2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kilenc kalocsai kitüntetett államalapításunk ünnepén – A jelenlegi testület utoljára adott át elismeréseket

Kilenc kalocsai kitüntetett államalapításunk ünnepén – A jelenlegi testület utoljára adott át elismeréseket
2019. 08. 20., 11:08

Kalocsa Város Önkormányzata minden évben augusztus 20-án adja át a település kitüntető díjait a városért, annak közéletéért, sportjáét, kultúrájáért, közösségeiért végzett munka elismeréseképpen. Az eseményre a város hagyományai szerint a Városháza dísztermében tartandó ünnepélyes képviselő-testületi ülésen kerül sor.

A jelenlegi testületnek ez volt az utolsó alkalma arra, hogy a városért tett szolgálataiért kitüntető címet adományozzon az arra érdemesnek tartott személyiségeknek.
Idén kedd délelőtt fél kilenctől, a kitüntetettek méltatása mellett adták át az elismeréseket.
[Az elhangzott méltatásokat szürke keretben olvashatják - A szerk.]

A Kalocsa városért díjakat – okleveleket és bronzból készült plaketteket – dr. Bálint József polgármester adta át a Kalocsa Kamarakórus műsora után.

Kalocsa Város képviselő-testülete Kalocsa Városért Csáky Imre Díjat adományozott Török Gusztáv Andor egykori polgármester részére Kalocsa város fejlődéséért végzett több évtizedes munkája elismeréseként.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
Török Gusztáv Andor
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Török Gusztáv Andor Kalocsa város első polgármestere, aki 1990. és 2010. között 20 évig vezette városunkat.
Hivatalba lépésétől kezdve folyamatosa biztosította a város fejlődését, stabilitását. 1952-ben született az akkor Szakmárhoz tartozó Részteleken, 1966 óta él Kalocsán, azonban felmenői is kalocsaiak voltak. Nős, két lánya és egy fia van. Feleségével 1978 óta házas.
Általános iskolába helyben járt, középiskoláit Kalocsán, a Dózsa György Mezőgazdasági Technikumban végezte.
Négy diplomát szerzett. Elvégezte 1973-ban az üzemgazdasági főiskolát, majd 1980-ban a pénzügyi és számviteli főiskolát, 1981-ben az agrártudományi egyetem üzemszerző agrármérnöki szakát. Ugyanebben az évben mérlegképes könyvelő, majd 1992-ben külgazdasági szakmérnöki diplomát kapott.
1990-ben választották Kalocsa polgármesterének. Munkáját szívvel, ésszel és tisztességgel végezte, hiszen városvezetőként kellenek olyan alapelvek az ember számára, melyek keretet adnak a döntéseihez. Megválasztása óta jelentős – az élet nagy területére kiterjedő – tapasztalatot szerzett az önkormányzati munkában településvezetésből, fejlesztésből, önkormányzati pénzgazdálkodásból, a problémák megoldási lehetőségeiből és minden olyan témából, ami szükséges az önkormányzat irányításához, a város és intézményei működtetéséhez.
Polgármestersége idejéből kiemelendő a telefon és a gáz bevezetése, a földes utak aszfaltozása, utak és járdák cseréje, körforgalmak kiépítése, iskolák felújítása, autóbusz állomás átépítése, informatikai kábelhálózat kiépítése, a várost elkerülő út építése, kerékpárutak létesítése, a reptér fejlesztése és kerozinmentesítése, ipari park létesítése, a közvilágítás korszerűsítése, kórházfejlesztés, számos pályázati forrás megszerzése és városunk fejlődésére fordítása.
Polgármestersége kezdetén, 1991-ben kötött a város partnerszerződést Kirchheim unter Teckkel, mely azóta is fennáll és működik.
Török Gusztáv Andor életéből jelentős részt áldozott a város fejlesztésére, az itt lakók életkörülményeinek, életminőségének jobbá tételére.
Több évtizedes, város érdekében végzett munkáját ismeri el Kalocsa a Kalocsa Városért – Csáky Imre Díjjal. Gratulálunk!

Kalocsa Város Ifjúságának neveléséért Dreisziger Ferenc Díjjal ismerte el Halász Lászlóné több évtizedes kimagasló oktató és nevelő munkáját.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
Halász Lászlóné
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Halász Lászlóné Varga Erika 1957-ben született Kalocsán. Édesanyja védőnő, édesapja tanár volt. Uszódon nőtt föl és jelenleg is Uszódon lakik.
Az általános iskolát a faluban végezte, majd Kalocsán „Istvános” volt, és édesapja elhivatottsága nyomán ő is a pedagógusi pályát választotta. 1979-ben végzett a Bajai Tanítóképzőben, és egykori iskolájában kezdett tanítani, ahol pályakezdőként sokat tanult idősebb kollégáitól, akik bizalma lendületet adott tanári pályájának.
Ugyanebben az évben férjhez ment, akivel idén ünnepelték 40. házassági évfordulójukat. 1986-ban, második lányuk megszületésekor vette át rajz szakos diplomáját a Szegedi Juhász gyula Tanárképző Főiskolán. Régi vágya vált valóra ezzel, hiszen mindig hitt abban, hogy a művészeti nevelésnek a személyiségfejlesztésben nagy szerepe van.
Tanárként dolgozott tovább nagy elhivatottsággal, 13 éven keresztül igazgató-helyettesi feladatokat is ellátott. Közéleti tevékenységéért idén Uszód Községért kitüntetésben részesült.
Pályafutása során mindig fontos volt számára a tehetséggondozás. Folyamatosan képezte magát, hogy minél többet adhasson. Nagyon sok városi, megyei és országos versenyen, pályázaton értek el jó helyezéseket tanítványai, és büszke arra, hogy néhányan közülük már alkotóművészek.
Új kihívás elé állította, hogy egyre több sajátos nevelési igényű, magatartászavaros, hátrányos helyzetű gyermek van, akik más bánásmódot igényelnek. Ez irányba is továbbképezte magát. A Belvárosi Általános Iskolában sok ilyen gyermeket tanított, akiknek nem ment a történelem, magyar vagy matematika, de a rajz vagy a kézműves órákon ki tudtak teljesedni, felszabadulni. Részt vett az iskola lemorzsolódással veszélyeztetett tanulói segítését célzó nagy projektjében is. Munkája során nagy empátiával, toleranciával és humorra végezte munkáját, kollégáival igyekezett jó csapattagként együtt dolgozni és háttérmunkásként segíteni munkájukat.
A 2018-19-es tanévben a kollégák az „Én pedagógusának” választották.
Idén nyugdíjba vonult, így több időt fordíthat kedvenc tevékenységeire: szívesen kertészkedik, olvas és fest.
Pályafutása során szeretettel, tisztelettel és lelkiismeretesen végezte munkáját, így közeledett mind kollégái, mind pedig a rá bízott gyerekek felé.
Ezt a munkát ismeri el Kalocsa Város Önkormányzata Kalocsa Város Ifjúságának Neveléséért – Dreisziger Ferenc Díjjal. Gratulálunk!

Kalocsa Város Népművészetéért Király Ilus Díjat vehetett át Dr. Kovács Istvánné egyesületi elnök a kalocsai néptánc hagyományainak megőrzéséért.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
Dr. Kovács Istvánné
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Dr. Kovács Istvánné Kalocsán született 1960. december 18-án. Gyermekkorát Részteleken töltötte, majd beköltöztek Kalocsára.
1988-ban diplomázott pedagógus és népművelő szakon, majd 2007-ben addiktológiai konzultánsként.
1982-ben kötött házasságot, három gyermek édesanyja és három unoka boldog nagyszülője. Gyermekeivel és ezzel együtt az unokáival is megismertette és megszerettette a néptáncot, a népzenét és a néphagyományokat.
Idézet a KALOhíreken a róla írt cikkből: „Megelevenedtek a gyermekkor paradicsomi helyszínei, a nagyszülőknél töltött nyarak, a csillogó telek lovasszánnal hasítva a havat, a misék áhítata, a lakodalmak forgataga, ahol az édesapa gyakran, mint vőfély szerepelt. Talán innen is öröklődött a színpadi magabiztossága, amely már igen korán egy óvodai ballagás alkalmával megmutatkozhatott.”
Aktív tagja a Kalocsai Hagyományőrző Egyesületnek, és Bencze Károlyné után az egyesület titkáraként nagy erővel szervezi és vezeti a csoportot. 2011-ben Fülöp Ferenc-díjban részesült, és ugyanebben az évben Pécsiné Ács Sarolta-díjjal is kitüntették.
2010-ben alapította a Varajti Gizella Színjátszó Kört, mely jelenleg két darabbal, népi színjátékkal rendelkezik, amely a környék népszokásait dolgozta fel. Ezek a Varajti Gizella által írt „Így éltünk tavasztól őszig” darab, mely a nyári népszokásokat dolgozza fel, és az ő általa írt „Ősztől tavaszig” című, téli népszokásokat bemutató darab. Az előadásokban nem csak, mint író/rendező vesz részt, hanem ő alakítja Mákos Margit szerepét. A vezetése alatt már a környék szinte összes települését bejárták, és volt szerencséjük Budapesten és Kecskeméten is bemutatni a népi színjátékokat. Neki köszönhetjük a Szent család járás szokásának fölelevenítését, mellyel az advent ideje alatt a város és a környék különböző helyszíneire (kórház, börtön, szociális otthon, templomok) látogatnak el, közösen imádkozva a helyiekkel.
Már jó ideje összefogója a Kalocsai Kézművesség Közösségnek, akikkel nem csak hazánkban, de külföldön is népszerűsítik a kalocsai motívumokat, a hímzés és pingálás mesterségén keresztül. Az utóbbi években vállalták, hogy autentikus tárgyakkal, bútorokkal rendezik be a Kalocsai Hagyományőrző Házat, ezzel ékesítve a városi rendezvényeket. Az épület azóta több néphagyomány újraélésének is otthont adott, ilyenek a disznótor, a pogácsa és kalácssütés, és a kocsonyafőzés.
Pályájával, tevékenységével méltán kiérdemelte a Kalocsa Város Népművészetéért – Király Ilus Díjat. Gratulálunk!

Kalocsa Város Művészetéért posztomusz Haynald Lajos Díjat adományozott Dargay Lajos szobrászművésznek életművének elismeréseként. Az elismerést a díjazott lánya, Dargay Eszter vette át.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
Dargay Eszter
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Dargay Lajos szobrászművész 1942. szeptember 8-án született Pélmonostoron, és 2018. december 20-án halt meg Kalocsán.
A Magyar Iparművészeti Főiskolán félbehagyott tanulmányok után  1972-ben az egri Tanárképző Főiskolán szerzett rajztanári diplomát.
1967-ben Párizsba utazott, Schöffer Miklós előadásait hallgatta az École des Beaux-Arts-on, majd annak műtermében a mester tanítványaként, később munkatársaként dolgozott.
Az 1970-es évek első felében (1970–1972) a dél-franciaországi Les Arcs sur / Argens-ban, a Dallos Fondation szobrászhallgatóit korrigálta.
1974-ben megalapította az MTESZ (Műszaki Természettudományos Egyesületek Szövetsége) Iparesztétika Szakosztályát, melynek Párizsba történő visszautazásáig elnöke volt. 1977-ben ösztöndíjasként Párizsban tevékenykedett. Hazatérve 1975–1983 között az egri Dobó István és Gárdonyi Géza Gimnázium rajz-művészettörténet tanára. Ebben az időszakban tervezte meg az ország első köztéri kibernetikus fénytornyát, mely a maga idejében rendkívüli technikai és művészi értéket hordozó alkotás volt.
1970-es évektől részt vett a Schöffer Miklós teljes életművét bemutató válogatás összeállításában, a gyűjtemény állandó kiállítási feltételeinek megteremtésében és gondozásában.
Elsődleges érdemei voltak a kalocsai Schöffer Múzeum (1980) alapításában, melynek 1983-tól három évtizedig igazgatója volt. 1981–1982 között a Schöffer Miklós tervei alapján készülő Chronos 8 Fénytorony építésének művészeti vezetője.
1985-ben a Kalocsai Érseki Gazdasági Levéltár kallódó iratanyagának rendszerezését – a Városi Tanács kezelésében – vezette, és a Városi Képzőművészeti Gyűjtemény Képtárához csatolta.
A magyarországi kinetikus-kibernetikus művészet megalapozójaként, egyik legjelentősebb alkotójaként tartják őt számon. Dargay Lajos művészete senkihez sem hasonlítható, egyedülálló Magyarországon. Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE), a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Szobrász Társaságnak és az Assotiation International des Arts Plastiques- nak (AIAP).
Kétszer kapta meg a Pollock-Krasner Foundation Ösztöndíjat New Yorkban, 1991-ben és 2000-ben. 1992-ben megkapta a Bács-Kiskun Megye Művészetéért Díjat, 2012-ben pedig Egerben a Heves Megyei Prima Díjat.
Művei megtalálhatók közgyűjteményekben, úgy mint: a Collections des Beaux-Arts-ban, Escadeuvre-ben; a Museo d'Arte Moderna Fondazione Pagani-ban, Milánóban; a Kecskeméti Képtárban, Kecskeméten; a Dobó István Vármúzeum, Egerben; a Viski Károly Múzeumban és a Városi Képzőművészeti Gyűjteményben Kalocsán.
Munkássága elismeréseként Kalocsa Város Művészetéért – Haynald Lajos Díjat adományoz a város önkormányzata posztumusz Dargay Lajos szobrászművész részére.

Kalocsa Város Közművelődéséért Cziráki Imre Díjat adott át Vörös Andrásnak a város kulturális életének szervezéséért.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
Vörös András
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Vörös András
Született 1942. november 17-én. Általános iskolai tanulmányait Kalocsán, a középiskolait szintén Kalocsán, az I. István Gimnáziumban végezte, ahol 1961-ben érettségizett. Felsőfokú tanulmányait a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem biológia-földrajz szakán végezte.
Ezután egy évig a Debreceni Orvosi Egyetem Filozófiai Tanszékén, két évig a Jászapáti Mészáros Lőrinc Gimnáziumban dolgozott. Majd visszatért Kalocsára, 1969-től 1972-ig a Művelődési Központban, később, 1978-tól 1987-ig a felújított Nagyszeminárium épületébe költözött Művelődési Központban dolgozott.
Pedagógusként is több közép- és általános iskolában dolgozott, tanárként a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakközépiskolában, Bátyán, az általános iskolában igazgatóként, Dunapatajon az egységesített művelődési ágazat vezetőjeként, az öregcsertői általános iskolában igazgatóként, nyugdíjba vonulása idején, s azon túl néhány éveg óraadóként a Dózsa György Szakközépiskolában.
Volt tanítványai – akik közül sokukkal most is kapcsolatban van – szigorú, de igazságos tanárként emlékeznek rá.
A közművelődésben először a Petőfi Sándor Járási-Városi Művelődési Központ vezetőjeként vett részt. Szakmári gyökerei, a népi kultúra ismerete és szeretete segítették abban, hogy a kalocsai népművészet támogatását fontos feladatnak tartotta. Itt alakult meg a Kalocsai Népi Együttes, ami a városnak sok sikert hozott, a nézőknek pedig sok élményt. Az együttes megerősítése, ruhák beszerzése, programok koordinálása sok-sok új feladatot jelentett az általa vezetett kollektívának.
A volt Nagyszeminárium felújítása után ide került át a művelődési központ. A többszintes épületet meg kellett tölteni élettel, tartalmas munkával, ami új kihívásokat jelentett neki és munkatársainak. Előtérbe került a kis közösségek menedzselése, a közösségi nevelés, mely országos, sőt nemzetközi érdeklődést is kiváltott. Ez az időszak volt a Kalocsai Népi Együttes hőskora is. A város azóta is pezsgő kulturális élete itt alapozódott meg. Sok rendezvényt, hagyományt, civil kört sikerült meghonosítani, például a Liszt Ferenc Társaságot, a Zenélő udvar, a Hétvégi vigadók, a Szent Iván napi mulatságok, a folklórfesztiválok sorozatát, valamint nagyon sok kiállítást és szabadtéri rendezvényt.
Vörös András jelenleg is aktívan részt vesz a különböző kulturális rendezvényeken, az úgynevezett volt művházasok csoportjában, a nemrég alakult kalocsai orosz információs és kulturális központ munkájában.
Érdekesség, hogy Vörös András jelen díj névadója, Cziráki Imre tanár úr egyik kedvenc tanítványa volt.
A város közművelődésében hosszú éveken át kifejtett alapozó, szervező és irányító munkáját ismeri el a város 2019-ben Kalocsa Város Közművelődéséért – Cziráki Imre Díjjal. Gratulálunk!

Kalocsa Város Közszolgálatáért Bozsó Ferenc Díjjal ismerte el Dr. Sirok Katalin több évtizedes igazságszolgáltatásban eltöltött munkáját.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
Dr. Sirok Katalin
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Dr. Sirok Katalin
Jogi diplomáját 1981. évben a Pécsi Tudományegyetemen szerezte, 1981. május elsejétől a Kalocsai Járási Ügyészségen ügyészségi fogalmazóként, majd a jogi szakvizsga eredményes letétele után 1983. december 1-jétől a Kalocsai Járási Ügyészségen, mint ügyész teljesített szolgálatot.
Ügyészi pályája a polgári jogi szakterületen kezdődött, több mint 10 éven keresztül, melyet a büntetőjogi feladatok ellátásában való közreműködés mellett végezte. A polgári jogi feladatok 1994. évi módosulása óta, mivel a magánjogi szakterületi teendők lényegesen csökkentek, alapvetően büntetőjogi szakterületen dolgozott, de a közrendvédelmi szakágon belül továbbra is folyamatosan ellátta a magánjogi szakterületi teendőket, illetve korábban törvényességi felügyeleti, 2012. január 1-jétől pedig a közérdekvédelmi szakterületen a szakág ügyész helyettesítését távolléte esetén. Ezért a közérdekvédelmi szakági feladatok ellátásában is több évtizedes tapasztalattal rendelkezik.
Nyomozásfelügyeleti szakterületen és a büntetőbíróság előtt lát el szakfeladatokat közel 30 éve, a fogalmazóképzésben, valamint az egyetemi gyakornokok ügyészi munkával való megismertetésében aktívan vesz részt.
20 éven át távollétében helyettesítette a vezető ügyészt, így vezetői tapasztalatokra is szert tett.
2010. december 15. napjával a legfőbb ügyész megbízta szolgálati helyén a vezetőhelyettes ügyészi feladatok ellátásával, majd ezt követően 2011. szeptember 1. napjával vezetőhelyettes ügyészi kinevezést kapott, ezt követően 2012. július 1-jével vezető ügyész.
Hosszan tartó, kimagasló szakmai színvonalon végzett munkája elismeréseként több esetben részesült kitüntetésben. 1990. augusztus 17-én eredményes munkájáért legfőbb ügyészi dicséretben részesült. 1998. július 24-én a legfőbb ügyész címzetes főügyészségi ügyész címet adományozott számára. A megyei főügyész 2003. június 10-én hosszú időn át végzett eredményes szakmai munkájáéért „Legfőbb ügyészi elismerő oklevélben” részesítette, majd 2009. június 10-én szintén a kiemelkedő színvonalon végzett eredményes szakmai munkájáért „Legfőbb ügyészi elismerő oklevélben” részesítette.
A köz szolgálatában hosszú időn át végzett végzett munkájáért Kalocsa Önkormányzata Kalocsa Város Közszolgálatáért – Bozsó Ferenc Díjat adományozza részére. Gratulálunk!

Kalocsa Város Egészségügyéért Ilk Viktor Díjat adományozott Dr. Horváth Györgyi részére több évtizedes gyógyító munkája elismeréseként.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
Dr. Horváth Györgyi
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Dr. Horváth Györgyi 1938. április 12-én született Mélykúton. Édesapja falusi pedagógus, édesanyja háztartásbeli. A család barátja, egy orvos házaspár példája inspirálta, hogy az orvosi pályát válassza. Orvosi diplomáját 1962-ben Szegeden cum laude eredménnyel szerezte.
Ugyanebben az évben ment férjhez, a férje szintén orvos volt.
1962. október 11-én állt munkába a kalocsai kórház gyermekosztályán, ahol akkor 64 ágy volt, és kettő, esetleg három orvos látta el a betegeket. Nem volt még gyermekkörzeti ellátás. 1967-ben szakvizsgázott csecsemő és gyermekgyógyászatból. Közben két gyermekük született. A gyermekosztályon fokozatosan haladt a ranglétrán a főorvosi rangig. A fiatal kollégákkal kollegiális és baráti viszonyt ápolt, közben a szakképzésüket is segítette. Több éven keresztül vezetett vesegondozást. Húsz évet töltött a gyermekosztályon, ahol több esetben sikerült válságos állapotban lévő gyerekeket meggyógyítania.
A szülők szeretete és bizalmának megnyilvánulása volt munkájának az elismerése, emellett a szakmától az Egészségügy Kiváló Dolgozója kitüntetést is megkapta. Gyermekei közben felnőttek, hat unokája, öt lány és egy fiú, már szintén önállóak, közülük az egyik lány az orvosi hivatást választotta. Már egy dédunoka is született, aki sok örömet ad a családnak.
1982-ben gyermekkörzeti állást vállalt Kalocsán, de 76 éves koráig a gyermekosztályon is rendszeresen vállalt ügyeletet.
Jelenleg a bölcsőde orvosi teendőket látja el, és két óvodában is vállal orvosi felügyeletet, alkalomszerűen felvilágosító előadásokat is tart szülőknek.
1996-tól vállalkozásban dolgozik házi gyermekorvosként. 37 év körzeti munkájának elismerése, hogy a praxisa alatt felnőtt gyerekek saját gyermekeiket is bizalommal viszik hozzá. A kezelt gyermekek szüleivel is jó a kapcsolata, nemegyszer magánéleti problémáikkal is bizalommal fordulnak hozzá.
2008-ban Kalocsa Város Egészségéért elismerésben részesült.
Munkáját változatlanul töretlen lelkesedéssel végzi, mint mondja, mindaddig, míg szükség van rá. E nagyszerű orvosi pálya és emberi hozzáállás elismerése a Kalocsa Város Egészségügyéért – Ilk Viktor Díj. Gratulálunk!

Kalocsa Város Sportjáért Vatai László Díjban részesítette Paletta Richárdot sportolói teljesítményéért, a városi labdarugó utánpótlás neveléséért.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
Paletta Richárd
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Paletta Richárd a sportolás iránti szeretetét anyai nagyapjának, szüleinek, iskolai testnevelő tanárainak és barátainak köszönheti.
1978-ban 12 évesen igazolt le a Kalocsai SE-hez, ahol a serdülő kettőben játszott Sztankó Károly tanítványaként. 1979-ben már a serdülő első csapatában játszott, majd innen rövid út vezetett az ifjúsági csapatba. Egy megyei tehetségkutató tornán Kecskeméten beválogatták a Bács-Kiskun megyei serdülő válogatottba.
1981-ben meghívást kapott a Magyar Serdülő Válogatottba, ahol későbbi felnőtt magyar válogatottakkal játszhatott egy csapatban. Megkeresték a Pécsi MSC és az MTK VM csapatától is, hogy folytassa náluk NB I-ben a labdarúgást, ő a Pécs mellett döntött leigazolt a Pécsi MSC serdülő csapatba. Csapatával az 1983-84-es idényben megnyerték az NB I-es Ifjúsági Labdarúgó bajnokságot, majd 1985-ben az Ifjúsági Magyar Kupát. 1986-87-ben a junior csapatba került, de a felnőtt csapatba kerülést megakasztotta a sorkatonai szolgálat.
Ezalatt az NB III-as Mezőtúri Honvéd Szabó Lajos SE csapatában játszott. A leszerelés után ismét Pécs és a junior következett, majd elfogadta az akkor NB III-ban játszó Miskei TSZSK meghívását. Molnár Feri bácsi a „Mágus” vezetésével veretlenül megnyerték az NB III-as bajnokságot.
Következett az ezidőtájt szerveződő kalocsai csapat, ahol Molnár Feri bácsi volt az edzője ismét. Szép eredményeket értek el, majd feljutottak az NB II-be is.
Aztán áthelyeződtek a hangsúlyok, megnősült és megszületett fia, Kristóf, aki ma már 20 éves, és a Rendészeti Egyetemen tanul nyomozónak. Nagyon büszke rá! Hogy többet lehessen a családjával, leigazolt a bátyai csapathoz, majd több sérülés, közöttük több súlyosabb is arra késztették, hogy befejezze az aktív nagypályás futballt.
Ezután kérték fel a Méhecskék egyesület edzőjének, ahol immár húsz éve foglalkozik az utánpótlás edzésével, nevelésével. Korosztályos csapataik rendszeresen szép eredményekkel örvendeztetik meg a kalocsai közönséget. Húsz év edzői eredményeit nagyon hosszú lenne felsorolni, és egyébként is azt vallja, hogy az eredmények minden egyes edzőkolléga, játékos és nem utolsó sorban a szülő érdeme, akik rengeteg energiát mozgósítanak a szép sikerekért.
Az utánpótlás nevelésben a legfontosabb dolognak tartja a játék megszerettetését, a minél több gyerek szerepeltetését a tornákon, az eredmények csak ezután következnek, de ha összehordanák a sok-sok kupát, amit tanítványai megnyertek, szép gyűjtemény lenne belőle. Az országos tornákról is rendre éremmel tértek haza, sőt egy olaszországi nemzetközi torna ezüstérmét is hazahozták.
Paletta Richárd 2001-ben D-licenc-es, 2015-ben pedig C-licenc-es MLSZ Grassroots edzői vizsgát tett. 2016-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség elismerésben részesítette a Bozsik programban végzett munkájáért.
Főállásban a kalocsai Holz-Plast Műanyag és Fa ipari kft.-nél dolgozik, emellett a fotózás a szenvedélye.
Pályafutásával méltán kiérdemelte a Kalocsa Város Sportjáért – Vatai László Díjat. Gratulálunk!

Kalocsa Város polgármesterének Kitüntető Díját vette át Korsós Lajosné pedagógus a városban több évtizedes elismert oktató, nevelő és szervező munkája elismeréseként.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
Korsós Lajosné
Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Korsós Lajosné 1972. augusztus 15-én kezdte tanári pályáját a Dunaszentbenedeki Általános Iskolában.
A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán 1977-ben matematika-fizika szakos általános iskolai tanár oklevelet szerzett.
1977-ben került a Kalocsai Ének-zenei Általános Iskolához, mint tanár 1991-től intézményvezető, majd 1997. szeptember 1-jétől a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola igazgatója. 2001-ben a Pécsi Tudományegyetemen pedagógusi szakos tanár – iskolaelemzés-iskolafejlesztés specifikáció szakon oklevelet szerzett, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen közokatás-vezető és pedagógusi szakvizsgát tett.
2012. november 13-tól 2015. szeptember 13-ig tankerületi igazgató az Emberi Erőforrások Minisztériuma alkalmazásában.
2015. szeptember 14-től 2018. augusztus 27-ig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ intézményvezető helyettese a Nebuló Iskolánál.
2018. augusztus 28-tól a Bajai Szakképzési Centrumba került, ahol jelenleg is dolgozik.
Férjezett, két felnőtt gyermek édesanyja. Korsós Lajosné nagy tudással és szeretettel nevelte és oktatta a rá bízott tanulóifjúságot. A rendszerváltáskor zökkenőmentesen levezényelte az Ének-zenei Általános Iskola felmenő rendszerbe történő átadását a Nagyasszonyunk Katolikus Iskola apácarendnek. Az átadást követően intézményvezetői kinevezést kapott, amelyet több éven keresztül lelkiismeretesen és precízen ellátott. Ez alatt az időszak alatt sikeresen levezényelte az új iskolatípusnak megfelelő iskolaépület megvalósítását.
Az általa vezetett intézményben színvonalas szakmai és erkölcsi munka folyt, melyet elismeréssel is jutalmaztak. Szakmai tudása Kalocsa város javát szolgálta és szolgálja a mai napig. Életútját, tevékenységét Kalocsa Város Polgármesterének Kitüntető Díjával ismerik el. Gratulálunk!

Kalocsa Város Szociális Munkájáért járó elismerését az idén nem adták át.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK