2021. 10. 16. szombat
Gál
: 360 Ft   : 310 Ft Benzin: 428.6 Ft/l   Dízel: 432.1 Ft/l   Írjon nekünk

Duna közepéről, motorcsónakkal mentették ki a többször alámerült uszódi kisfiút – Nem tud úszni, játszótérre indult

Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 10., 18:02

Csodával határos módon, a szerencsés véletlenek összjátékának köszönhetően maradt életben az a helybéli, 9 éves kisfiú, aki az uszódi Duna-part helyben csak strandnak nevezett részén állítólag barátja unszolására lépett még egyet a vízben június 9-én 19 órakor, és máris elmerült, magával ragadta a magas vízállás miatt a szokásosnál is erősebb sodrás. Az úszni nem tudó gyerek egy pillanat alatt a Duna sodorvonalába került. Egy helyi asszony, látva a készülő tragédiát, a parton közel egy kilométert rohant a sodródó gyerek nyomában. Miközben segítségért kiáltozott, a fuldokló, többször alámerült gyereket folyamatosan arra biztatta, „ ne merülj el, csak kapálózz, kapálózz!”

A kiabálásra felfigyelő, a Dunát a parthoz rögzített üdülőhajójáról fürkésző német állampolgárságú Tibor egyszer csak felfedezte a vízbeeséstől akkor már bő egy kilométerre, a Duna közepén hánykódó, hol a víz felett, hol a víz alatt lévő gyereket.

Azonnal üvöltve mondta az éppen a hajójához kötött motorcsónakjával horgászni induló Posztobányi Károlynak:

AZONNAL INDÍTSD A CSÓNAKOT, MERT EGY FULDOKLÓ GYEREK VAN A DUNA KÖZEPÉN! A KÉT FÉRFI PILLANATOK ALATT A CSÓNAKBA PATTANT, A PÖCCINTÉSRE INDULÓ, NAGY TELJESÍTMÉNYŰ MOTOR FELBÚGOTT, ÉS MÁRIS SZÁGULDOTTAK A FULDOKLÓ GYEREK IRÁNYÁBA.

 

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ekkor már két másik, a partról vízbe ugrott, a gyerek segítségére siető férfi is megpróbált a fuldokló közelébe kerülni, de arra a nagy távolság miatt nem sok esélyük volt, hogy a gyorsan távolodó gyereket egyáltalán utolérjék.

KÁROLYNAK ÉS TIBORNAK AZONBAN, KÖSZÖNHETŐEN A RÉGI KISTELJESÍTMÉNYŰ, CSAK TÖBBSZÖRI PRÓBÁLKOZÁSRA INDULÓ CSÓNAKMOTORT VÁLTÓ ÚJNAK, SIKERÜLT MEGKÖZELÍTENI A MÁR SOKKOS ÁLLAPOTBAN LÉVŐ, DE MÉG MINDIG KITARTÓ GYEREKET, ÉS A CSÓNAKBA EMELTÉK.

 

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ezt látva a parton lévő asszony telefonon beszélt a háziorvossal, aki azonnal a helyszínre indult és a mentőszolgálatot is értesítette.

A sokkos állapotban lévő 9 éves fiút a háziorvos és a mentőszolgálat munkatársainak elsődleges ellátását követően a kalocsai kórház sürgősségi osztályára szállították. A gyerek a benyelt vizet kiöklendezte, úgy tudjuk, mai napon otthonába távozhatott.

A POSZTOBÁNYI KÁROLYTÓL KAPOTT INFORMÁCIÓKAT KÉRDÉSÜNKRE A RENDŐRSÉG IS MEGERŐSÍTETTE, ÉS MINT ÍRJÁK, AZ ÜGYBEN, ANNAK SZERENCSÉS KIMENETELE MIATT ELJÁRÁS NEM INDULT.

Mint Posztobányi Károly leszögezte: csak a véletlenen múlt, hogy a baleset időpontjában nem a helyszíntől jóval távolabb lévő horgászhelyén ült a csónakjában.

Már éppen indult volna, amikor észrevette, hogy az éjszakai horgászatnál nélkülözhetetlen fejlámpáját otthon hagyta. Telefonon kérte feleségét, hogy a lámpát hozza ki utána a házuktól nem messze lévő Duna-parta.


MIKÖZBEN A LÁMPÁRA VÁRT, AKKOR KÖVETKEZETT BE A BALESET, MAJD A MENTÉS, TEHÁT E TEKINTETBEN IS ÓRIÁSI SZERENCSÉJE VOLT A FIÚNAK.

Posztobányi Károly azt is a szerencsés véletlenek közé sorolta, hogy nemrégiben cserélte újra a gyakran négy-öt próbálkozás után is csak nehezen induló, kis teljesítményű csónakmotorját egy új Mercuryra, ami erős szélben, sodrásban is repíti a csónakot.

Az időtényezőnek óriási volt a szerepe, mert a gyerek a legalább egy kilométeren át tartó kapálózás, hánykódás, a víz alatti bukdácsolás miatt rengeteg vizet nyelt, rendkívüli módon kimerült volt, valószínűleg sokáig már nem bírta volna erővel.

AMIKOR A CSÓNAKBA BEEMELTÉK NEHEZEN LÉLEGZETT, DE SOKKOS ÁLLAPOTBAN VOLT MÉG AKKOR IS, AMIKOR A PARTRA VITTÉK ÉS HAMAROSAN MEGKEZDŐDÖTT AZ ELLÁTÁSA.

A fuldokló gyerek kimentésében közreműködő Károly azt is megosztotta velünk: ha a német barátja nincs az üdülőhajó fedélzetén, nem hallja az asszony kiáltásait, vagy nem veszi komolyan a helyzetet, a történetnek más vége lett volna.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mint elhangzott, az eset után egész éjszaka kint volt a vízen. Ugyan halat ezúttal nem fogott, de legalább ott kint levezette a neki is éltre szóló izgalmakat.

KÁROLY SZERINT JÓL ESŐ ÉRZÉS VOLT, HOGY AZ EGYÉBKÉNT KÖZTUDOMÁSÚAN NAGYON RENDES, HÁROM GYERMEKET NEVELŐ CSALÁD FÉRFI TAGJA MA REGGEL SZEMÉLYESEN IS MEGKÖSZÖNTE, HOGY MEGMENTETTÉK A FIA ÉLETÉT. A FIÚ ÉDESANYJA FELESÉGÉNEK ÍRT SZÉP SMS-BEN KÖSZÖNTE MEG, HOGY NÉMET BARÁTJÁVAL KÖZÖSEN KIMENTETTÉK A FIÚT, AMIÉRT EGY ÉLETRE HÁLÁSAK LESZNEK.

Posztobányi Károly, az életmenő búcsúzóul annyit mondott:

MINDEN FELNŐTT IGYEKEZETE HIÁBA LETT VOLNA, HA A KORÁHOZ KÉPEST RENDKÍVÜL JÓ TESTI ADOTTSÁGÚ, ERŐS FIÚBAN NINCS MEG A KITARTÁS ÉS ÉLNI AKARÁS, HOGY EBBŐL A NEHÉZ HELYZETBŐL UGYAN SEGÍTSÉGGEL, DE ÉLVE KILÁBALJON. A NAP IGAZI HŐSE TEHÁT Ő VOLT!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 16., 13:53
A legnagyobb visszaesést Litvániában mérték, 56,8 százalékosat, a legnagyobb növekedést pedig Cipruson, 12,1 százalékosat. Még >>>
2021. 10. 15., 18:40
Újabb tizenkét súlyos állapotban lévő Covid-beteget szállítanak pénteken Romániából Magyarországra - közölte a román egészségügyi minisztérium. Még >>>
2021. 10. 15., 17:43
Az új óvodához, majd a Paksi közben épülő Inkubátorházhoz látogattak el a délután folyamán, ahol Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője vezette körbe a testület tagjait és általános képet adott az építkezések műszaki hátteréről. Még >>>
2021. 10. 15., 15:44
Ha eddig rossz emlékeid lettek volna a tökfőzelékkel kapcsolatosan, ez a recept talán megváltoztatja az előítéleteidet. Próbáld ki az NlCafe könnyű, gyors és egyszerű tejfölös tökfőzelék receptjét! Még >>>
2021. 10. 15., 14:50
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy 2021. október 18.-án 7:00 órától – 2021. október 22.-én 12:00 óráig, a Sörház köz közútjában elhelyezkedő csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása, és a folyóka elemek cseréje érdekében, a munkaterület környezetében a közút teljes szélességben lezárásra kerül. Még >>>
2021. 10. 15., 12:10
A következő napokban elég hideg hajnalok várnak reánk hazánkban az Időkép szerint. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés