2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa elfogadta a térség rövid-, közép- és hosszútávú víziközmű fejlesztési tervét

Kalocsa elfogadta a térség rövid-, közép- és hosszútávú víziközmű fejlesztési tervét
Illés György Cinó  |  2022. 09. 25., 10:14

Rövid- közép- és hosszútávra vonatkozó tervekről határozott a térség ellátásáért az illetékes víziközmű vállalattal közösen felelős kalocsai önkormányzat képviselőtestülete az e hét kedden délután tartott képviselő-testületi ülésén. A feladatok végrehajtása várhatóan már a Nemzeti Víziközművek feladat lesz, amely az ugyanezen az ülésen hozott döntés értelmében november 1-jétől átveszi az Integrációs Programban való részvétel mellett döntő térségek ivóvíz-ellátását és szennyvízkezelési szolgáltatás feladatait, valamint az ehhez szükséges vagyonelemeket. A szakmailag a Kiskunvíz Kft. által összeállított gördülő fejlesztési terv mintegy nyolcmilliárdos fejlesztési igényt tartalmaz.

A víziközmű-szolgáltatás hosszú távú biztosíthatósága érdekében ágazatonként 15 éves időtávra gördülő fejlesztési terv készítését írja elő a vonatkozó törvény (2011. évi CCIX. tv. 11.§).
A felújítások és pótlások tervrészt a Kiskunsági Víziközmű-szolgáltató Kft. mint víziközmű-szolgáltató, a beruházási tervrészt Kalocsa Város Önkormányzata mint ellátásért felelős köteles elkészíteni és jóváhagyásra minden év szeptember 30-ig benyújtani a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részére.

A műszakilag szükségessé váló berendezés-cserék mellett jelenleg is zajlanak beruházások: a Kubinszky utca útburkolatának felújítására elnyert projekthez kapcsolódóan, az útépítést megelőzően az ivóvízhálózatot is felújítják majd, és az Arany János utca egy részén is felújításra kerül az ivóvízvezeték-rendszer.
Emellett is több projekt van folyamatban a térségben az ivóvízellátó rendszer megújítására: zajlik a Barákát Kalocsával összekötő ivóvíz-gerincvezeték felújítása, egy másik projekt keretében pedig a Foktői út környékének vízhálózata is megújulhat.
Azonban

ÚJ BERUHÁZÁSOKAT A KÖVETKEZŐ ESZTENDŐRE NEM TARTALMAZ A GÖRDÜLŐ FEJLESZTÉSI TERV, AZ ELŐTTÜNK ÁLLÓ FEJLESZTÉSI FELADATOKAT A KÖVETKEZŐ 15 ÉVES IDŐSZAKBAN TERVEZIK ELVÉGEZNI.

A tervek az adott, 18 település ellátását biztosító, illetve a kalocsai szennyvíztisztító-telep által ellátott ágazati agglomeráció teljes egészére vonatkoznak.

A FORRÁSOK BIZTOSÍTÁSA AZ ÉRINTETT AGGLOMERÁCIÓBAN ÉRDEKELT ÉS TULAJDONI HÁNYADDAL RENDELKEZŐ ÖNKORMÁNYZATOK ÁLTAL, TULAJDONI HÁNYADOK SZERINT TÖRTÉNIK, ILLETVE TÖRTÉNT EDDIG,

de várhatóan már csak november 1-jéig.
Amint már megírtuk, a képviselő-testület határozott a víziközmű vagyon és e vagyonhoz kapcsolódó jogok és kötelezettségek átruházásáról a Magyar Állam javára, valamint kifejezte szándékát az Integrációs Programban való részvételre. Az átruházás lebonyolításának határideje pedig november 1.
A gördülő fejlesztési tervet azonban szeptember 30-áig kell jóváhagyni, ezért ezt még a kalocsai önkormányzatnak kellett elvégeznie, a Kiskunvíz Kft.-vel együttműködve.

A gördülő fejlesztési terv a feladatokat rövidtávként 2023. évre, középtávként 2024-2027, hosszútávként pedig 2028- 2037 közötti időszakra tartalmazza, felújítások és pótlások, illetve beruházási feladatok szerint megosztva.

A terv mintegy 2,65 milliárd forint értékű szennyvízberuházást, valamint 5,4 milliárd forint értékű ivóvíz-beruházást, összesen mintegy nyolcmilliárdos fejlesztési elképzelést tartalmaz, azonban

A TERV PÉNZÜGYI FORRÁSKÉNT CSAK A SZOLGÁLTATÁSI DÍJAT JELÖLI MEG, AMI CSUPÁN A KÖLTSÉGEK TÖREDÉKÉT FEDEZI, A HIÁNYZÓ FORRÁSOK EGYELŐRE NEM LÁTHATÓAK.

Az ivóvíz-, illetve a szennyvízrendszerre vonatkozó gördülő fejlesztési terv dokumentumait a cikkünk alá görgetve letölthető formában is megtalálják!
Benne a tervezett beruházások és azok becsült költségei településenkénti bontásban szerepelnek, így mindenki tájékozódhat saját lakóhelyét érintő elképzelésekről és azok nagyságrendjéről.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 28., 08:51
A szaunázás nem csak arról szól, hogy az ember beül a melegbe, vannak szabályai, amikre érdemes odafigyelni. Még >>>
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK