2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 395 Ft   : 386 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

VII. Kistérségi Borverseny Szakmáron- Bronz, ezüst és arany minősítésért vetélkedtek a nem hivatásos borászok

VII. Kistérségi Borverseny Szakmáron- Bronz, ezüst és arany minősítésért vetélkedtek a nem hivatásos borászok
Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 27., 08:16

Szakmáron február 19 –én, szombaton rendezték meg a VII. Kistérségi Borversenyt. Az eredményhirdetés előtt mintegy 40 bormintát kóstoltak és minősítettek a zsűri tagjai, majd a pontszámok összesítése után fehér-, rozé- és vörösbor kategóriában hirdették ki a legkiválóbb nedűk rangsorát. A versenyről, annak eredményeiről Marosvári Gábor főszervező tájékoztatta portálunkat.

2015-re datálódik az első borversenyünk, hagyományteremtő szándékkal harmadmagammal ekkor kezdtük el a helyi borverseny szervezését. Mindenki lelkesen fogadta a kezdeményezést, mint mondták, végre a faluban is történik valami olyan, ami más településeken már bevett gyakorlat. Először a barátok, ismerősök hozták a mintákat, a szokásosnál is gondosabban készítették a versenybe benevezni kívánt borokat. Ugyan az első verseny egy kicsit gyengébbre sikerült, de aztán minden ment olajozottan. Szakmáron a régi szokásokhoz híven fahordókban érlelték a borokat, kicsit már idejét múlt technológiával - ha lehet így mondani. Nosztalgikus ízek jöttek elő, olyanok, mint amilyeneket a nagypapák hordóiból kinyert borok hordoztak. Ez mára hál’ Istennek megváltozott, így évről évre szebb, „kerekebb”, egészségesebb, jobb minőségű borokat készítenek a helyi és a környékbeli amatőr borászok.” - mondta Marosvári Gábor.


Hozzátette:

A helybeli gazdák mellett évről-évre Homokmégyről, Öregcsertőről, Kalocsáról, Dunapatajról, Hartáról érkeznek a házi bor készítésével foglalkozó borászok és boraik. Idén különösen nagyon szép borokat tettek elénk a gazdák, akik mind ízben, mind zamatvilágban telt, szép borokat neveztek a versenyre. A borok gyümölcsösek, frissek, csak pozitív dolgokat tudok mondani.”- hangsúlyozta Marosvári Gábor, aki szólt arról is, hogy a bevett gyakorlat mintájára aszakmai és társadalmi zsűri együtt értékeli a borokat, hogy aztán az összesített pontszám alapján bronz, ezüst és arany minősítést kapjanak a legjobbak.


Forrás: Tamás Szilvia / Facebook


Kovács Róbert zsűritag rövid összefoglalója szerint

idén olyan 2021-es évjáratú fehérborokat kóstoltak, amelyek egy nagyon nehéz és komplikált évben születtek, főként a nyári meleg miatt. Tavaly szinte felcserélődtek az évszakok, emiatt is nagyon nehezen indult a vegetáció. Aztán kaptunk egy olyan nyarat, amilyen nem volt az elmúlt húsz évben. Elégtek a savak, így „munkás” borokat lehetett készíteni.” A borász az eredményekről szólva elmondta: Fehérbor kategóriában Tamás Botond, rozébor kategóriában Gotschall Zoltán, vörösbor kategóriában Döbrentei Sándor bora kapta a legmagasabb pontszámot, így az ezzel járó arany minősítést. Azonban a kevésbé elismert borok készítői sem búslakodtak, a szakmári VII. Kistérségi Borverseny közös vacsorával, nótázással, baráti beszélgetésekkel, a borkészítés fortélyainak egymás közötti megosztásával zárult.


Forrás: Tamás Szilvia / Facebook

Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-08-04 18:27:00
A 61-es főúton, Pincehely belterületén ma, augusztus 4-én dél körül autó gázolt gyalogost. Az elgázolt nő a helyszínen életét vesztette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés