2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Jönnek az oroszok! – Kulturális delegáció járt a hétvégén Kalocsán

Illés György Cinó  |  2019. 01. 30., 13:01

Emlékszünk még, hogy a közmeghallgatás egyik nagy visszhangot keltő bejelentése volt Bálint József polgármester részéről, hogy tárgyalások folynak egy orosz kulturális kirendeltség létrehozásáról Kalocsán. Később az orosz fél részéről a kirendeltség létesítését koordináló, Magyarországon működő kulturális és hazafias szervezet vezetője is tárgyalt a polgármesterrel városunkban a lehetséges helyszínről. Most egy népesebb delegációval érkezett Kalocsára az orosz partnerszervezet.

A kirendeltség létesítéséről szóló hírünkreannak idején több országos média, így a 444.hu, a Népszava, valamint a Magyar Narancs online kiadása is hivatkozott, sőt, a 444 utána ment az információnak, és néhány újabb részletet sikerült is megtudnia. A portál értesüléseit külön cikkben foglaltuk össze.

Később azt is megtudtuk, hogy a tervek szerint a Tomori Pál Könyvtárban nyílhat meg a kulturális kirendeltség, ugyanis az említett cikk szerint a polgármester helyet is fölajánlott nekik. Erről a helyről később megtudtuk, csak használatra engedné át a város. Azt pedig a városi honlapon hétfőn publikált cikkből, illetve az illusztrációként közzétett fotókból tudhattuk meg, hogy a szombaton a városunkba érkezett delegáció megtekintette a szóban forgó helyszínt is.


Forrás: kalocsa.hu

Részben hivatalos, részben baráti látogatásra érkezett egy delegáció Kalocsára szombaton

AZ OROSZ HONFITÁRSAK KOORDINÁCIÓS TANÁCSA KIHELYEZETT ÜLÉSÉT TARTOTTA KALOCSÁN.

Ez volt a hivatalos része a látogatásnak – írja a Kalocsa.hu.
Ezenkívül fogadta őket dr. Bálint József polgármester, aki bemutatta a város történelmét, gazdasági és kulturális életét. Beszélt népművészetünkről, a jelesebb városi rendezvényekről is.


Forrás: kalocsa.hu

Két munkatársa – dr. Magóné Tóth Gyöngyi és Csikós Marianna – kíséretében a vendégek látogatást tettek a művelődési központ épületében, megnézték a könyvtárat, gyermekkönyvtárat, valamint a kortárs kiállítást.

A koordinációs tanács különböző városokból érkezett tagjai delegációjával eljött Platonov Valery Viktorovics, az Orosz Kulturális Központ igazgatója, az Oroszországi Föderáció magyarországi nagykövetségének kulturális tanácsosa, Spiridonov Engenij konzul és Dimitrij Kudarjenkov szakértő, kapcsolattartó is.

Az Orosz Kulturális Központ Budapesten működik, elsődleges feladatai közé tartozik az

  • orosz nyelv terjesztése,
  • a közönséget megismertetése Oroszország kulturális, tudományos potenciáljával
  • a tudományos és innovációs téren elért eredményeivel,
  • az orosz oktatásügy kínálatának bemutatása,
  • a kétoldalú üzleti együttműködés elősegítése,
  • valamint a Magyarországon élő orosz honfitársak segítése abban, hogy kapcsolatban tudjanak maradni hazájukkal és meg tudják őrizni kulturális és nyelvi identitásukat.


Forrás: kalocsa.hu

A látogatás során is megerősítették: szeretnék a Kalocsán igen jól működő klub tevékenységét kiszelesíteni, mintegy kulturális centrummá fejleszteni, kettős céllal:

  • egyrészt, hogy a magyarok is megismerhessék az orosz kultúrát, nyelvet,
  • másrészt, hogy az erőmű bővítés kapcsán a városba és a térségbe érkező orosz nyelvű embereknek segítséget adjanak a beilleszkedéshez.

Ennek érdekében

KÖZÖS PROGRAMOKAT SZERVEZNÉNEK A VÁROSSAL, ERRŐL SZERETNÉNEK MAJD EGY KULTURÁLIS MEGÁLLAPODÁST KÖTNI.
HIVATALOSAN ERRE VALÓSZÍNŰLEG KORA TAVASSZAL KERÜLHET SOR

– derül ki a városi honlapon közölt cikkből.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei