2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták a Vadkerti-tavat tápláló záportározókat és csapadékvíz beruházást – Az év madara már tanyát vert a parton

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 05., 12:00

Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Soltvadkert két országgyűlési képviselője, dr. Kerényi János és Font Sándor, valamint Lehoczki Ferenc polgármester július 3-án, ünnepélyes külsőségek között avatták fel a város eddigi egyik legnagyobb fejlesztését, a megyei önkormányzat TOP pályázati forrásából megvalósult „Városi záportározó kialakítása, valamint csapadékvíz csatorna rekonstrukciója Soltvadkerten” elnevezésű beruházást. A fejlesztés közvetlen kapcsolatban áll a Vadkerti-tó vízutánpótlásának biztosításával.

A százszázalékos támogatottság mellett, 450 millió forintból megvalósult fejlesztés eredményeként két egymástól külön álló, de mégis összefüggő fejlesztésrész valósult meg. Egyrészt a városi csapadékvíz-hálózat rekonstrukciója fejeződött be az átemelőkkel együtt, 3350 méter hosszban, másrészt elkészült a két záportározó tó, és annak parkosított környezete, amely a Vadkerti-tó ülepítés utáni vízmegtáplálása mellett sport - és szabadidős célokat szolgál majd.


Forrás: Zsiga Ferenc

A beavatkozás mintegy 100 hektárnyi vízgyűjtő területet érint. Az elmúlt hetek nagy intenzitású esői már tesztelték a rendszert,

A HIRTELEN LEZÚDULÓ, 40 MILLIMÉTER CSAPADÉK A KORÁBBIAKKAL ELLENTÉTBEN NEM OKOZOTT GONDOT EGYIK VÁROSRÉSZBEN SEM.

Rausch Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke emlékeztetett, néhány éve több esetben vezető hír volt a megyében, hogy egy-egy nagy zápor után Soltvadkertet elöntötte a belvíz.

Amikor még az előző ciklusban végigjárták Bács-Kiskun 118 települését, már körvonalazódott, hogy akkor születik jó megoldás, ha a 63, jelenleg már közel 70 milliárd forint fejlesztési forrásból valamennyi település részesül, a rendelkezésre álló 14 fejlesztési cél helyi megvalósításáról az adott községek, városok képviselő-testületei döntenek.

A soltvadkerti önkormányzat első helyen nevezte meg a most átadott beruházást, amely a település jelenét és jövőjét hosszú évtizedekre befolyásolja kedvezően. A megújuló hálózat és a két záportározó a Vadkerti - tó megtáplálásával közvetve még turisztikai célokat, a tó környezete pedig szabadidős - és sport tevékenységet is szolgál a jövőben – mondta Rausch Sándor.


Forrás: Zsiga Ferenc

Az alelnök megköszönte a fejlesztésben résztvevők munkáját, majd egy megyezászlót adott át Lehoczki Ferenc polgármesternek azon szavak kíséretében: „Büszkék vagyunk arra, hogy Bács-Kiskun megye egyik nagyon szép és dinamikusan fejlődő települése Soltvadkert. Viszonzásul azt kérjük, Soltvadkert is legyen büszke arra, hogy az épülő, szépülő Bács-Kiskun megye része!”

A zászlót átvevő Lehoczki Ferenc polgármester válaszában nem hagyott kétséget a felől, hogy város büszke a sok segítséget nyújtó megyéjére, a szomszédos településekre.

Lehoczki Ferenc a beruházásról szólva kitért arra: amikor az időjósok komolyabb csapadékot jeleztek, a vadkertiek már tudták, hogy komoly gondok előtt állnak. Mint mondta, ezzel a beruházással egy nagy lépést tettünk előre.

Nagy előny a víz visszatartása is, mert egyre jobban látszik, hogy szélsőséges időjárási viszonyok elé nézünk, az évi 500-600 milliméternyi csapadék nem egyenletesen érkezik, hanem nagy intenzitással, egy időben. Ezzel a beruházással elérjük, hogy a város frekventált részeiről nagyon rövid időn belül el tudják vezetni a nagy mennyiségben lezúduló vizet.


Forrás: Zsiga Ferenc

A polgármester rámutatott, a rendszer az elmúlt hetek egyes napjain lehullott 40 milliméteres csapadéknál már helyt állt.
A beruházás nem tartalmazta az Ifjúság utca végén lévő belvízátemelő rendszer felújítását, de ennek a műtárgynak a kapacitás növelését saját forrásból megoldották.

Lehoczki Ferenc hozzátette: a beruházásnak nem része, de reggelente látható, hogy a hattyúk nagyon jól érzik magukat a záportározón, és még az idei év madara, a széki gólya is lakhelyéül választotta a tavak mellett a Kiskunsági Nemzeti park előírásának megfelelően eredeti állapotában meghagyott, 9 hektáros, náddal benőtt területet.  A polgármester szerint ez azt jelenti, hogy jó munkát végezett a tervező és a kivitelező.

A polgármester beszéde végén arra kértre Rausch Sándor alelnököt, tolmácsolja a megyei közgyűlés elnökének és a megyei önkormányzat Területfejlesztési Nonprofit Kft. munkatársainak szóló köszönetét, amiért hatékonyan segítették a beruházás megvalósítását és az ezzel járó adminisztratív kötelességek teljesítését. Végül köszönetet mondott Soltvadkert város lakóinak, akik nagyon nagy türelemmel viselték az építéssel járó közlekedési és egy egyéb nehézségeket.

Font Sándor országgyűlési képviselő beszéde elején azt hangsúlyozta: Soltvadkert, a tudatosan építkező város olyan időszak lezárásához közelít, amelyben három cikluson keresztül Lehoczki Ferenc volt a polgármester.

Mint mondta, az ősszel záruló önkormányzati ciklus vége egybe esik Lehoczki Ferenc nyugdíjba vonulásával, aki ezt már bejelentette. Így ősztől olyan ú időszak kezdődik, amelyet a következő városvezetésnek nehéz lesz túlszárnyalni.

A képviselő a jövőről szólva aláhúzta: Soltvadkert Bács-Kiskun megye centrumtelepülése, egy olyan természeti örökséggel, mint a további fejlesztések előtt álló Vadkerti-tó. A város az itt élők tudásával, szorgalmával, a megépülő Budapest-Belgrád dupla vágányos vasútvonallal, az elkerülő úttal, amelynek tervezése az utolsó fázisba lépett, a további fejlesztésekkel szintén lenyomatot hagy majd a város történetében.
Ezeknek a fejlesztéseknek az is célja, hogy a városból elvándorolt kiművelt fiatalok visszatérjenek.

Font Sándor kitért arra is, hogy „van egy elvarratlan szál”, a belterületi kerékpár-út, amely ugyancsak meg fog valósulni, de ami most mégis politikai polémia tárgya. Egyesek csak ezzel foglalkoznak, miközben az önkormányzatiság többről szól, 100-200 ügy egyfolytában, párhuzamosan zajlik az önkormányzat életében.

Font Sándor kifejtette: az új városvezetés kedvező helyzetből indul, hiszen a legnagyobb beruházások Soltvadkerten megtörténtek. Hol egyedi kormánydöntés, hol pályázati lehetőségek alapján, de a város mindig előre ment.


Forrás: Zsiga Ferenc

A nap eseményével kapcsolatban rámutatott: a Vadkerti-tó ezzel a beruházással, mintegy köldökzsinórral, a várossal fizikailag is össze van kötve.

Mint mondta, a Vadkerti-tónál jelenleg zajló fejlesztések lehet, hogy egy kicsit az üdülőknek idegesítőek, de az végül olyan eredményt hoz, amire büszke lehet a város és annak minden lakója. Holott

A VADKERTI- TÓNÁL MÉG CSAK A FEJLESZTÉSEK 40 SZÁZALÉKÁNÁL TARTANAK, A KÖVETKEZŐ 5-10 ÉVBEN TOVÁBBI 1,5-2 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKŰ FEJLESZTÉS VALÓSULHAT MEG.

A képviselő Temerin Ferenchez fordulva mondta: a már megvalósult és tervezett fejlesztéseknek nagy szakértője az alpolgármester, majd kijelentette: az őszi önkormányzati választáson hivatalosan Temerini Ferenc lesz a polgármester jelölt, ami hamarosan minden információs csatornán megjelenik.

Az ő személye garancia arra, hogy a fejlődés folytatódni fog, hiszen tudásban, képességben, világlátásban megfelel azoknak a kritériumoknak, ami egy Soltvadkert méretű település vezetéséhez a 21. században rendelkezni kell.

Végül azt kívánta: „Legyen ez a most átadott csapadékvíz-elvezető rendszer egy nagy fejlesztés kezdete, és ezen a területen hosszú távra adjon megnyugvás Soltvadkertnek.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés