2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa is átadja a víziközmű-vagyont – Az állam veszi át a fenntartás és üzemeltetés terheit

Illés György Cinó  |  2022. 09. 02., 13:38

„Kalocsa Város Önkormányzatának tulajdonát képező víziközmű vagyon helyzetének, és az ahhoz kapcsolódó feladatellátási kötelezettségek teljesítésének áttekintése, valamint döntés a feladatellátási kötelezettség és ahhoz kapcsolódó vagyonnak a Magyar Állam részére történő átruházásáról” címen – zárt ülés keretében – határozott a kalocsai grémium arról, hogy a jelenleg folyamatban lévő víziközmű-integrációs folyamathoz csatlakozva e kötelező közfeladatát, valamint az annak ellátásához szükséges vagyont térítésmentesen átadja az álam részére. A város ezzel egy jelentős felelősséggel és kiadással járó terhétől megszabadul, ugyanakkor állami szinten gazdaságosabb, hatékonyabb, biztonságosabb feladatellátást remélnek.

Mivel e napirendi pontot dr. Filvig Géza polgármester javaslatára a testület döntése nyomán zárt ajtók mögött tárgyalták, így az elhangzottak nem sajtónyilvánosak. Általánosságban azonban tudható, hogy

MIUTÁN 2012. ÓTA NEM VOLT DÍJEMELÉS, UGYANAKKOR A SZEMÉLYI, ENERGIA ÉS EGYÉB KÖLTSÉGEK IS DRASZTIKUSAN NÖVEKEDETEK AZ ELTELT IDŐSZAKBAN,

a kötelező közfeladatot jelentő víziközmű-ellátással összefüggő költségek

EGYRE NAGYOBB TERHET RÓTTAK A KÖZMŰVÁLLALATOKAT FENNTARTÓ ÖNKORMÁNYZATOKRA,

a felmerülő költségkülönbözetet ugyanis nekik kellett fedezniük.

Bár az ellátás kötelező közfeladat, de a megbízható működéshez szükséges fejlesztések – főleg, ami már régóta időszerű, de hatalmas költségű vezeték-cseréket illeti – általában jóval meghaladják az önkormányzatok lehetőségeit, még úgy is, hogy az érintett települések konzorciumba tömörülve látják el ezt a feladatot, és igyekeznek pályázati forrásokat is becsatornázni a beruházásokhoz.

MOST LEHETŐSÉG VAN CSATLAKOZNI A VÍZIKÖZMŰ-RENDSZER KÖZPONTOSÍTÁSI FOLYAMATÁHOZ,

átadva az állam részére az ivóvízellátással és a szennyvízkezeléssel kapcsolatos feladatokat, vele együtt – térítés nélkül – a feladatellátáshoz szükséges vagyonelemeket.
A kérdésről zárt ülésen tárgyalt a testület, noha közvagyonról van szó, amely a továbbiakban is – igaz, máshol nyilvántartott – közvagyon marad.
A döntéshozatal előtt a testület meghallgatta Mátyus Zoltánt, a Kiskunvíz Kft. ügyvezető igazgatóját.

Forrás: KALOhírek / Archív


A folyosón várakozó sajtómunkások és hivatali dolgozók meglepetésére

A BORÍTÉKOLHATÓ DÖNTÉS ELŐTT MÁSFÉL ÓRÁN ÁT TÁRGYALT A GRÉMIUM,

majd – amint azt a rendes ülésszakasz kezdetén Filvig Géza polgármester ismertette –

A képviselő testület Kalocsa Város Önkormányzata képviselő-testülete kifejezi szándékát miszerint az őt terhelő víziközmű-szolgáltatás biztosítása vonatkozásában fennálló ellátási kötelezettségének a Magyar Államra történő átruházására irányuló integrációs programban részt kíván venni.”Egyúttal felhatalmazták a polgármestert a szándéknyilatkozat aláírására.

Forrás: KALOhírek / Archív

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK