2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Korábban nem kellett, most vitték volna, de nem adták – Jöhetnek még szép napok a harkányi üdülőre!

Illés György Cinó  |  2017. 01. 19., 09:50

A Posta mögötti parkolónak az egyik társasház telkébe nyúló területrészére tettek ajánlatot a társasház tulajdonosai, egy gazdasági társaság a határban építene napelemparkot, ehhez akart telket vásárolni az önkormányzattól a páncélos laktanya és az egykori lőszerraktár közötti, teleszemetelt páskomon, egy magánszemély pedig a város harkányi üdülőjét kívánta megvenni még tavaly – ezek a két decemberi ülésen, Mikulás után, illetve Ádám-Éva előtt két nappal kerültek napirendre. A két telekügylet közül az egyiket elnapolták, a másik átment, a vita során sok érdekes érvvel gazdagítva a hallgatóságot. Ezekről hamarosan írunk. Most a harkányi üdülő csodával határos el nem adását, és egy ezzel kapcsolatos szerencsés egybeesést vesszük górcső alá.

A korábban többször meghirdetett ingatlanra eddig nem érkezett ajánlat.

Most akadt rá vevő. A képviselőtestületnek dönteni kell, hogy igen, vagy nem – így vezette föl dr. Bálint József polgármester azt a napirendet, amelynek tárgyalása során az önkormányzat harkányi üdülőjére érkezett ajánlatról döntött a testület tavaly december 8-ai ülésén.

Egy magánszemély tett 2,8 millió forintos ajánlatot az üdülőre. Ez az ár meglehetősen nyomottnak tűnik, de – amint az előterjesztésből kiderült – nyomott a harkányi ingatlanpiac egésze is, ennek a konkrét üdülőnek az értékesítését pedig elhanyagoltsága és korábbi beázása miatt leromlott állaga tovább nehezíti.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ez világos. De ez a tény az eladás, vagy a megtartás mellett lehet inkább érv? Szabaduljunk meg gyorsan egy értéktelen kacatunktól, most, hogy végre van rá vevő? Vagy ellenkezőleg? Bolondok lennénk egy egyébként is csökkent értékű ingatlant, amelynek értéke a leromlott állapota miatt úgyis főleg maga telek, eladni épp akkor, amikor a jó adottságú üdülőket sem veszik tisztességes áron?

Korábban a kutyának se kellett

Az ingatlant korábban kétszer is meghirdették az önkormányzati honlapon, valamint a Magyar Hírlapban szintén kétszer, egyszer pedig a Kalocsai Néplapban is megjelent a pályázati fölhívás, azonban ajánlat nem érkezett az ingatlanra – foglalta össze az előterjesztés az ingatlan értékesítésére tett eddigi, eredménytelen lépéseket. Fölhívja továbbá a figyelmet arra, hogy az idei, kisebb mértékű javulás ellenére a harkányi ingatlanpiacot továbbra is túlkínálat jellemzi, így a tényleges eladások alacsony forgalmi értéken valósulnak meg. Ez az érv ésszerűen az értékesítés ellen is szólhatna, azonban a következő mondatban ara is fölhívja a figyelmet az előterjesztés, hogy a kérdéses ingatlan egy „elhanyagolt, korszerűtlen, jelentős fölújítást igénylő hétvégi ház, amely jelenlegi állapotában még alacsony áron is nehezen értékesíthető”.
Ennek alapján az előterjesztő dr. Bálint József az ajánlat elfogadását javasolta.

Az üdülőt 2015-ben 19-en vették igénybe pihenés céljára. Tavaly nem használták, tekintettel kiadásra alkalmatlan állagára, amely egyébként már korábban is téma volt testületi ülésen, amikor a képviselők többek között azt próbálták kideríteni, hogy kinek a felelőssége az ingatlanon a vízvezetékek szétfagyása és az ennek következtében történt fölázás miatt esett, jelentős kár.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A mostani napirend vitája során csak Filvig Géza szólt hozzá érdemben. Ő arra figyelmeztetett, hogy az üdülőt fönntartó Vagyonhasznosítási Kft. élén változás lesz. A képviselő szerint célszerűbb volna ezt megvárni. Filvig szomorúan látta, hogy tavaly egy látogató sem volt az üdülőben, mert nincs kiadható állapotban, miközben egy másik napirend alatt a közmunkaprogramról, ennek keretében a Vagyonhasznosítási Kft.-nél állományba kerülő létszámról és a mellérendelt forrásokról döntenek. A képviselő úgy vélte, hogy lehet, hogy jobb szervezéssel ennek az üdülőnek az állagát is meg lehetett volna óvni, ahogyan az a korábbi években is sikerült.
Emellett a nagyon alacsony vételár miatt is azt javasolta a testületnek, hogy most ne adják el az ingatlant.

Furcsa, mivel ez a fórum többnyire a bevétel növelése mellett foglal állást, de most az előbbivel összecsengő álláspontra jutott a pénzügyi bizottság is, ők 1 igen szavazattal 1 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodás mellett szintén nem támogatták az értékesítést – amint arról Katus Attila bizottsági elnök tájékoztatott.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A testület 6 igen szavazattal 5 nem szavazat ellenében, 1 tartózkodás mellett el is vetette a javaslatot, illetve az abban foglalt vételi ajánlatot, így egyelőre Kalocsáé marad a harkányi üdülő.

Foghattuk volna a fejünket!

A fönti döntést hozó testületi ülés után hetekkel érkezett hír új megvilágításba helyezi a harkányi üdülő kérdését. A harkányi ingatlanpiac pangásáról szóló tézisek ugyanis könnyen borulhatnak, hiszen a hamarosan nagyszabású fürdőrekonstrukciós beruházás indul a Dél-baranyai üdülővárosban, ami már rövidtávon is érzékelhető hatást gyakorolhat az ingatlanpiacra. A travelo.hu 2016. december 23-ai, az MTI-re hivatkozó híre szerint egymilliárdos beruházás emelheti a harkányi gyógyfürdő vonzerejét. A kormány által megítélt egymilliárd forintos állami támogatást Harkány a város gyógyfürdőjének fejlesztésére, a fürdő teljes belső és külső megújítására fordíthatja – derült ki a portál cikkéből, amely megszólaltatja Baksai Tamás Endrét, Harkány polgármesterét, aki arról is beszámolt, hogy az önkormányzat jogerős építési engedéllyel rendelkezik a fejlesztésre, így a januárban induló közbeszerzési eljárást követően indulhat a kivitelezés.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Azt már csak mi tesszük hozzá, bár a harkányi illetékesek is valószínűleg osztanák e reményeinket, hogy ez a nagyberuházás az egész település életére jótékony hatást gyakorolhat, újra fölkeltheti az érdeklődést az üdülőhely iránt, akár Harkány reneszánszát hozhatja el. Áttételesen ez a helyi gazdaság minden területén jelentkezik, de talán sehol sem érzékelhetőbben, mint az ingatlanforgalomban és a szálláshelyek értékesítésének területén, az üdülők bérbeadásában.

Talán – a december végi bejelentések után –már most is érdemes volna egy újabb értékbecslést készíttetni, mert miközben az üdülő állaga csak tovább romlik, a pénzben kifejezett értéke – a béka feneke alól – könnyen növekedhet is a külső tényezők hatására. Különös tekintettel arra, hogy – amennyiben az üzemeltetőnek, a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjének a korábbi tájékoztatása helytálló – az ingatlan értékét jobbára a telek teszi ki, az épület pedig leromlott állapota és korszerűtlen megoldásai miatt biztosan kevesebbet ér, mint amennyit rá kellene költeni a használatbavételhez.

Az új hírek fényében azonban megfontolandó, hogy – amennyiben a fürdőfejlesztési tervek ténylegesen a megvalósulás útjára lépnek – mégis érdemes lehet az üdülőre a piaci felfutás néhány éve alatt némi pénzt fordítani, hogy amikorra a piac a legjobb árat hajlandó fizetni, a leginkább keresi a harkányi üdülőket, addigra a legjobb, szépen kistafírozott portékát kínálhasson a kalocsai önkormányzat, vagy legalább kivárni a kereslet dinamizálódását.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés