2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Emelkedtek egyes szociális és gyermekjóléti ellátások díjai

Illés György Cinó  |  2016. 04. 22., 16:52

Filvig Géza semmilyen támogatásmegvonást nem szavaz meg a kalocsai civilek terhére, addig, amíg a Kalocsa Menza Kft. támogatni tud egy kereskedelmi médiumot. Ezt akkor hangoztatta, amikor egyes szociális ellátások e hó elsejétől érvényes, kismértékű emeléséről döntöttek a képviselők az önkormányzati testület március végi ülésén. Szabó Balázs új eljárásrendet javasolt kialakítani a szülői nyilatkozat alapján járó étkezési díjmentesség lehetőségével való visszaélések kiszűrésére.

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások tekintetében az étkezési díjak 2%-os emelésre tett javaslatot a Menza Kft. ügyvezetője, ami napi ötforintos emelést jelent. A kollégisták egésznapi étkeztetése naponta 15 forinttal drágul.
A bölcsődei gondozásra külön díjat is meg kell állapítani, ennek az összege nem változik: továbbra is nulla forint marad.
Az étkezési díjak egyébként – szintén törvényi rendelkezés alapján – csak a szolgáltatás önköltségből a költségvetési támogatás által nem fedezett összegét tartalmazza.
De a díjfizetési kötelezettség alól három vagy több gyermek esetén, illetve szociális rászorultság alapján díjmentességet élvezhetnek a családok, ennek kritériumait törvény szabályozza.

Az időskorúak, értelmi fogyatékosok és étkeztetésének díjai ugyanakkor nem változtak, mivel ezeket 2015-ben rendezte a Menza Kft. Az étkeztetést otthonukban igénybe vevők számára történő kiszállítás díja sem változott. Az idősek és fogyatékkal élők szociális ellátásai közül csak az otthonukban ápolt, gondozottak ellátásának díjai változtak. Ezekért az eddigi 95.700 forint helyett 100.500 forint fizetendő, de itt is figyelembe kell venni a törvényben megszabott „plafont”.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szerény mértékű emelés

Amint látható, nincs eget rengető emelkedés, így a vita inkább elvi kérdések mentén körvonalazódott, illetve javaslatok hangzottak el arra, hogy miként lehetne költséget megtakarítani ezen a kötelező feladaton – hiszen a szociális okokból az alany által meg nem fizetett szolgáltatási díjat az önkormányzat állja.

Az idősek és értelmi fogyatékkal élők szociális ellátásáról szóló vita során Bolvári Ferdinánd a szociális bizottság egyhangú támogató álláspontját tolmácsolta, hozzátéve, hogy mindig nehéz szívvel szavaznak meg egy, a szociális ellátást érintő díjemelést, de annak szerény mértékét és a város nehéz gazdasági helyzetét tekintve elfogadják a szükségszerűséget. Külön sajnálta, hogy az étkeztetési szolgáltatást házi segítségnyújtással együtt igénybevevőknek ettől az évtől óránként 300 forintot fizetni kell a szolgáltatásért. Tavaly ugyanezt a tételt még sikerült a bizottságnak a díjmentes kategóriában tartani.

A pénzügyi bizottság is egyhangúlag támogatta a javaslatot – tudatta Katus Attila.
Ezt követően egyhangúlag elfogadták az előterjesztésben foglalt, javaslatot.

A gyermekétkeztetéssel összefüggésben Bolvári Ferdinánd önmérsékletet kért a szülőktől a díjmentességi jogosultság igénybevétele tekintetében, mondván:

Legyenek tekintettel arra, hogy ezt azért másoknak ki kell fizetni. Ettől eltekintve a szociális bizottság támogatta az előterjesztést – tájékoztatott a képviselő

Egészen addig…

Dr. Filvig Géza elismerte, hogy a javasolt emelés szerény mértékű. Ennek ellenére nem tudta támogatni az elterjesztésben foglaltakat, mondván:

Egészen addig nem tudom támogatni ezt a kettő százalékos emelést sem, amíg a Kalocsa Menza Kft.-nek van arra pénze, hogy rádióműsort támogasson


Forrás: Illés György / KALOhírek

 

AMÍG RÁDIÓMŰSORRA  VAN PÉNZ, ADDIG FILVIG ERKÖLCSILEG TÁMOGATHATATLANNAK TARTJA AKÁR A KÉTSZÁZALÉKOS EMELÉST IS.

Nem tudom, hogy támogat-e rádióműsort, joga van hozzá. A régi Menza Kft.-t megnézném, hogy miket támogatott, azt hiszem, hogy meglepetés érne bennünket! De nem ez van napirenden, tehát nem nyitok róla vitát. Gondolom, hogy az étkeztetést reklámozza, nincs is hozzá jogom [hogy számon kérjem] – mondta dr. Bálint József polgármester, hozzátéve, hogy a képviselők szíve joga, hogy támogassák a javaslatot, vagy ne.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Katus Attila a pénzügyi bizottság támogató álláspontját ismertette, majd rámutatott, hogy a Menza Kft. komoly vállalkozásként a piacon is jelen van, és föltételezte, hogy a támogatás e vállalkozói tevékenységéhez kötődik, ha támogat valamit.

Díjmentesség „bemondásra”?

Szabó Balázs indítványozta, hogy állítsanak föl munkacsoportot a mentességet biztosító vonatkozó szabályokkal való visszaélések kiküszöbölésére. Elmondta, annak ellenére, hogy magasabb jogszabályt fölülbírálni nem lehet, végig kellene gondolni, mit lehet tenni.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Korábban azt kérdezte, a díjfizetési mentességre jogosító tényezők közül a szülői nyilatkozatra épülő mentességi kérelmek befogadására milyen eljárásrend van érvényben. A jegyző válaszából kiderült, a jogosultság ellenőrzésére nincs más mód, mint a törvényben foglalt igazolások és nyilatkozatok. A szülői nyilatkozatok tartalmát ellenőrizni nincs mód.

Bálint József javasolta, hogy a képviselő keresse föl a Jobbik országgyűlési képviselőjét, és kérje meg, hogy indítványozzanak törvénymódosítást. Neki joga van ehhez, az önkormányzatnak nincs más lehetősége, mint végrehajtani a jogszabályt. Szabó azon fölvetésére, amely szerint „mindent lehet, csak akarni kell”, hiszen ő csak egy eljárásrend bevezetését javasolta, nem jogszabályalkotást, a polgármester kifejtette, hogy eljárásrend bevezetésre sincs mód.

Az eljárásjogban meghatározzák, hogyan nyilatkozik a delikvens. Ennek a problémáját látjuk, annak idején mi is láttuk, amikor bejött segélyért a nem frissen napozott személy, és utána taxival távozott – hangzott a polgármester válasza.

Dr. Kiss Csaba jegyző az elhangzottakhoz hozzátette, a törvény által biztosított kedvezmények megítélése során a hozzá tartozó eljárásrendtől eltérni nem lehet. Ugyanakkor a törvényi keretek lehetővé teszik önkormányzati kedvezmények biztosítását is, amihez viszont az önkormányzat határozhatja meg a szükséges eljárásrendet, bekért dokumentumokat, az esetleges ellenőrzés módjait.

Az emeléshez szükséges rendeletmódosítást végül nyolc igen szavazattal fogadták el, négy tartózkodás mellett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>