2023. 02. 04. szombat
Csenge, Ráhel
: 385 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Megépül az 53-as főút Soltvadkertet elkerülő szakasza – A város történetének legnagyobb fejlesztése valósul meg

Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 29., 13:31

A magyar kormány forrást biztosít az 53-as főút Soltvadkertet elkerülő szakaszára - jelentette be Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára március 28-án, hétfőn Soltvadkerten, a művelődési házban tartott sajtótájékoztatón. A médiaeseményen részt vett és felszólalt Font Sándor, a 3. számú választókörzet országgyűlési képviselője, Dr. Kerényi János országgyűlési képviselő, Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere, valamint Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

Mosóczi László kiemelte: a magyar kormány 2020 végén összesen 82 milliárd forintot biztosított a kiemelt társadalmi igényű közútfejlesztések tervezésére és engedélyeztetésére, ami háromezer milliárd forintnyi újabb közúti beruházást alapoz meg. Az államtitkár kiemelte: a magyar kormány 2020 végén összesen 82 milliárd forintot biztosított a kiemelt társadalmi igényű közútfejlesztések tervezésére és engedélyeztetésére, ami háromezer milliárd forintnyi újabb közúti beruházást alapoz meg.

AZ 53-AS ÚT FORGALMÁT A VÁROSTÓL ÉSZAKRA ÚJ NYOMVONALON MEGÉPÜLŐ, KÖZEL 9 KILOMÉTERES SZAKASZON VEZETIK EL.

Soltvadkert utcái a jövőben csendesebbek, levegője tisztább lesz, a településen nagymértékben csökkenek a baleseti kockázatok.”– mondta az államtitkár.


Az államtitkár szerint a város kilátásait is nagymértékben javítja a Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának kapacitásbővítő korszerűsítése. A vonalszakasz feletti felüljáró építését valamelyest megkönnyíti, hogy a vonatközlekedés a februárban bevezetett teljes vágányzár miatt szünetel.

A kormány az új szakaszok építése mellett a meglévők felújításában is emeli a hazai közúthálózat szolgáltatási színvonalát.

SOLTVADKERT TÉRSÉGÉBEN 2010 ÉS 2023 KÖZÖTT 170 KILOMÉTEREN ÚJULNAK MEG FŐ- ÉS MELLÉKUTAK, TÖBB MINT 36 MILLIÁRD FORINTBÓL.

Font Sándor, Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője elmondta: Bács-Kiskun megye két legforgalmasabb útja az 53-as és az 54-es főút. A két út Soltvadkertnél mintegy öt kilométeren közös pályatesten halad, amelyet naponta 12-14 ezer jármű használ.

Ezt a forgalmat vezeti majd el az új elkerülő. Az országgyűlési képviselő beszélt arról is, hogy a tervek szerint az elkerülő út mellett, a vasúti fővonal közelében egy 50 hektáros ipari parkot is létesítenének. Reményét fejezte ki, hogy

az elkerülő útszakasz, a duplavágányú, nagysebességű vasútvonal építése és az ipari park együttese új, hosszú távú lehetőségeket nyit a település életében, amely megélhetést biztosít az itt élőknek”


Kerényi János fideszes országgyűlési képviselő kifejtette: a 16 milliárd forint összegű beruházással Soltvadkert történetének legnagyobb fejlesztése valósul meg.

Az államtitkár kiemelte: a magyar kormány 2020 végén összesen 82 milliárd forintot biztosított a kiemelt társadalmi igényű közútfejlesztések tervezésére és engedélyeztetésére, ami háromezer milliárd forintnyi újabb közúti beruházást alapoz meg. Az 53-as út forgalmát a várostól északra új nyomvonalon megépülő, közel 9 kilométeres szakaszon vezetik el.

Dr. Kerényi János országgyűlési képviselő kifejtette: 30 éve küzdenek azért, hogy megépüljön a Soltvadkertet elkerülő útszakasz.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta:

Soltvadkert 2024 év végére elkészülő 8,8 kilométer hosszú elkerülő útszakasza keresztezi a 150-es számú Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vasútvonalat, amelyet egy közel 47 méter hosszú híddal tesznek biztonságosabbá. A beruházás során öt körforgalmi csomópont is épül, amelyek a nagyforgalmi utak kapcsolódási pontjait teremtik meg északról, illetve keleti irányból. Ezáltal biztonságossá válik nemcsak a város közlekedése, de a megközelítése is. Elhangzott, hogy a beruházás keretében megépül egy 800 méteres bekötőút és egy kerékpáros aluljáró is.”


Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere kiemelte: a 7500 lakosú településnek, Bács-Kiskun megye közepén három fő vonzereje a cukrászda, az évente mintegy 100 ezer látogatót fogadó Vadkerti-tó, és az itt működő borászatok.

Az ideérkező turistáknak fontos, hogy milyen úton közelítik meg a várost, az elkerülő ezt fogja majd megkönnyíteni. A polgármester elmondta, hogy megkezdődtek az értékbecslések, az ajánlatokat a földtulajdonosok részben már megkapták, részben a közeljövőben fogják megkapni.

Nagyon bízom abban, hogy olyan ajánlatokat kapnak a földtulajdonosok, amelyeket első körben el tudnak fogadni, és akkor viszonylag gyorsan túl lehetünk ezen ponton, és semmi akadálya nem lesz az építkezésnek.”– zárta mondanivalóját Temerini Ferenc.Forrás: MTI/VIRA

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!
2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 04., 18:09
A mai erős szél miatt Kunszt utcai épület faláról három helyen szakadt le a vakolat - közölte a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium a Facebook-oldalán. Még >>>
2023. 02. 04., 16:14
Az ország keleti és északnyugati tájai között hatalmas, 15 hektopascalos (hPa) légnyomáskülönbség alakult ki - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 02. 04., 09:45
Az érintett területen várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát. Még >>>
2023. 02. 04., 09:30
Az idei január volt a legcsapadékosabb és a második legenyhébb 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Még >>>
2023. 02. 03., 17:17
A börtön-szlengben "parkettásnak" nevezett büntetésvégrehajtási intézménybe az első bűntényeseket zárják. Még >>>
2023. 02. 03., 10:40
Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK