2022. 07. 03.
Kornél, Soma
: 399 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szabóki László büszkeséggel vegyes szégyene ukrán vendégei előtt – Orosz kulturális kirendeltség nyílik Kalocsán?

Illés György Cinó  |  2018. 12. 02., 20:27

Jövő hét keddjén és szerdáján orosz diplomáciai küldöttség érkezik Kalocsára. A Roszatom kezdeményezésére orosz kulturális kirendeltség jöhet létre városunkban. A hamarosan megkezdődő előkészítő tárgyalásokban a Roszatom kezdeményezésére a Budapesti Orosz Nagykövetség küldöttei is részt vesznek majd – derült ki Bálint József polgármesternek egy lakossági hozzászólásra adott, bár annak tárgytól némileg eltérő válaszából.

A közmeghallgatások rendszeres megszólalója, Szabóki László ezúttal is hosszú listával, két oldalon összeírt észrevételekkel és kérdésekkel érkezett – ezek közül most az egykori Szovjetunió utódállamaival való kapcsolatépítésre vonatkozó kitételekkel jelentkezünk.
Szabóki ugyanis elmondta, hogy a Művelődési Központ égisze alatt életre hívott orosz nyelvi társalgó körük nemrégiben ukrán vendégeket fogadott, akiknek fogadásához a várostól Bolvári Ferdinánd kulturális bizottsági elnökön keresztül kértek és kaptak támogatást, amit ezúton is megköszönt. A látogatás tapasztalatairól elmondta:

Megmutattuk a város múzeumait, büszkélkedtünk velük, de meg kell mondani, hogy sokszor szégyenkeztünk is. Szégyenkeztünk, mert nem tudtuk őket bevinni a Nagytemplomba, nem tudtuk bevinni a látogatóközpontba, mert olyan belépő díjak vannak, amelyek nagyon magasak – mondta Szabóki, kérve a testületet, hogy ezt tekintse át.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Nyolcszáz forint bemenni a Nagytemplomba, azért túlzás, és megnézni a paprikamúzeumot, ami a mi munkánkból jött össze, azért még fizessünk is?! Ez is egy nonszensz. – mondta a hozzászóló, aki mondandója végére elkanyarodott a Szentháromság téren zajló munkák, illetve korábban megvalósult beruházások következményeinek kritikája irányába is – a közösségi médián keresztül hozzánk eljutott vélemények alapján sokak egyetértésétől kísérve, akik bibliai események görbe tükrét látják a kalocsai rögvalóságban.

Sok izgalmas téma közt a Szentháromság tér és a paksi bővítés Kalocsát érintő fejleményei vitték a prímet a csütörtöki közmeghallgatáson. Az utóbbival kapcsolatos kétségekre válaszolva Bálint József kijelentette: megépül Paks II., megvalósulnak a hozzá kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések, köztük félig-meddig új elemként a laktanyában létesülő 2.800-3.500 szálláshelyről kijelentő módban szólt a polgármester – eddig ez utóbbit csak lebegtették.
bővebben ...

[Mk. 11,17; Ján. 2,15-16.; Mt. 24,15.]

De ezekre most nem térünk ki részletesebben, mert az ezeréves a sok ezer éves kalocsai városmag mizériájával külön cikkben foglalkozunk majd.

AZ OROSZ NYELVI TÁRSALKODÓK VONATKOZÁSÁBAN VISZONT BÁLINT JÓZSEF SZENZÁCIÓGYANÚS BEJELENTÉST TETT:

December 4-én, 5-én jön az orosz nagykövetség, mert egy kulturális kirendeltséget akarnak Kalocsán létesíteni, ezért tárgyalásokat fogunk folytatni. A polgármester hozzátette, hogy ez a Roszatom kezdeményezése, amelybe bevonták a nagykövetséget is.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A TÁRGYALÁSOK NYOMÁN LÉTREJÖVŐ KULTURÁLIS KÉPVISELET ÚJABB LÉPÉS LEHET VÁROSUNK RANGJÁNAK EMELÉSÉRE, NEMZETKÖZI KAPCSOLATRENDSZERÉNEK ERŐSÍTÉSÉRE, DE AZ OROSZ-MAGYAR KULTURÁLIS ÉS GAZDASÁGI KAPCSOLATOK JAVÍTÁSÁVAL VÁROSUNK JÖVŐBELI KÜLKERESKEDELMI VAGY IPARFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEINEK BŐVÍTÉSÉHEZ IS HOZZÁJÁRULHAT

– ezt már csak mi tesszük hozzá…

Bizakodva várjuk tehát a kirendeltség létrejöttét, illetve egyelőre az azt megalapozó, négy nap múlva esedékes tárgyalásokat, azok kimeneteléről pedig tájékoztatjuk olvasóinkat!


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.
2022. 06. 29., 10:00
A tetszetős, a falukép szempontjából is jelentős épületet kívül-belül augusztus 13-án, a szombati falunap alkalmából tartott nyílt napon tekinthetik meg az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 02., 14:39
Helyi információk szerint afgánok és pakisztániak csaptak össze szombat hajnalban a magyar határ közelében a szerbiai Szabadkánál. A lövöldözésben ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek, egy 16 éves lány válságos állapotban van. Még >>>
2022. 07. 01., 14:19
A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 07. 01., 11:28
A kalocsai Szent Kereszt Kórház főorvosa, önkormányzati képviselő a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete novellaíró pályázatán korcsoportja második helyezést ért el. A Parlamentben vehette át jutalmát tegnap. Még >>>
2022. 07. 01., 09:41
Az Országos Atomenergia Hivatal a talán legfontosabb biztonsági elem létesítésére adott engedélyt – adta hírül tegnap videós bejelentkezésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ma az új erőművi blokkokat építő Roszatom vezetőivel tárgyal Isztambulban. Még >>>
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK