2021. 10. 16. szombat
Gál
: 360 Ft   : 310 Ft Benzin: 428.6 Ft/l   Dízel: 432.1 Ft/l   Írjon nekünk

Solt, az Árpád-kori város alatt őskori település nyomaira bukkantak– A sportcsarnok építésének helyszínén régészek kutatnak

Zsiga Ferenc  |  2020. 05. 21., 09:15

Solton a város leendő legnagyobb befogadóképességű épületének, a sportcsarnoknak az alapozása előtt régészek kutatják az Árpád-kori település alatti földrétegeket. Nem is hiába, a Kecskeméti Katona József Múzeum május első napjai óta dolgozó régészei kerámiákban, fémleletekben, pénzérmékben gazdag leletanyagra bukkantak. Az ásatások nyomán egy őskori település nyomai is kirajzolódnak.

Solt középkori városmagját már régen ismerik, így nem volt kétséges, ha a város mindeddig nélkülözött sportcsarnokának építésébe fognak, még az alapozási munkák megkezdése előtt régészek kutatják, tanulmányozzák majd a helyszínt.

A múlt május eleje óta tartó faggatása, feltárása izgalmas felfedezéseket hozott. A középkori városmag kutatásakor a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei igazi városi rétegsorokra bukkantak. Az egyes rétegek feltárásakor Solt mozgalmas története a jelenkortól egészen a XI. századik tárulkozott ki a szakemberek előtt.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Mint megtudtuk, az egykori élet nyomai mintegy másfél-két méteres kultúrréteget hoztak létre, melyben több égési szintet is meg lehet figyelni. Mindez a város többszöri pusztulására utal.

A KÜLÖNBÖZŐ KORSZAKOK SZINTJEIT A FELTALÁLT MINTEGY 100 DARAB PÉNZÉRMÉNEK KÖSZÖNHETŐEN MEGLEHETŐSEN NAGY PONTOSSÁGGAL LEHET MEGHATÁROZNI.

A leletanyag kifejezetten városias, kerámiában, fémeszközökben gazdag, de ez ideig hat-hét épületet is feltártak. Közös jellemzőjük, hogy mindegyikben úgynevezett szemeskályha nyomaira bukkantak. A most folyó feltárás azért izgalmas, mert Solt, az Árpád-kori település alatt egy olyan humuszréteg található, amelynél lejjebb ásva egy őskori település nyomai is kirajzolódnak.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A régészeti kutatások Solton és térségében nem új keletűek, legutóbb tavaly nyáron fejeződött be az a négyhetes ásatás a solti Tételhegyen, amely az Árpád-ház program keretében a hazai ispáni központok feltárását tűzte ki célul.

A város keleti határán található Tételhegy komplex, több tudományágat magában foglaló kutatása 2005-ben kezdődött.

A TIZENHÉT MÉTER MAGAS, MINTEGY NÉGYEZER ÉVES MÚLTRA VISSZATEKINTŐ FÖLDHÁTAT A KÖZÉPSŐ BRONZKORTÓL EGÉSZEN A KÉSŐ KÖZÉPKORIG LAKTÁK, EMIATT RÉGÉSZETI EMLÉKEKBEN NAGYON GAZDAG.A nyári feltárás célja annak a feltételezésnek az igazolása volt, hogy a solti Tételhegy az Árpád-korban is fontos szerepet töltött be. A Várdombnak nevezett, háromszög alakú, közel 1,8 hektár kiterjedésű erődítés az Árpád-korban feltehetőleg ispáni várként működött, de erre vonatkozó írott forrásokat csupán a 14. századtól találtak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 16., 13:53
A legnagyobb visszaesést Litvániában mérték, 56,8 százalékosat, a legnagyobb növekedést pedig Cipruson, 12,1 százalékosat. Még >>>
2021. 10. 15., 18:40
Újabb tizenkét súlyos állapotban lévő Covid-beteget szállítanak pénteken Romániából Magyarországra - közölte a román egészségügyi minisztérium. Még >>>
2021. 10. 15., 17:43
Az új óvodához, majd a Paksi közben épülő Inkubátorházhoz látogattak el a délután folyamán, ahol Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője vezette körbe a testület tagjait és általános képet adott az építkezések műszaki hátteréről. Még >>>
2021. 10. 15., 15:44
Ha eddig rossz emlékeid lettek volna a tökfőzelékkel kapcsolatosan, ez a recept talán megváltoztatja az előítéleteidet. Próbáld ki az NlCafe könnyű, gyors és egyszerű tejfölös tökfőzelék receptjét! Még >>>
2021. 10. 15., 14:50
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy 2021. október 18.-án 7:00 órától – 2021. október 22.-én 12:00 óráig, a Sörház köz közútjában elhelyezkedő csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása, és a folyóka elemek cseréje érdekében, a munkaterület környezetében a közút teljes szélességben lezárásra kerül. Még >>>
2021. 10. 15., 12:10
A következő napokban elég hideg hajnalok várnak reánk hazánkban az Időkép szerint. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés