2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa Város Tudományos Munkájáért Tóth Mike Díj -Dr. Bárth János részére

2022. 08. 20., 14:01

Néprajzkutató, történész, nyugalmazott múzeumigazgató, címzetes egyetemi docens.
Illancsban született 1944. december 15-én. Alapfokú tanulmányait a Kéles-majori tanyai iskolában végezte. Kalocsán érettségizett. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett középiskolai történelemtanár és etnográfus diplomát. 1964-1968-ig az Eötvös Collegium tagja volt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem avatta doktorrá 1970-ben.

1972-ben vette feleségül Berhidai Ágnest, akivel három fiút neveltek föl. Balázs informatikus, Dániel néprajzkutató, az ELTE BTK tanszékvezető egyetemi docense, János nyelvész, az ELTE BTK egyetemi adjunktusa.

1968. augusztus 1-én a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban kezdte múzeumi pályáját. 1970. szeptember 15-én nevezték ki a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatójává, melyet két évtizeden keresztül vezetett. A Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet igazgatójává nevezték ki. Néprajzkutató múzeológus, majd nyugdíjazásáig ismét megyei múzeumigazgató volt.

Kalocsán Bárth János szervezte önálló intézménnyé a belvárosi iskola épületébe költöztetett múzeumi gyűjteményeket, ahol 1971 augusztusában már megnyithatták az első állandó kiállítást. Szervezőmunkája eredményeként megnyíltak a múzeum jelenleg is látogatható állandó kiállításai. Megtervezte a lajosmizsei tanyamúzeumot, irányította Somorja honismereti házának építészeti helyreállítását, múzeummá alakítását, a kiskőrösi Szlovák Tájház épületének népi építészeti helyreállítását és berendezését. Berendezte az új keceli Városi Múzeumot, majd a császártöltési Sváb Tájházat. Irányította és szervezte a keceli monografikus kutatást. Elindította és vezette a Bács-Kiskun megyei muzeológusok Székelyvarságon végzett közös néprajzi kutatásait. Főszerkesztője a kecskeméti nagymonográfiának. Megszervezte a magyarlapádi magyar-román közös néprajzi kutatás terepmunkálatait.

A magyar népművészet egyik „utazó nagyköveteként” hét kelet-európai és két nyugat-európai városban mutatta be Kalocsa népművészetének tárgyi emlékeit.

Múzeumszervezői tevékenysége mellett nagy energiát fordított a Kalocsai Sárköz történeti forrásainak kutatására. Nagy figyelmet szentelt az erdélyi tájaknak, népcsoportoknak.

Létrehozta a Kalocsai Múzeumi Dolgozatok című tudományos igényű, a Kalocsai Múzeumi Kiskönyvtár című népszerűsítő, és a Kalocsai Múzeumi Közlemények című kiadvány sorozatokat. Részt vett a Forrás munkájában. Elindította a Cumania Könyvek című könyvsorozatot. Sajtó alá rendezte és kiadta a néhai Gyetvai Péter monumentális népesedéstörténeti művét. Szervezte a Bács-Kiskun megyei nemzetiségkutató konferenciákat, melyeknek tanulmányait kötetekben jelentette meg.

Tudományos munkásságának eredményeként 27 önálló kötete és 29 szerkesztett kötete mellett közel 200 tudományos közleménye jelent meg.

Bárth János az utóbbi három évtizedben az ELTE Tárgyi Néprajzi- és Folklore Tanszékén, a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékén, a Károli Gáspár Református Egyetem Történettudományi Intézetében, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történeti- és Szociológiai Tanszékén, valamint a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen tartott előadásokat. Rendszeresen tanít a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékén.

Munkásságáért számos kitüntetésben részesült úgy, mint Jankó János-díj, Népek barátsága-díj, Bács-Kiskun megye tudományos-díja, Györffy István emlékérem, Bányai János-díj, Kecskemét felsőoktatásáért és tudományos életéért-díj, Jánoshalma város kultúrájáért, Csíkszentgyörgy díszpolgára, Márton Áron emlékérem.

A 78. évében járó Bárth János fiatalos lendülettel, energiával telve ma is dolgozik. Sorra jelennek meg kutatásainak eredményei a maga örömére és a szaktudományok gyarapodására. Sokoldalú, termékeny tudományos munkásságát Kalocsa városa méltán őrzi emlékezetében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK