2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

TOP pluszos pályázatokból épül-szépül Szakmár – Hamarosan kezdődik a felsőereki belterületi út korszerűsítése

Zsiga Ferenc  |  2023. 03. 01., 08:44

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy a kalocsai járásba az ünnepélyesen kihirdetett TOP plusz pályázatok keretében összesen közel 870 millió forint érkezett. Ebből András Gábor, Szakmár község polgármestere 50 millió forintról írta alá a támogatási szerződést. A településvezetővel a most elnyert forrás felhasználásáról, a folyamatban lévő pályázatokról beszélgettünk.

„A Megyeházán 60 Bács-Kiskun vármegyei település polgármestere írt alá támogatási szerződést 8,2 milliárd forint értékben, a TOP Plusz program keretében február 13-án. Örömmel mentem, hiszen az előzetes értesítés szerint a már tavaly elnyert, már a megvalósítás stádiumában lévő TOP Pluszos pályázataink mellé most újabb 50 millió forint érkezik a felsőereki út rekonstrukciójára, amelyre már kész kiviteli tervekkel rendelkezünk. Aki kevésbé jártas a Szakmárhoz tartozó egykori, önálló névvel rendelkező szállások elnevezésében, földrajzi elhelyezkedésében, azoknak elmondom: Szakmár közigazgatási területéhez tartozik Felsőerek, Alsóerek, Öregtény, Gombolyag és Kistény. Ezeken a szállásokon összesen 150-180 ember lakik életvitelszerűen, ezért Szakmár, mint anyatelepülés időről időre az ő komfortérzetükön is próbál javítani. Egy ilyen projekt most a Felsőereken belüli út felújítása, mintegy 600 méter hosszban, ami magába foglalja az árkok és a padkák rendezését is. A kivitelezési munkálatok várhatóan április-május hónapban kezdődnek, beruházás a pénzügyi zárással együtt év végéig befejeződik" – mondta a polgármester.


Forrás: KALOhírek


Hozzátette:

„A TOP-os pályázatok folytatása a TOP Plusz, amely a községben is sikeres, hiszen a megyei önkormányzatnál lévő forrásból jelenleg folyamatban van a községháza energetikai korszerűsítése, ami a külső szigetelési, födémszigetelési munkálatokat, egyes helyeken nyílászárócseréket, napelemek, hűtő-fűtő klímák telepítését, egy mozgáskorlátozott mosdó kialakítását, a térkövezés elvégzését foglalja magába. Legalább ennyire fontos az óvoda folyamatban lévő felújítása, amire tavaly 44 millió forintot nyertünk. Itt napelemek, hűtő-fűtő klímák telepítése, lapostető - szigetelés, a vizesblokkok felújítása, belső festési munkálatok elvégzése, és két bejárati ajtó cseréje valósul meg. A munkálatok folyamatban vannak, a projektet augusztus 30-án zárjuk.


Forrás: KALOhírek


Az óvoda korszerűsítése azért is fontos, mert 54 óvodásuk van, őket öt óvodapedagógus, 3 dajka látja el, az adminisztrációt egy asszisztens végzi. A gyerekek étkeztetését a községi központi konyha biztosítja, amely ezen felül az iskolára főz, a szociális étkeztetést, az időskorúak ellátását végzi, de külső vendégek étkezésére is van lehetőség. Összesen 250-270 főre főznek, mondhatni közmegelégedésre."
– zárta a tájékoztatást András Gábor, Szakmár község polgármestere.


Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK