2022. 11. 30. szerda
András, Andor
: 408 Ft   : 394 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Falunapok Szakmáron a Republic-kal és a Fourtissimoval – A település új díszpolgára: Tóth Istvánné Baksa Margit

Illés György Cinó  |  2019. 09. 02., 17:02

Süteménykészítők, focisták, horgászok és főzőcsapatok mérték össze tudásukat pénteken és szombaton Szakmáron. A kulturális kínálaton könnyűzene és operett, népzene és néptánc szerepelt, és a rendezvényt sport- és gyermekprogramok kísérték végig. Az idei falunapok izgalmas újdonsága volt a helybéli gyűjtemények kiállítása, ahol tradicionális Kalocsa környéki viseleteket és réges-régi téglákat tettek közszemlére a gyűjtők. A főzőverseny idén először szerepelt a falunapok programján, amelyen tíz csapat versengett.

Szakmáron a focipálya melletti füves térség, illetve az azon felállított rendezvénysátor-tábor adja a falunapok hagyományos helyszínét. A szomszédos sportpálya közelsége remek lehetőséget nyújt különböző, nagyobb teret igénylő bemutatók megtartásához is, hogy a közönségnek ne kelljen választani a különféle programok közül, hanem szépen, sorban mindegyikről begyűjtse az élményeket.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

A helyszín bemutatására ez a rövid videónk készült:

Péntek bemutatókkal, kóstolókkal, egészségszűréssel és Republiccal

A pénteki napon egészségügyi szűrővizsgálatokra lehetett jelentkezni, majd a szakmári falunapok hagyományai szerint a helyi termelők bemutatójával kezdődött a program. Ez az idei esztendőben azzal egészült ki, hogy több helyi gyűjtő is bemutatta gyűjteményét.

Így a mindig népszerű kézműves sajtok, a gluténmentes árukat készítő Búzavirág pékség termékei, Répási Lili mézzel készült ínyencségei, valamint Marosvári Gábor, Tóth Gellért és Tóth Jenő pincéjéből a falu legjobb borai és más termékek mellett ezúttal az igen érdekes helyi gyűjtemények is közszemlére kerültek.

Így a közönség Kis-Vén Attila és gyűjtőtársai kollekciójának segítségével nyomon követhette a kalocsai népviselet fejlődését a kezdetektől a mai cifra kalocsaiig, de megcsodálhatták Pribanics Dániel téglagyűjteményét is, amelyben több száz éves téglákat, valamint egyedi különlegességként hibás – a száradás közben állatok, például kutya, sőt, őz nyomával „dekorált” – darabokat is láthattak az érdeklődők.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Szintén régi hagyományt követve lehetett megkóstolni a házi süteményeket, amelyek között kemencében sült, kézzel nyújtott réteseket és más különlegességeket is kóstolhattak az édesszájúak, sőt a sósszájúak is, hiszen a sütiversenyt mindkét kategóriában megtartják, sőt külön díjazták a házi tortákat is. A süteményeket Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács és Török Anita cukrász szakoktató értékelte.

Íme, az eredmények:

Sós kategória
1. Gyürki Gáborné
2. Romsics Vincéné
3. Romsics Vincéné

Édes kategória:
1. Tóth Gellértné
2. Pécsi Antalné
3. Petrovics Mária

Torta kategória:
1. Tóth Gellértné
2. Molnár Éva

KÜLÖNDÍJAT KAPOTT A TÖBBFÉLE ÍZESÍTÉSŰ HÁZI, KÉZZEL NYÚJTOTT RÉTESEKET KÉSZÍTŐ RÉTESKOKTÉL CSAPATA.

A nyitónap programját este nyolctól a Republic együttes mintegy két és fél órás monstre koncertje koronázta hatalmas érdeklődés mellett, és a pontot a Napos Oldal zenekar föllépése tette rá, akik éjszakába nyúlóan szórakoztatták a lelkes közönséget.

Szombat változatos programokkal, főzőversennyel és díszpolgári címátadással

Másnap hajnalban szintén régi tradíciót követve horgászversennyel indult a nap kinn a Dzsindzsán már hat órakor. A Horgászversenyen gyermek és felnőtt kategóriákban hirdettek eredményt, emellett különdíjat osztottak ki a legnagyobb kifogott halért. Az eredmények a következők szerint alakultak:

Gyermek kategória:
1. Tóth Bálint
2. Rideg Richárd
3. Szalontai Szilárd

Felnőtt kategória:
1. Juhász István
2. Rideg Gábor
3. Tóth András

A legnagyobb hal különdíja: Rideg Gábor

Reggel indult az idén először megtartott pörköltfőzőverseny, amelyről külön cikkben számolunk be. Erről elöljáróban csak annyit, hogy a megmérettetésre tíz csapat jelentkezett, amivel – lévén első alkalom – a szervezők elégedettek voltak.
Ugyancsak délelőtt tartották meg a szintén hagyományos kispályás labdarúgó tornát.

A fociderby dobogóján a következő sorrend alakult ki:
1. Kápolna csapata
2. Csőrike csapat
3. Kékek csapata

Egyidejűleg mászófal, ugrálóvár, arcfestés, gyöngyfűzés várta a kisebbeket, délután pedig színpadi műsorral folytatódtak a látványosságok. Ezek sorát az akrobatikus táncbemutató nyitotta, amelyen több mint negyven ifjú táncos – köztük magyar bajnokok és már címek és eredmények birtokosai – lépett színpadra. Ezt követően Geri Tamás és Grenella Orsolya adott elő operettrészleteket, elsősorban az idősebb generáció szórakoztatására.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

A falunapok elmaradhatatlan részét képezi Szakmáron is a népi hagyományőrzés. A néptáncosok műsorára idén délután fél négytől került sor.
A homokmégyi amerikai foci csapat bemutatója is üde színfoltot hozott a műsorfolyamba, amelyet követően a Fourtissimo „Négyen az élen” koncertje következett. Ebből készült egy kis ízelítő videónk is, ráadásnak táncosokkal:

Alkonyattájban a szomszédos focipályán három fiatal „labdazsonglőr” közreműködésével freestyle foci bemutató következett.
A bemutató záróaktusa az volt, hogy a focisták „elrúgták a pöttyöst”, azzal, hogy „aki kapaja, marja”, vagyis aki először érte utol a nézőközönséget alkotó fiatalok közül, az hazavihette a labdát.
A bemutatóról szintén hoztunk egy rövid videót:

Este nyolctól a Mokka Tribute Band zenélt, majd tűzijáték következett, és végül DJ Simi éjszakába nyúló bulija zárta a kétnapos rendezvényt.

Szakmár új díszpolgára: Tóth Istvánné Baksa Margit

A település hagyományai szerint a falunapok keretében – a folklórműsor szünetében, amíg a táncosok átöltöztek – adtak át két elismerést:

Szakmár és Környéke Gyermekekért Alapítvány az alapítvány kuratóriumának döntése nyomán elismerést adott át Marosvári Árminnak a kiemelkedő és eredményes iskolai munkájáért.

Az önkormányzat is átadta a legmagasabb elismerését:

DÍSZPOLGÁRI CÍMET VEHETETT ÁT TÓTH ISTVÁNNÉ BAKSA MARGIT.

Tóth Istvánné Baksa Margit 1946. szeptember 3-án született Szakmáron. Az általános iskolát Állampusztán kezdte és 1961-ben Szakmáron fejezett be. Ezt követően a Kalocsai Lánygimnáziumban folytatta tanulmányait és egészségügyi szakiskolai oklevelét 1967. július 6-án kapta kézhez.

A képesítése megszerzését követően Egészségügyi pályája a Kalocsai Kórházban indult, majd 1971. december 1-től a Szakmári Községi Tanácsnál folytatódott, mint körzeti betegápoló. A rendszerváltással életbe lépő változások miatt községünkben a háziorvosi ellátás magánkézbe került, ezzel együtt a hivatásához hű Margitka néni is kikerült az önkormányzati foglalkoztatottak köréből. Ekkor a dr. Kovács János háziorvos által alapított társaság alkalmazottja lett, és a mai napig is e vállalkozás aktív dolgozója.

Több évtizedes szakmai tevékenysége során a betegekkel szemben közvetlen, együttműködő, ezért mindenki bizalommal fordul hozzá. Amennyiben a sürgősségi helyzet megkívánja, a munkaidején kívül is segítőkészen áll a lakosság rendelkezésére, de szívesen ad tanácsot a betegek kórházi kezelését követően a gyorsabb felépülésük érdekében is. Mondhatjuk, hogy igazi családi betegápoló, mindig van pár kedves szava a beteghez és annak hozzátartozóihoz is.

Tóth Istvánné Baksa Margit lelkiismeretes, odaadó munkáját Szakmár Község Önkormányzata Képviselő-testülete 50/2019.(VI.24.) számú határozatával elismerte, és Szakmár Község Díszpolgára címet adományozta Tóth Istvánné Margitka néni részére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 29., 09:13
A Merriam-Webster az év szavát az online felületén végzett keresések alapján választja ki, miután kizárta a versenyből a minden évben gyakran keresett, örökzöld szavakat. Még >>>
2022. 11. 29., 08:59
A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. Még >>>
2022. 11. 28., 14:46
2022. december 6., kedd, 16:30-kor ünnepélyes szalagavatással megnyitja kapuit és vár minden érdeklődőt az Alapszolgáltatási Központ udvarán (Solt, Posta Utca 10) a városi Mikulás Udvar. Még >>>
2022. 11. 28., 09:32
A verseny december végén indul, de a felszerelés ellenőrzésére már előtte sor kerül Franciaországban. Onnan már nem tér haza a felszerelés, hanem egyenesen a rajt helyszínére utazik, majd a csapat ott csatlakozik hozzá karácsony után. Még >>>
2022. 11. 28., 09:19
Kíváncsi a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás elmúlt egy évi tevékenységére? Javaslata, kérdése van? Még >>>
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK