2018. 03. 25.
Irén, Írisz
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Hétmilliós tőkecsökkentés a Parkgondozónál – Új utakon a veszteség-finanszírozás?

Illés György Cinó  |  2017. 12. 06., 17:38

A Parkgondozó Kft. ügyvezetője fordult azzal a kéréssel a tulajdonos kalocsai önkormányzathoz, hogy a cég tízmilliós jegyzett tőkéjét, amelyet a hulladékszállítással kapcsolatos feladatok miatt volt indokolt ilyen magasan tartani, most csökkentsék le a törvényi minimumként előírt hárommillió forintra. A hétmilliós tőkerészt az eredménytartalékba csoportosítják át. A cég várhatóan idén is veszteséget termel, eddig 3, év végére a számítások szerint 4 millió fölötti összegben. A deficitet a kötelező közfeladatok okozzák, a vállalkozási szegmensben jól teljesít a cég. Az egyensúly helyreállítását a megemelt eredménytartalék teszi majd lehetővé.

Miközben a Menza Kft. végelszámolása és a társaság megszűnésével kapcsolatos bizonytalanságok tartották lázban a közvéleményt, a város másik kötelező közfeladatot ellátó cége, a Parkgondozó Kft. háza táján is újra finanszírozási gondok adódtak. A korábbi években ezt tulajdonosi pótbefizetéssel, tőkepótlással, tagi kölcsönnel – amelyet később elengedtek –, vagyis a költségvetés forrásainak becsatornázásával orvosolták. Most úgy tűnik, újra deficites a társaság, ám ezúttal a Kft. jegyzett tőkéjének csökkentésével fedezik a finanszírozási hiányt.
A jegyzett tőke 10-ről 3 millióra történő leszállításáról a november 27-ei testületi ülésen döntöttek a képviselők.

Az így felszabaduló tőkerészt a tulajdonosok direkt tőkekivonással ki is fizettethetnék – ha van pénz a kasszában –, azonban a jegyzett tőkéből kivont részt a tőketartalék vagy az eredménytartalék javára is átcsoportosíthatják, ami a társaságon belüli tőkeszerkezet-átalakítást jelent.
Esetünkben az utóbbi eljárás mellett döntöttek, konkrétan az eredménytartalékba helyezték át a kivont összeget.


Tőke-leszállítási menetrend 

Az esetleges hitelezők számára a Polgári törvénykönyv (Ptk.). által előírt eljárásrend nyújt lehetőséget fedezeti biztosíték lekötésére, így az önkormányzat döntésével a tőkeleszállítás folyamata nem teljesedett még be, hanem épp csak kezdetét vette.

A tőke leszállításának tényleges bejegyzésére az alapító okirat módosításával, az ismert hitelezők értesítése, továbbá legalább harminc napos eltéréssel közzétett, kétszeri nyilvános meghirdetés, az azt követő, a hitelezők jelentkezésére, biztosíték kérésére rendelkezésre szolgáló újabb harminc napos várakozási időszak, illetve a megfelelő biztosítékok megadásának a cégbíróság felé való igazolása után történhet meg.

Ez optimális esetben is legalább két hónapot jelent, amennyiben az első közzétételre az arra szolgáló 30 napos határidőt ki nem várva, haladéktalanul kihirdeti az ügyvezető a tőkeleszállítás szándékát, de az esetleges biztosítékok megadása, illetve az azokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek határidői ezt tovább is nyújthatják.
A jogi bizottság egyhangúlag, a pénzügyi bizottság 5-1 arányban támogatta a határozati javaslatot.

Hülyének nézik a képviselőt?

Szabó Balázs ellentmondást érzékelt a cég ügyvezetőjének kérelmező levelében foglalt indoklás és a határozati javaslat indoklása közt, ugyanis míg az előbbi azt hozza föl kérése indokául, hogy a kötelező közfeladatok ellátását nem tudta elvégezni a számára korábban megítélt önkormányzati támogatásból, és a deficit fedezésére szolgál a felszabaduló tőke, míg az utóbbi azzal indokolta a lépést, hogy a szemétszállítás és hulladékkezelés feladatának leadása után nem indokolt ilyen magasan tartani a jegyzett tőkét.
Szabó emlékeztetett, hogy hasonló esetben korábban pótbefizetésről, tagi kölcsönről szólt a határozat, és világos volt mindenki számára, hogy miről döntenek. Most azonban az előterjesztés nem szól a többletfinanszírozási igénnyel kapcsolatos összefüggésekről.

Bálint József válaszában fölvázolta a pénzügyi helyzet orvoslására szolgáló lehetőségeket, köztük a pótbefizetést és a tagi kölcsönt – ez utóbbival kapcsolatban rámutatva, hogy a visszafizetését nem látnák biztosítottnak. Emellett maradt a cég fölszámolása, mint ebben az esetben nem valós opció.

SZABÓ SZERINT VISZONT AZ ELŐTERJESZTÉSSEL AZ A BAJ, HOGY „HÜLYÉNEK NÉZI A KÉPVISELŐT”.

A cég ügyvezetője, Loibl László elmondta: levelében is pontosan megjelölte, hogy a rábízott közfeladat-ellátására 2016-ban éves szinten 5,24 millióval költöttek többet, mint a megítélt támogatás, idén az első nyolc hónapban bő 3 milliós többletköltségük jelentkezett, ami várhatóan az év végére 4 millió fölé kúszik.

Veszteségesen sikeres – sikeresen veszteséges?

Az ügyvezető azt is elmondta, az aktuális kimutatásokból egyértelműen látható, hogy a társaság vállalkozási tevékenysége jól működik, jövedelmet termel, azonban a közfeladat-ellátás deficites, és nagyobb ráfizetés keletkezik, mint amekkora többletet hoz a konyhára a vállalkozási tevékenység.

AZ ELMONDOTTAK SZERINT ENNÉL A TÁRSASÁGNÁL EGYEDÜLÁLLÓ MÓDON SIKERÜLT ELÉRNI A LÉTREHOZÁSKOR KITŰZÖTT CÉLT, AZAZ, HOGY A KFT. VÁLLALKOZÁSI TEVÉKENYSÉGÉVELT TERMELT BEVÉTELEIVEL CSÖKKENTSE AZ ÖNKORMÁNYZATI FINANSZÍROZÁSI IGÉNYT.

Simon Zoltán nem értette Szabó problémáját. Ezt az eljárást egy technikai megoldásnak látta, ráadásul jó megoldásnak, így ritka pillanatként széles vállal támogatta a javaslatot.

Kiss Csaba: csúszást okozhat, ha biztosítékot kérnek

A jegyző, dr. Kiss Csaba Szabó aggályára elmondta: az ügyvezető részéről érkezett egy kérés a jegyzett tőke leszállításáról, továbbá az összeg eredménytartalékba helyezéséről, és arról kell dönteni.

A jegyző szerint az ügyvezető felelőssége, hogy azzal az indokkal kéri ezt, hogy a szemétszállítási feladatok leadása után nem indokolt a tőkét tízmillión tartani.
Ugyanakkor arról, hogy a cég „esetlegesen veszteséges lesz-e”, szerinte nem ildomos előre találgatni, mert

a tőkeleszállításnál biztosítékot kérhet bármelyik cég. Ha most azt mondjuk előre, hogy veszteséges lesz a cég, akkor lehet, hogy biztosítékot fognak kérni. És akkor majd el fog egy kicsit halasztódni.A tőkeleszállítást ezek után 11 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadták.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2017-12-07 09:10:00
A Menzához hasonlóan előbb kivonásra kerülnek az eszközök, majd ezt is bebuktatják.

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 23., 10:29
Most ragyogó alkalom kínálkozik, hogy lecseréld az elavult, vagy csak megunt csillárokat, más lámpákat és új világító-berendezésekkel dobd fel a lakást! Egy hónapon át a megszokott, széles kínálattal, egyedi lámpákkal, köztük trendi és energiatakarékos darabokkal, valamint most, tavaszi kedvezménnyel várja vevőit Kalocsán a D-Vill! Kattints kupon akciónkért!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 24., 12:15
Február hatodikától két hónapon át tartott a nagy népszerűségnek örvendő programsorozat, ahol a városból és a környékből jól ismert, de közelről talán csak kevesebbek által ismert nők mutatkoztak be. Az orvosok, intézményvezetők, pedagógusok, hivatali dolgozók, népművészek között, bár első ránézésre az élet legkülönbözőbb területein tevékenykednek, valami közös: a siker. Megtudhattuk, hogy ők hogyan élik meg a sikert, mit jelent számukra sikeresnek lenni. Még >>>
2018. 03. 23., 20:07
Szándékosan választott szokatlan időszakot a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, valamint az akciójában részt vevő szervezetek vezetősége arra, hogy a város rászorulóinak gyűjtsön. Decemberben sokan gyűjtenek, ezért a húsvétot megelőző időszakra tették az akciót. Még >>>
2018. 03. 23., 14:52
Komoly előkészületekről tájékoztatott a holnapi jótékonysági örömfutás szervezője, akinek időközben az alkalomra rendelt futópólója is megérkezett. Még >>>
2018. 03. 23., 14:20
Itt a lehetőség! Do it yourself, azaz csináld magad tavaszi kopogtatódat holnap, március 24-én a Pilvax Hotel**** Kalocsában, ahol a Viveccho Virág tart workshopot! Még >>>
2018. 03. 23., 11:23
Kicsit még fázik, de már legalább már pihenhet egy jót, és ezen a tavaszon valószínűleg éhezni sem fog. Még >>>
2018. 03. 23., 10:23
A facebookos adatlopási botrány után nagyot estek a cég részvényei, ami nem csoda. az érdekessé, hogy egy sor technológiai részvény árfolyamát is magával rántotta a Zuckenberg-birodalom megingása, pedig nem hinnénk, hogy az informatika és hi-tech korszaka véget ért volna! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.
Immár négy gépen folyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a leendő pilóták felkészítése, miután használatba vették az újabb két Zlin típusú kiképző-repülőgépet.
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.