőgazdasági tevékenység mellett az e tevékenységből származó termékfeldolgozás is annak minősül, ha az a saját gazdaságban előállított alapanyag felhasználásával történik és nem haladja meg a törvény végrehajtására kiadott rendeletben [52/2010 FVM rendelet] meghatározott mennyiséget. Ez azt jelenti, hogy például a saját gazdaságban termett sárgabarackból – ilyen ültetvénytulajdonos Foktőről érkezett - főzött lekvár is mezőgazdasági (őstermelői) tevékenységnek minősül. Őstermelői tevékenységnek a továbbiakban az őstermelői nyilvántartásba felvett mező-, erdőgazdasági tevékenység, valamint kiegészítő őstermelői tevékenység minősül.

A jelenlévők szerint a legnagyobb érdeklődést Dr .Andréka Tamás, az Agrárminisztérium Jogalkotási Főosztály főosztályvezetője előadása váltotta ki; a minisztérium képviselője ugyanis a Földtörvény főbb változásaira, az agráriumban elodázhatatlan generációváltásra, az osztatlanközös - és a földforgalmi változások témakörökre fűzte fel mondanivalóját.

Madari Örs, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Agrár és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetője az elmúlt év pályázati eredményeit, tapasztalatait összegezte, majd előadása fókuszába a 2022. évi pályázati lehetőségeket helyezte. Emellett szó esett az AKG és ÖKO pályázatokra való felkészülésről is.

Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke a biogazdálkodás gyakorlatáról tartott érdekességekben bővelkedő beszámolót.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az előadást követő véleményekből kiviláglott, Zsikla Róbert, a megyei kormányhivatal solti növényvédelmi felügyelőjének mondanivalója nem aratott osztatlan sikert. Sőt, inkább ellenérzéseket váltott ki a hallgatóságban, ugyanis a VP AKG és ÖKO programokban bevezetendő növényvédelmi szer hatóanyag kivonások és az ezzel kapcsolatosan bevezetendő kötelező, elektronikus adminisztráció egyelőre teljesíthetetlen előírásnak tűnik a gyakran még egy okostelefon kezelésének rutinjával sem rendelkező, különösen idősebb gazdálkodók számára.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Szollinger János, az AGRI CS kereskedelmi igazgatója a munkagépek, erőgépek pályázati dömpingjéről, a gépberuházási pályázatok gyakorlati megvalósításáról, azok buktatóiról tartott előadást, nem rejtve véka alá az ezen a területen akár a használt, akár az új gépek esetében bekövetkezett árdrágulást, inkább árrobbanást.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Szabó József, Aponyi Ferenc a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesülete munkatársai a növénybiztosításokról, a díjtámogatott növénybiztosítások lehetőségeiről, előnyeiről tartott kimerítő előadást.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Igazi kuriózumnak számított a rendezvény utolsó prezentációja, amelyet a solti, PhD. tudományos fokozattal rendelkező Dr. Brandt Sára, erdészeti csemetekert vezető, mint a családi gazdaság tagja a szarvasgomba termesztéséről és annak pályázati lehetőségeiről – a további konzultáció lehetőségét is felkínálva – tartott.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az új információkban bővelkedő solti agrárfórum a résztvevők közös ebédjével, a fehérasztal melletti szakmai beszélgetésekkel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK