2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Már osztják a szépkorúak háromezer forintjait – A következő napokban várhatóan mindenkihez megérkezik a pénz

Illés György Cinó  |  2018. 12. 10., 19:29

Már járnak az angyalkákat helyettesítő postások a kalocsai önkormányzat által a szépkorúaknak nyújtott karácsonyi támogatásokkal. Az év elején még az sem volt biztos, hogy jut az időseknek karácsonyra is – ekkor még csak a húsvéti ajándékok fedezetét kötötték le a költségvetésben, emezt a pénzügyi terv teljesülésétől, a város év végi anyagi helyzetétől tették függővé. Később viszont – ellenzéki javaslatra – meg is emelték a 65 év fölötteknek szánt összeget.

A képviselő-testület döntése értelmében megkezdődött a 65 év feletti lakosaink részére a 3000 Ft-os karácsonyi támogatás kifizetése – írta Bálint József polgármester a Facebook oldalán ma délután.


Forrás: 24.hu

Aki még nem kapta meg, annak a következő napokban viszi ki a postás – írja a polgármester, elismerve, hogy a összeg nem oldja meg a gondokat, de

EZ EGY KIS HOZZÁJÁRULÁS AZ ÜNNEPEK ELŐTTI KIADÁSOKHOZ, ÉS JELZÉS, HOGY GONDOLNAK RÁJUK.

Az ünnepi ajándékpénzek rövid története

Emlékezetes: az ünnepek előtt az időskorúaknak juttatott ajándékpénzeket Török Gusztáv Andor polgármestersége idején vezették be, akkor még 2.000 forintos összeggel.
Akkoriban ezt a lépést olyan kritikák érték, hogy nincs törvényi felhatalmazás az ilyen jellegű kifizetésekre az önkormányzatok rendelkezésére álló közpénzekből, illetve, hogy a támogatás valódi célja a nyugdíjasok szavazatainak megszerzése volt. Az akkori SZDSZ-MSZP fémjelezte városvezetés fő támogatói bázisát a korabeli elemzések szerint a fiatalok történelmi okokra visszavezethető, folyamatos elvándorlása miatt városunkban fölülreprezentált nyugdíjasok adták, és e támogatás körükben igen népszerű volt mindig, ahogyan ma is.

Később, a 2010-es váltás után – kampányígéreteikhez híven – a Török Ferenc polgármester vezette önkormányzat megnövelt összeget jutatott az érintetteknek, azonban csak a megválasztásukat követő évben. A következőkben viszont három éven át a lakossághoz eljuttatott anyagi támogatásokat rászorultsági alapon látták jobbnak és igazságosabbnak kiszabni, lakhatási, fűtési és egyéb támogatások formájában.

Ez a lépés komoly támadási felületet jelentett a következő választási kampány során – nem csoda, hogy a jelenlegi városvezetés egyik ígérete volt a szépkorúak alanyi jogon járó támogatásának visszavezetése. Győzelmük után ez meg is történt. A kifizetendő összegeket a város költségvetési rendeletében rögzítették, az eredetileg megjelölt, 2.000 forintos összeggel.

Az idei évben azonban Filvig Géza képviselő egy módosító indítvánnyal élt, amikor az idősek karácsonyi támogatásairól szóló, valamint a Parkgondozó Kft. póttámogatásáról szóló javaslatot tárgyalta a képviselő-testület, és a vita során kiderült, hogy az eredetileg előterjesztett összegnél jó hárommillió forinttal kevesebb is elegendő lesz a cég tőkehelyzetének rendezéséhez.


Forrás: 24.hu

Filvig, aki az előző ciklus során alpolgármester volt, önkritikával élt korábbi lépéseiket illetően, e támogatásforma megszüntetését hibának mondta, és a Kft. csökkenő támogatásigénye következtében fölszabaduló összegből az erre a juttatásra szánt keret megemelésére tett javaslatot, úgy, hogy fejenként kettő helyett háromezer forintot juttathassanak a 65 év fölötti kalocsai polgároknak – ezt a testület meg is szavazta.

Mindezt már akkor is megírtuk, ahogyan azt is, hogy egy héttel később Bolvári Ferdinánd képviselő napirend előtti felszólalásában már elhamarkodottnak vélte a döntést – nem mintha sajnálta volna az időseknek szánt összeget, de fölmérte, hogy milyen más célok támogatásának lehetőségétől estek el ezáltal. Bolvári ezért Filvig Géza javaslatát ügyes blöffnek nevezte, amelynek szerinte bedőlt a testület többségi oldala.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK