2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Solt, az Árpád-kori város alatt őskori település nyomaira bukkantak– A sportcsarnok építésének helyszínén régészek kutatnak

Zsiga Ferenc  |  2020. 05. 21., 09:15

Solton a város leendő legnagyobb befogadóképességű épületének, a sportcsarnoknak az alapozása előtt régészek kutatják az Árpád-kori település alatti földrétegeket. Nem is hiába, a Kecskeméti Katona József Múzeum május első napjai óta dolgozó régészei kerámiákban, fémleletekben, pénzérmékben gazdag leletanyagra bukkantak. Az ásatások nyomán egy őskori település nyomai is kirajzolódnak.

Solt középkori városmagját már régen ismerik, így nem volt kétséges, ha a város mindeddig nélkülözött sportcsarnokának építésébe fognak, még az alapozási munkák megkezdése előtt régészek kutatják, tanulmányozzák majd a helyszínt.

A múlt május eleje óta tartó faggatása, feltárása izgalmas felfedezéseket hozott. A középkori városmag kutatásakor a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei igazi városi rétegsorokra bukkantak. Az egyes rétegek feltárásakor Solt mozgalmas története a jelenkortól egészen a XI. századik tárulkozott ki a szakemberek előtt.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Mint megtudtuk, az egykori élet nyomai mintegy másfél-két méteres kultúrréteget hoztak létre, melyben több égési szintet is meg lehet figyelni. Mindez a város többszöri pusztulására utal.

A KÜLÖNBÖZŐ KORSZAKOK SZINTJEIT A FELTALÁLT MINTEGY 100 DARAB PÉNZÉRMÉNEK KÖSZÖNHETŐEN MEGLEHETŐSEN NAGY PONTOSSÁGGAL LEHET MEGHATÁROZNI.

A leletanyag kifejezetten városias, kerámiában, fémeszközökben gazdag, de ez ideig hat-hét épületet is feltártak. Közös jellemzőjük, hogy mindegyikben úgynevezett szemeskályha nyomaira bukkantak. A most folyó feltárás azért izgalmas, mert Solt, az Árpád-kori település alatt egy olyan humuszréteg található, amelynél lejjebb ásva egy őskori település nyomai is kirajzolódnak.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A régészeti kutatások Solton és térségében nem új keletűek, legutóbb tavaly nyáron fejeződött be az a négyhetes ásatás a solti Tételhegyen, amely az Árpád-ház program keretében a hazai ispáni központok feltárását tűzte ki célul.

A város keleti határán található Tételhegy komplex, több tudományágat magában foglaló kutatása 2005-ben kezdődött.

A TIZENHÉT MÉTER MAGAS, MINTEGY NÉGYEZER ÉVES MÚLTRA VISSZATEKINTŐ FÖLDHÁTAT A KÖZÉPSŐ BRONZKORTÓL EGÉSZEN A KÉSŐ KÖZÉPKORIG LAKTÁK, EMIATT RÉGÉSZETI EMLÉKEKBEN NAGYON GAZDAG.A nyári feltárás célja annak a feltételezésnek az igazolása volt, hogy a solti Tételhegy az Árpád-korban is fontos szerepet töltött be. A Várdombnak nevezett, háromszög alakú, közel 1,8 hektár kiterjedésű erődítés az Árpád-korban feltehetőleg ispáni várként működött, de erre vonatkozó írott forrásokat csupán a 14. századtól találtak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK