2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Szakmári Falunap: Helyi főzőmester hartai marhahúsból, kalocsai paprikával főzte a győztes pörköltet – Este a Zanzibár dübörgött a színpadon

Zsiga Ferenc  |  2023. 08. 28., 08:44

Szakmár a hétvégén a negyedszázados jubileumhoz méltó Falunapot rendezett. A százakat vonzó pénteki néptánc gála, a helyi kézművesek bemutatkozása és a Szakmár - Bátya öregfiúk rangadó jól megalapozott a szombati, egyébiránt a nyár eddigi legnagyobb kánikulájában zajló főzőversenynek, kispályás focinak, operett gálának, a kalocsai Eddie and the Space Dogs fellépésének, majd az esti Zanzibár koncertnek.

Ahogy a péntek késő esti előkészületekből sejteni lehetett, a főzőverseny szinte csak „fedősztori” volt ahhoz, hogy a helyi cégek, nagyobb közösségek, családok és barátaik összejöjjenek, és a nagy, árnyat adó sátrak alatt együtt éljék át az egy településhez, egy közösséghez tartozás, a közös főzés, a kollektív falatozás, koccintgatás örömét. Az önkormányzat töltött káposztájával ugyan nem szálltak be a versenybe, de a vendégek, a focicsapatok visszajelzéseiből ítélve csillagos ötös jár a közétkeztetésben is jól vizsgázó munkatársaknak. Köszönjük szépen!

Miközben a szarvasból, marhából, birkából, bárányból készülő pörköltek a bográcsokban rotyogtak, a kispályán, dacolva a hőséggel, a hagyományos falu napi focibajnokság zajlott, persze csuromvizes mezekben.

A fiúk derekasan helyt álltak, majd rövid pihenő után Dobler Róbert alpolgármester és a borászként is ismert Marosvári Gábor főszervező adta át az első három helyezettnek kijáró okleveleket és kupákat a csapatoknak.

I. helyen a fiatalokból, igazolt játékosokból álló Lendület csapat, 

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


a II. helyen a Gabona Kft. csapata,

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


a III. helyen a Hajrá foci! együttes végzett.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A legjobb játékosnak kijáró díjat Szűcs Kornél, míg a „legrégebb óta pályára lépő” elismerő oklevelet Szabadi Ignác vette át, kitörő taps közepette.

A főzőhelyeken közben lázasan folyt a munka és a Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács, Balogh Jenő, Tóth István szakoktatók már a tűzgyújtás fázisától megszemlélték a versenyzőket, a készülő, később anonim módon zsűrizett ételeket.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Természetesen nem mindenki nevezett be a versenybe, de ettől még kitűnő, nem csak bográcsos ételek készültek. Mindenekelőtt elismerést érdemel a Szabó Ferenc által szarvasból, gombából készült pörkölt, ami kapros-túrós galuskával került a vendégek elé, azok legnagyobb megelégedésére. 

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ha már a zsűri szóba került, fontos tudnivaló, hogy a süteményversenybe benevezett több tucatnyi, péntekeken szabadon kóstolható, fogyasztható édességet Török Anita és Fekete Anikó szakoktató mestercukrászok értékelték.

A legnagyobb társaságot a Varga Ferenc vállalkozó tulajdonában lévő Szakmári Gabona Kft. gyűjtötte maga köré. A közel 100 főnyi vendég a két nagybográcsban készülő pörkölt közül a főzőverseny második helyén végzett, Gubány Sándor által főzött birkapörköltből is falatozhatott. 

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ugyan a legvidámabb társaságot nem díjazták, de azt nagy valószínűséggel a Gabonások érdemelték volna ki, részben a legjobb markolósnak mondott, de csaposnak is kitűnő Fekete Csabának, „Cifeknek” köszönhetően, aki a rekkenő melegben nem fukarkodott a gazda jéghideg söreivel, jó, pincehideg boraival, pálinkáival és üdítőivel.

A Farmer Vadásztársaság népes vendégseregének, közel 50 főnek Szauter László, a társaság elnöke főzött, mint utóbb kiderült, pörköltjével a főzőverseny harmadik helyezését érte el.

Ettől kicsit kevesebb vendégnek terített a verseny első helyezettje, Ács István és párja, akik Negyven Team néven nevezetek, és vörösboros marhapörköltjükkel érdemelték ki az első hellyel járó arany bográcsot és a vándordíjat is. Ráadásként a vándordíjat a zsűri instrukciói szerint egészen egy éven át törölgethetik, hogy 2024. augusztus utolsó hétvégéjéig meg ne kopjon a fénye! 

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A nagy ebéd után, akkor már 37 – 38 fokos melegben a Kovács Akusztik, majd az operett műfaj legnépszerűbb dalait előadó Heart Társulat szórakoztatta a művészekkel dalra fakadó közönséget.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A 16 órakor kezdődő díjátadáson András Gábor polgármester köszöntötte a résztvevőket, foglalta össze az elmúlt év legemlékezetesebb eseményeit, majd elsőként a süteménysütő verseny díjazottjainak gratulált. Első helyezett Tóth Sándorné , második Vörösné Kocsi Katinka lett, míg a harmadik helyen Jankovics Károlyné végzett. 

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A főzőverseny díjait Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács és András Gábor polgármester adta át. Az első helyezettnek kijáró aranybográcsot, arany fakanalat és a vándorserleget a 40-es Team nyerte. 


II. helyezett Gubány Sándor lett, a III. helyezést a Farmer Vadásztársaságnak főző Szauter László érdemelte ki.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A folytatásban az Eddie and the Space Dogs lépett színpadra. A zenekart 2023 januárjában alapították Kalocsán. Bár Eddie és a Zűrkutyák is sok-sok éves zenei tapasztalattal rendelkeznek, ez az első közös zenekaruk. Repertoárjukban egyaránt szerepelnek régi rock- és bluesklasszikusok Hendrixtől és Claptontól, motown-dalok, de a pop vagy funk sem áll távol a Németh „Eddie” Edina – ének, Varga „Ziggy” Zsigmond – billentyűs hangszerek, Óbert Tibor –dobok, percussion, Mácsai Balázs gitár, Csapai Tamás basszusgitár alkotta együttestől.

A kis méretű egzotikus állatok bemutatásával, simogatásával, extrém sport bemutatóval színesített program csúcspontja a 20 órakor kezdődő Zanzibár koncert volt, amelyre a közeli településekről is nagyon sokan érkeztek. 

A jól megszervezett, végig kitűnő hangulatú XXV. Szakmári Falunap DJ Gabo retro bulijával a vasárnap hajnali órákban ért véget.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 11:40:00
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK