2024. 04. 25. csütörtök
Márk
: 394 Ft   : 368 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Duna közepéről, motorcsónakkal mentették ki a többször alámerült uszódi kisfiút – Nem tud úszni, játszótérre indult

Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 10., 18:02

Csodával határos módon, a szerencsés véletlenek összjátékának köszönhetően maradt életben az a helybéli, 9 éves kisfiú, aki az uszódi Duna-part helyben csak strandnak nevezett részén állítólag barátja unszolására lépett még egyet a vízben június 9-én 19 órakor, és máris elmerült, magával ragadta a magas vízállás miatt a szokásosnál is erősebb sodrás. Az úszni nem tudó gyerek egy pillanat alatt a Duna sodorvonalába került. Egy helyi asszony, látva a készülő tragédiát, a parton közel egy kilométert rohant a sodródó gyerek nyomában. Miközben segítségért kiáltozott, a fuldokló, többször alámerült gyereket folyamatosan arra biztatta, „ ne merülj el, csak kapálózz, kapálózz!”

A kiabálásra felfigyelő, a Dunát a parthoz rögzített üdülőhajójáról fürkésző német állampolgárságú Tibor egyszer csak felfedezte a vízbeeséstől akkor már bő egy kilométerre, a Duna közepén hánykódó, hol a víz felett, hol a víz alatt lévő gyereket.

Azonnal üvöltve mondta az éppen a hajójához kötött motorcsónakjával horgászni induló Posztobányi Károlynak:

AZONNAL INDÍTSD A CSÓNAKOT, MERT EGY FULDOKLÓ GYEREK VAN A DUNA KÖZEPÉN! A KÉT FÉRFI PILLANATOK ALATT A CSÓNAKBA PATTANT, A PÖCCINTÉSRE INDULÓ, NAGY TELJESÍTMÉNYŰ MOTOR FELBÚGOTT, ÉS MÁRIS SZÁGULDOTTAK A FULDOKLÓ GYEREK IRÁNYÁBA.

 

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ekkor már két másik, a partról vízbe ugrott, a gyerek segítségére siető férfi is megpróbált a fuldokló közelébe kerülni, de arra a nagy távolság miatt nem sok esélyük volt, hogy a gyorsan távolodó gyereket egyáltalán utolérjék.

KÁROLYNAK ÉS TIBORNAK AZONBAN, KÖSZÖNHETŐEN A RÉGI KISTELJESÍTMÉNYŰ, CSAK TÖBBSZÖRI PRÓBÁLKOZÁSRA INDULÓ CSÓNAKMOTORT VÁLTÓ ÚJNAK, SIKERÜLT MEGKÖZELÍTENI A MÁR SOKKOS ÁLLAPOTBAN LÉVŐ, DE MÉG MINDIG KITARTÓ GYEREKET, ÉS A CSÓNAKBA EMELTÉK.

 

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ezt látva a parton lévő asszony telefonon beszélt a háziorvossal, aki azonnal a helyszínre indult és a mentőszolgálatot is értesítette.

A sokkos állapotban lévő 9 éves fiút a háziorvos és a mentőszolgálat munkatársainak elsődleges ellátását követően a kalocsai kórház sürgősségi osztályára szállították. A gyerek a benyelt vizet kiöklendezte, úgy tudjuk, mai napon otthonába távozhatott.

A POSZTOBÁNYI KÁROLYTÓL KAPOTT INFORMÁCIÓKAT KÉRDÉSÜNKRE A RENDŐRSÉG IS MEGERŐSÍTETTE, ÉS MINT ÍRJÁK, AZ ÜGYBEN, ANNAK SZERENCSÉS KIMENETELE MIATT ELJÁRÁS NEM INDULT.

Mint Posztobányi Károly leszögezte: csak a véletlenen múlt, hogy a baleset időpontjában nem a helyszíntől jóval távolabb lévő horgászhelyén ült a csónakjában.

Már éppen indult volna, amikor észrevette, hogy az éjszakai horgászatnál nélkülözhetetlen fejlámpáját otthon hagyta. Telefonon kérte feleségét, hogy a lámpát hozza ki utána a házuktól nem messze lévő Duna-parta.


MIKÖZBEN A LÁMPÁRA VÁRT, AKKOR KÖVETKEZETT BE A BALESET, MAJD A MENTÉS, TEHÁT E TEKINTETBEN IS ÓRIÁSI SZERENCSÉJE VOLT A FIÚNAK.

Posztobányi Károly azt is a szerencsés véletlenek közé sorolta, hogy nemrégiben cserélte újra a gyakran négy-öt próbálkozás után is csak nehezen induló, kis teljesítményű csónakmotorját egy új Mercuryra, ami erős szélben, sodrásban is repíti a csónakot.

Az időtényezőnek óriási volt a szerepe, mert a gyerek a legalább egy kilométeren át tartó kapálózás, hánykódás, a víz alatti bukdácsolás miatt rengeteg vizet nyelt, rendkívüli módon kimerült volt, valószínűleg sokáig már nem bírta volna erővel.

AMIKOR A CSÓNAKBA BEEMELTÉK NEHEZEN LÉLEGZETT, DE SOKKOS ÁLLAPOTBAN VOLT MÉG AKKOR IS, AMIKOR A PARTRA VITTÉK ÉS HAMAROSAN MEGKEZDŐDÖTT AZ ELLÁTÁSA.

A fuldokló gyerek kimentésében közreműködő Károly azt is megosztotta velünk: ha a német barátja nincs az üdülőhajó fedélzetén, nem hallja az asszony kiáltásait, vagy nem veszi komolyan a helyzetet, a történetnek más vége lett volna.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mint elhangzott, az eset után egész éjszaka kint volt a vízen. Ugyan halat ezúttal nem fogott, de legalább ott kint levezette a neki is éltre szóló izgalmakat.

KÁROLY SZERINT JÓL ESŐ ÉRZÉS VOLT, HOGY AZ EGYÉBKÉNT KÖZTUDOMÁSÚAN NAGYON RENDES, HÁROM GYERMEKET NEVELŐ CSALÁD FÉRFI TAGJA MA REGGEL SZEMÉLYESEN IS MEGKÖSZÖNTE, HOGY MEGMENTETTÉK A FIA ÉLETÉT. A FIÚ ÉDESANYJA FELESÉGÉNEK ÍRT SZÉP SMS-BEN KÖSZÖNTE MEG, HOGY NÉMET BARÁTJÁVAL KÖZÖSEN KIMENTETTÉK A FIÚT, AMIÉRT EGY ÉLETRE HÁLÁSAK LESZNEK.

Posztobányi Károly, az életmenő búcsúzóul annyit mondott:

MINDEN FELNŐTT IGYEKEZETE HIÁBA LETT VOLNA, HA A KORÁHOZ KÉPEST RENDKÍVÜL JÓ TESTI ADOTTSÁGÚ, ERŐS FIÚBAN NINCS MEG A KITARTÁS ÉS ÉLNI AKARÁS, HOGY EBBŐL A NEHÉZ HELYZETBŐL UGYAN SEGÍTSÉGGEL, DE ÉLVE KILÁBALJON. A NAP IGAZI HŐSE TEHÁT Ő VOLT!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 24., 09:57
Itt van a tökéletes lávasüti receptje. Egészen megúszós lett, de közben nem hiányzik belőle a rengeteg csokoládé sem. Minden csokirajongónak kötelező megcsinálni! Egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik. Még >>>
2024. 04. 23., 13:49
E hét pénteken és további négy hétvégén is szuper programokkal várnak mindenkit az Érsekkertben! Még >>>
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK