2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Már osztják a szépkorúak háromezer forintjait – A következő napokban várhatóan mindenkihez megérkezik a pénz

Illés György Cinó  |  2018. 12. 10., 19:29

Már járnak az angyalkákat helyettesítő postások a kalocsai önkormányzat által a szépkorúaknak nyújtott karácsonyi támogatásokkal. Az év elején még az sem volt biztos, hogy jut az időseknek karácsonyra is – ekkor még csak a húsvéti ajándékok fedezetét kötötték le a költségvetésben, emezt a pénzügyi terv teljesülésétől, a város év végi anyagi helyzetétől tették függővé. Később viszont – ellenzéki javaslatra – meg is emelték a 65 év fölötteknek szánt összeget.

A képviselő-testület döntése értelmében megkezdődött a 65 év feletti lakosaink részére a 3000 Ft-os karácsonyi támogatás kifizetése – írta Bálint József polgármester a Facebook oldalán ma délután.


Forrás: 24.hu

Aki még nem kapta meg, annak a következő napokban viszi ki a postás – írja a polgármester, elismerve, hogy a összeg nem oldja meg a gondokat, de

EZ EGY KIS HOZZÁJÁRULÁS AZ ÜNNEPEK ELŐTTI KIADÁSOKHOZ, ÉS JELZÉS, HOGY GONDOLNAK RÁJUK.

Az ünnepi ajándékpénzek rövid története

Emlékezetes: az ünnepek előtt az időskorúaknak juttatott ajándékpénzeket Török Gusztáv Andor polgármestersége idején vezették be, akkor még 2.000 forintos összeggel.
Akkoriban ezt a lépést olyan kritikák érték, hogy nincs törvényi felhatalmazás az ilyen jellegű kifizetésekre az önkormányzatok rendelkezésére álló közpénzekből, illetve, hogy a támogatás valódi célja a nyugdíjasok szavazatainak megszerzése volt. Az akkori SZDSZ-MSZP fémjelezte városvezetés fő támogatói bázisát a korabeli elemzések szerint a fiatalok történelmi okokra visszavezethető, folyamatos elvándorlása miatt városunkban fölülreprezentált nyugdíjasok adták, és e támogatás körükben igen népszerű volt mindig, ahogyan ma is.

Később, a 2010-es váltás után – kampányígéreteikhez híven – a Török Ferenc polgármester vezette önkormányzat megnövelt összeget jutatott az érintetteknek, azonban csak a megválasztásukat követő évben. A következőkben viszont három éven át a lakossághoz eljuttatott anyagi támogatásokat rászorultsági alapon látták jobbnak és igazságosabbnak kiszabni, lakhatási, fűtési és egyéb támogatások formájában.

Ez a lépés komoly támadási felületet jelentett a következő választási kampány során – nem csoda, hogy a jelenlegi városvezetés egyik ígérete volt a szépkorúak alanyi jogon járó támogatásának visszavezetése. Győzelmük után ez meg is történt. A kifizetendő összegeket a város költségvetési rendeletében rögzítették, az eredetileg megjelölt, 2.000 forintos összeggel.

Az idei évben azonban Filvig Géza képviselő egy módosító indítvánnyal élt, amikor az idősek karácsonyi támogatásairól szóló, valamint a Parkgondozó Kft. póttámogatásáról szóló javaslatot tárgyalta a képviselő-testület, és a vita során kiderült, hogy az eredetileg előterjesztett összegnél jó hárommillió forinttal kevesebb is elegendő lesz a cég tőkehelyzetének rendezéséhez.


Forrás: 24.hu

Filvig, aki az előző ciklus során alpolgármester volt, önkritikával élt korábbi lépéseiket illetően, e támogatásforma megszüntetését hibának mondta, és a Kft. csökkenő támogatásigénye következtében fölszabaduló összegből az erre a juttatásra szánt keret megemelésére tett javaslatot, úgy, hogy fejenként kettő helyett háromezer forintot juttathassanak a 65 év fölötti kalocsai polgároknak – ezt a testület meg is szavazta.

Mindezt már akkor is megírtuk, ahogyan azt is, hogy egy héttel később Bolvári Ferdinánd képviselő napirend előtti felszólalásában már elhamarkodottnak vélte a döntést – nem mintha sajnálta volna az időseknek szánt összeget, de fölmérte, hogy milyen más célok támogatásának lehetőségétől estek el ezáltal. Bolvári ezért Filvig Géza javaslatát ügyes blöffnek nevezte, amelynek szerinte bedőlt a testület többségi oldala.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés