2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Csapadékvíz-elvezetés okosan – Szakmáron záportározó tavakba vezetik az esővizet

Zsiga Ferenc  |  2019. 04. 29., 10:14

Szakmáron már az új, a klímaváltozás miatt megváltozott szemléletnek megfelelően gazdálkodnak a településen belül keletkezett csapadékvízzel. A cél nem az, hogy feltétlenül megszabaduljanak a községen belül összegyűlő, a házakra, utakra veszélyes víztől, hanem hogy mindeközben hasznosítsák azt. A megyei önkormányzat TOP pályázatán elnyert 30 millió forintból a legkritikusabb utcákban úgy oldották meg a csapadékvíz elvezetését, hogy a település központjához közeli és az úgynevezett Dzsindzsák záporvíz-tározóba vezetik az ökológiai egyensúly megtartását segítő hólevet és esővizet.

András Gábor polgármester arról tájékoztatta portálunkat, a fizikailag már megvalósított, május 1-ig az elszámolást tekintve is lezárt csapadékvíz-elvezetési pályázat 1905 méter hosszban érinti a község ilyen szempontból legkritikusabb területeit. A beruházás a Bajcsy-Zsilinszky, Kiskőrösi, Rákóczi, Mátyás király és a Petőfi Sándor utca egy részén valósult meg.


Forrás: Zsiga Ferenc

A földmedrű árkoknál burkolóelemeket legfeljebb az átereszeknél használtak. A csapadékvíz elvezetése két irányba történik. Egyfelől az önkormányzat tulajdonában lévő, a község belterületén található, de hosszú távra bérbe adott záportározó tóba, másfelől a jól ismert, a település Kalocsa felöli részén elhelyezkedő Dzsindzsák-tóba.

Mindkét, víztározónak is használt tó nyert ezzel a megoldással, mert így

BIZTOSÍTVA VAN A TAVAK TERMÉSZETES VÍZUTÁNPÓTLÁSA, AMELY KÜLÖNÖSEN A NYÁRI SZÁRAZSÁGGAL KÍSÉRT HÓNAPOKBAN JELENT VESZÉLYT AZ ÁLLÓVIZEK ÉS KÖRNYEZETÜK ÉLŐVILÁGÁRA.

A polgármester szerint amint újabb pályázati lehetőség lesz, folytatják a csapadékvíz elvezetési programot, amely eredeti funkciója mellett érezhetően jó hatással van a két tó ökológiai egyensúlyára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK