2017. 12. 16. szombat
Aletta, Etelka
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Hétmilliós tőkecsökkentés a Parkgondozónál – Új utakon a veszteség-finanszírozás?

Illés György Cinó  |  2017. 12. 06., 17:38

A Parkgondozó Kft. ügyvezetője fordult azzal a kéréssel a tulajdonos kalocsai önkormányzathoz, hogy a cég tízmilliós jegyzett tőkéjét, amelyet a hulladékszállítással kapcsolatos feladatok miatt volt indokolt ilyen magasan tartani, most csökkentsék le a törvényi minimumként előírt hárommillió forintra. A hétmilliós tőkerészt az eredménytartalékba csoportosítják át. A cég várhatóan idén is veszteséget termel, eddig 3, év végére a számítások szerint 4 millió fölötti összegben. A deficitet a kötelező közfeladatok okozzák, a vállalkozási szegmensben jól teljesít a cég. Az egyensúly helyreállítását a megemelt eredménytartalék teszi majd lehetővé.

Miközben a Menza Kft. végelszámolása és a társaság megszűnésével kapcsolatos bizonytalanságok tartották lázban a közvéleményt, a város másik kötelező közfeladatot ellátó cége, a Parkgondozó Kft. háza táján is újra finanszírozási gondok adódtak. A korábbi években ezt tulajdonosi pótbefizetéssel, tőkepótlással, tagi kölcsönnel – amelyet később elengedtek –, vagyis a költségvetés forrásainak becsatornázásával orvosolták. Most úgy tűnik, újra deficites a társaság, ám ezúttal a Kft. jegyzett tőkéjének csökkentésével fedezik a finanszírozási hiányt.
A jegyzett tőke 10-ről 3 millióra történő leszállításáról a november 27-ei testületi ülésen döntöttek a képviselők.

Az így felszabaduló tőkerészt a tulajdonosok direkt tőkekivonással ki is fizettethetnék – ha van pénz a kasszában –, azonban a jegyzett tőkéből kivont részt a tőketartalék vagy az eredménytartalék javára is átcsoportosíthatják, ami a társaságon belüli tőkeszerkezet-átalakítást jelent.
Esetünkben az utóbbi eljárás mellett döntöttek, konkrétan az eredménytartalékba helyezték át a kivont összeget.


Tőke-leszállítási menetrend 

Az esetleges hitelezők számára a Polgári törvénykönyv (Ptk.). által előírt eljárásrend nyújt lehetőséget fedezeti biztosíték lekötésére, így az önkormányzat döntésével a tőkeleszállítás folyamata nem teljesedett még be, hanem épp csak kezdetét vette.

A tőke leszállításának tényleges bejegyzésére az alapító okirat módosításával, az ismert hitelezők értesítése, továbbá legalább harminc napos eltéréssel közzétett, kétszeri nyilvános meghirdetés, az azt követő, a hitelezők jelentkezésére, biztosíték kérésére rendelkezésre szolgáló újabb harminc napos várakozási időszak, illetve a megfelelő biztosítékok megadásának a cégbíróság felé való igazolása után történhet meg.

Ez optimális esetben is legalább két hónapot jelent, amennyiben az első közzétételre az arra szolgáló 30 napos határidőt ki nem várva, haladéktalanul kihirdeti az ügyvezető a tőkeleszállítás szándékát, de az esetleges biztosítékok megadása, illetve az azokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek határidői ezt tovább is nyújthatják.
A jogi bizottság egyhangúlag, a pénzügyi bizottság 5-1 arányban támogatta a határozati javaslatot.

Hülyének nézik a képviselőt?

Szabó Balázs ellentmondást érzékelt a cég ügyvezetőjének kérelmező levelében foglalt indoklás és a határozati javaslat indoklása közt, ugyanis míg az előbbi azt hozza föl kérése indokául, hogy a kötelező közfeladatok ellátását nem tudta elvégezni a számára korábban megítélt önkormányzati támogatásból, és a deficit fedezésére szolgál a felszabaduló tőke, míg az utóbbi azzal indokolta a lépést, hogy a szemétszállítás és hulladékkezelés feladatának leadása után nem indokolt ilyen magasan tartani a jegyzett tőkét.
Szabó emlékeztetett, hogy hasonló esetben korábban pótbefizetésről, tagi kölcsönről szólt a határozat, és világos volt mindenki számára, hogy miről döntenek. Most azonban az előterjesztés nem szól a többletfinanszírozási igénnyel kapcsolatos összefüggésekről.

Bálint József válaszában fölvázolta a pénzügyi helyzet orvoslására szolgáló lehetőségeket, köztük a pótbefizetést és a tagi kölcsönt – ez utóbbival kapcsolatban rámutatva, hogy a visszafizetését nem látnák biztosítottnak. Emellett maradt a cég fölszámolása, mint ebben az esetben nem valós opció.

SZABÓ SZERINT VISZONT AZ ELŐTERJESZTÉSSEL AZ A BAJ, HOGY „HÜLYÉNEK NÉZI A KÉPVISELŐT”.

A cég ügyvezetője, Loibl László elmondta: levelében is pontosan megjelölte, hogy a rábízott közfeladat-ellátására 2016-ban éves szinten 5,24 millióval költöttek többet, mint a megítélt támogatás, idén az első nyolc hónapban bő 3 milliós többletköltségük jelentkezett, ami várhatóan az év végére 4 millió fölé kúszik.

Veszteségesen sikeres – sikeresen veszteséges?

Az ügyvezető azt is elmondta, az aktuális kimutatásokból egyértelműen látható, hogy a társaság vállalkozási tevékenysége jól működik, jövedelmet termel, azonban a közfeladat-ellátás deficites, és nagyobb ráfizetés keletkezik, mint amekkora többletet hoz a konyhára a vállalkozási tevékenység.

AZ ELMONDOTTAK SZERINT ENNÉL A TÁRSASÁGNÁL EGYEDÜLÁLLÓ MÓDON SIKERÜLT ELÉRNI A LÉTREHOZÁSKOR KITŰZÖTT CÉLT, AZAZ, HOGY A KFT. VÁLLALKOZÁSI TEVÉKENYSÉGÉVELT TERMELT BEVÉTELEIVEL CSÖKKENTSE AZ ÖNKORMÁNYZATI FINANSZÍROZÁSI IGÉNYT.

Simon Zoltán nem értette Szabó problémáját. Ezt az eljárást egy technikai megoldásnak látta, ráadásul jó megoldásnak, így ritka pillanatként széles vállal támogatta a javaslatot.

Kiss Csaba: csúszást okozhat, ha biztosítékot kérnek

A jegyző, dr. Kiss Csaba Szabó aggályára elmondta: az ügyvezető részéről érkezett egy kérés a jegyzett tőke leszállításáról, továbbá az összeg eredménytartalékba helyezéséről, és arról kell dönteni.

A jegyző szerint az ügyvezető felelőssége, hogy azzal az indokkal kéri ezt, hogy a szemétszállítási feladatok leadása után nem indokolt a tőkét tízmillión tartani.
Ugyanakkor arról, hogy a cég „esetlegesen veszteséges lesz-e”, szerinte nem ildomos előre találgatni, mert

a tőkeleszállításnál biztosítékot kérhet bármelyik cég. Ha most azt mondjuk előre, hogy veszteséges lesz a cég, akkor lehet, hogy biztosítékot fognak kérni. És akkor majd el fog egy kicsit halasztódni.A tőkeleszállítást ezek után 11 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadták.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2017-12-07 09:10:00
A Menzához hasonlóan előbb kivonásra kerülnek az eszközök, majd ezt is bebuktatják.

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 13., 23:11
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017. 12. 13., 22:44
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>
2017. 12. 13., 20:51
Vérdadás december 18-án, hétfőn Kalocsán az Ökopontban 13-16 óráig. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.
Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.