2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Szabóki László büszkeséggel vegyes szégyene ukrán vendégei előtt – Orosz kulturális kirendeltség nyílik Kalocsán?

Illés György Cinó  |  2018. 12. 02., 20:27

Jövő hét keddjén és szerdáján orosz diplomáciai küldöttség érkezik Kalocsára. A Roszatom kezdeményezésére orosz kulturális kirendeltség jöhet létre városunkban. A hamarosan megkezdődő előkészítő tárgyalásokban a Roszatom kezdeményezésére a Budapesti Orosz Nagykövetség küldöttei is részt vesznek majd – derült ki Bálint József polgármesternek egy lakossági hozzászólásra adott, bár annak tárgytól némileg eltérő válaszából.

A közmeghallgatások rendszeres megszólalója, Szabóki László ezúttal is hosszú listával, két oldalon összeírt észrevételekkel és kérdésekkel érkezett – ezek közül most az egykori Szovjetunió utódállamaival való kapcsolatépítésre vonatkozó kitételekkel jelentkezünk.
Szabóki ugyanis elmondta, hogy a Művelődési Központ égisze alatt életre hívott orosz nyelvi társalgó körük nemrégiben ukrán vendégeket fogadott, akiknek fogadásához a várostól Bolvári Ferdinánd kulturális bizottsági elnökön keresztül kértek és kaptak támogatást, amit ezúton is megköszönt. A látogatás tapasztalatairól elmondta:

Megmutattuk a város múzeumait, büszkélkedtünk velük, de meg kell mondani, hogy sokszor szégyenkeztünk is. Szégyenkeztünk, mert nem tudtuk őket bevinni a Nagytemplomba, nem tudtuk bevinni a látogatóközpontba, mert olyan belépő díjak vannak, amelyek nagyon magasak – mondta Szabóki, kérve a testületet, hogy ezt tekintse át.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Nyolcszáz forint bemenni a Nagytemplomba, azért túlzás, és megnézni a paprikamúzeumot, ami a mi munkánkból jött össze, azért még fizessünk is?! Ez is egy nonszensz. – mondta a hozzászóló, aki mondandója végére elkanyarodott a Szentháromság téren zajló munkák, illetve korábban megvalósult beruházások következményeinek kritikája irányába is – a közösségi médián keresztül hozzánk eljutott vélemények alapján sokak egyetértésétől kísérve, akik bibliai események görbe tükrét látják a kalocsai rögvalóságban.

Sok izgalmas téma közt a Szentháromság tér és a paksi bővítés Kalocsát érintő fejleményei vitték a prímet a csütörtöki közmeghallgatáson. Az utóbbival kapcsolatos kétségekre válaszolva Bálint József kijelentette: megépül Paks II., megvalósulnak a hozzá kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések, köztük félig-meddig új elemként a laktanyában létesülő 2.800-3.500 szálláshelyről kijelentő módban szólt a polgármester – eddig ez utóbbit csak lebegtették.
bővebben ...

[Mk. 11,17; Ján. 2,15-16.; Mt. 24,15.]

De ezekre most nem térünk ki részletesebben, mert az ezeréves a sok ezer éves kalocsai városmag mizériájával külön cikkben foglalkozunk majd.

AZ OROSZ NYELVI TÁRSALKODÓK VONATKOZÁSÁBAN VISZONT BÁLINT JÓZSEF SZENZÁCIÓGYANÚS BEJELENTÉST TETT:

December 4-én, 5-én jön az orosz nagykövetség, mert egy kulturális kirendeltséget akarnak Kalocsán létesíteni, ezért tárgyalásokat fogunk folytatni. A polgármester hozzátette, hogy ez a Roszatom kezdeményezése, amelybe bevonták a nagykövetséget is.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A TÁRGYALÁSOK NYOMÁN LÉTREJÖVŐ KULTURÁLIS KÉPVISELET ÚJABB LÉPÉS LEHET VÁROSUNK RANGJÁNAK EMELÉSÉRE, NEMZETKÖZI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK ERŐSÍTÉSÉRE, DE AZ OROSZ-MAGYAR KULTURÁLIS ÉS GAZDASÁGI KAPCSOLATOK JAVÍTÁSÁVAL VÁROSUNK JÖVŐBELI KÜLKERESKEDELMI VAGY IPARFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEINEK BŐVÍTÉSÉHEZ IS HOZZÁJÁRULHAT

– ezt már csak mi tesszük hozzá…

Bizakodva várjuk tehát a kirendeltség létrejöttét, illetve egyelőre az azt megalapozó, négy nap múlva esedékes tárgyalásokat, azok kimeneteléről pedig tájékoztatjuk olvasóinkat!


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK