2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hatvanötmilliós csapadékvíz-hálózat fejlesztés Uszódon

Hatvanötmilliós csapadékvíz-hálózat fejlesztés Uszódon
Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 09., 08:55

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések című pályázatán elnyert 60 millió 944 ezer forint vissza nem térítendő támogatásból, valamint az önkormányzat saját költségvetési forrásából biztosított 3 millió 758 ezer forint önerőből jelentős csapadékvíz-hálózat fejlesztés valósult meg Uszódon.

Amint arról a megyei önkormányzat sajtóközleménye beszámol, a község belterületén régóta gondot okoz a csapadékvíz biztonságos, kármentes elvezetése. A leromlott állapotú csatornahálózat miatt hosszú évek óta számos problémával szembesültek az ott élők, és a település vezetése. Az önkormányzat a gondok egy részét saját forrásból, közmunkások bevonásával próbálta orvosolni, de a fejlesztéssel érintett területen az átfogó megoldást a közelmúltban megvalósított csapadékvíz-hálózat fejlesztés jelentette.

Mint megtudtuk, az önkormányzat törvényi kötelezettségeinek eleget téve több éve lát el vízrendezési, vízelvezetési feladatokat. Emellett a község belterületén lezajlottak azok az infrastrukturális fejlesztések, melyek eredményeképpen a település teljes területén kiépült a vezetékes ivóvízhálózat, a szennyvízcsatorna rendszer, a gáz, a telefon és az egyéb közművek rendszere.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Mint ahogy a legtöbb Duna menti községben, a felszíni vízelvezetés Uszódon is többnyire az utak menti nyílt árkokban felfogott és továbbvezetett árokrendszerrel történik, melyek állapota helyenként nem megfelelő, illetve folyamatos karbantartás igényel. Ugyan korábban néhány utcaszakaszon zárt csapadékvíz-elvezetés épült, de nem minden problémás területet lehet ezzel a költségesebb műszaki megoldással rendbe tenni.

A közlemény szerint az építéssel érintett árkok az önkormányzati- és magántulajdonban lévő ingatlanok védelmét is szolgálják a település központi területein, ahol a legsűrűbben helyezkednek el a házak.

A sűrű beépítés miatt a teljes csapadékvíz helyben történő elszikkasztása sok esetben veszélyeztetné az épületek állékonyságát, de a fejlesztéssel érintett utcákban, a rendszer felújításával ezt a problémát kiküszöbölték. A beruházással érintett terület északi és déli vízgyűjtő területre osztható.

Ennek legmagasabb pontja a Hősök tere. A községet észak-déli irányban átszelő Szabadság utca a fejlesztési terület keleti határa, a vízválasztó pont a Hősök terétől keletre található. Az északi vízgyűjtő fejlesztéssel érintett utcái a Deák Ferenc, Batthyány és a József Attila utca.

A déli vízgyűjtőn az Árpád és a Petőfi Sándor utca árokrendszerét fejlesztették.

A projekt során Uszód belterületén 1494,4 m csatornaszakasz újult meg, 5 darab víznyelő készült. A beruházással érintett árkok közvetlen szomszédságában mintegy 140 lakóingatlan található, közülük 6 önkormányzati tulajdonban van.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei