2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Mégsem jön a hadsereg a belvárosba – A Parkgondozó költözése még mindig csak terv

Illés György Cinó  |  2016. 04. 08., 20:45

Ingyen kérte a város a Foktői úti laktanya egy részét az államtól. Most úgy tudjuk, nem adják ingyen, de még van remény a kedvező végkimenetelre. Közben a polgármester testületi fölhatalmazással ingatlancseréről kezd tárgyalásokat a Fejlesztési Minisztériummal, a terület jelenlegi gazdájával. Csereingatlanként a Földhivatal és a Tomori Pál Könyvtár került szóba. Az esetleges csere ellenére az előbbi valószínűleg nem, az utóbbi pedig a tervek szerint akkor is költözik, ha ebből a csereügyletből végül kimarad. A kért terület használatbavételének költségeivel kapcsolatban aggályok merültek föl, amelyeket a polgármester igyekezett eloszlatni.

Az önkormányzat rendkívüli testületi ülésén kedd délután újra napirendre került a Parkgondozó kft. telephelyének átköltöztetését célzó területkérés, illetve területcsere kérdése, amelynek keretében az önkormányzat a Foktői úti laktanya É-Ny-i szegletében található, mintegy 3,5 hektáros területrészt igényelné az államtól a rajta található öt csarnoképülettel együtt kötelező közfeladatának ellátására, a Kft. új telephelyének kialakítására.

Néhány napja összefoglaltuk az előzményeket, most a polgármester tájékoztatásából azonban kiderült, akkori cikkünkben írottaktól eltérően a laktanya e részterületének tulajdonosa már nem a Honvédelmi Minisztérium, hanem a Fejlesztési Minisztérium, velük kell tárgyalni a terület átadásáról.

Eredendően ingyenesen kértük a területet, amire az állami vagyon kezeléséről szóló törvényi rendelkezések értelmében volna is lehetőség. Később kiderült, egy kormányhatározat miatt ingyen nem adják ide, hanem akár csereingatlan formájában is kiegyenlíthető ellentételezést kérnek.
Most kiderült: még futunk egy kört, hátha. Közben a most kapott fölhatalmazással a polgármester tárgyalásokat kezd, hogy ha másképp nem, a Földhivatal tulajdonjogának átadásával szerezze meg a területet.

Ez nem jelenti feltétlenül a Földhivatal elköltöztetését – amint az kiderült az előterjesztő polgármester által elmondottakból, hanem a továbbiakban az állami hivatal állami tulajdonú épületben működhetne. Ugyanakkor a könyvtár költöztetését ettől az ügylettől függetlenül is tervezik – tájékoztatott a napirend kapcsán dr. Bálint József.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A polgármester az előzményekről

Dr. Bálint József polgármester elmondta: Eredendően nem reménykedtek ingyenes területcserében, és már ekkor a Földhivatal került szóba, mondván, állami intézmény állami tulajdonban működjön. Az igényükkel megkeresték az állami vagyonkezelőt. Ők hívták föl a figyelmet arra a lehetőségre, hogy az önkormányzat kötelez közfeladata ellátásra ingyen is igényelhet területet.

Erre, nosza, írtunk egy levelet Seszták [Miklós, nemzeti fejlesztési] miniszter úrnak, mert azt mondták, ebben csak ő hozhat döntést. Ez a levél január 25-én elment. Abban a levélben kérte a polgármester, hogy a törvényes határidő előtt hozzanak döntést, tekintettel arra, hogy a Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében barnamezős beruházásként szeretne pályázni a város a telephely átköltöztetésére, illetve az új telephelyen a szükséges munkálatok elvégzésére.

60 nap után én fölhívtam a minisztérium titkárságát, ott közölték, hogy a vagyongazdálkodási államtitkárságon van a dolog. Fölhívtam őket, ott mondták, hogy igen, megkapták a levelet miniszter úrtól, aláírva, minden rendben lesz. Oké, nagyon örültünk, már majdnem pezsgőt bontottunk, majd másnap jött a hír, hogy nem oda Buda, mert van egy belső kormányhatározat, amely szerint ingyenesen nem adhatják oda. Ez engem meglepett egyébként, és kértem az országgyűlési képviselőt, hogy nézzen utána, mert nem véletlenül hoztak törvényeket. [Bálint József neve említése nélkül föltehetőleg Font Sándorra, egyéni választói körzetünk országgyűlési képviselőjére utalt – A szerk.]

Végül a titkárságtól akkor azt a választ kapta a polgármester, hogy ha a területet meg akarjuk vásárolni, ebben ők partnerek lesznek, és ellentételezésként csereingatlant is elfogadnak. Így került elő újra ez az elképzelés.
Jelenlegi állás szerint tehát ingyen nem lehet a városé a terület.

A HIVATALOS VÁLASZ AZONBAN MÉG NEM ÉRKEZETT MEG

Tehát valahol megállt. Vagy elfogták, vagy valami van, vagy pedig már az országgyűlési képviselő úr nagyon gyors volt, (...) de nekünk tárgyalási alap kell, hogy tárgyalni tudjunk, (...) ne kelljen várni még hatvan napot. A Tomori Pál Könyvtár Kossuth Lajos utcai épülete csak arra az esetre került szóba, ha Szt. István király út 1-3. szám alatti földhivatali épülettel kapcsolatban nem sikerül egyezségre jutni a tárgyalópartnerrel. Ugyanakkor a könyvtár a tervek szerint mindenképpen költözik – derült ki a polgármesteri tájékoztatásból.

A mostani döntéssel csak a tárgyalások megkezdésére vonatkozó fölhatalmazásról döntenek, később, ha a tárgyalások nyugvópontra érnek, a konszenzusos javaslat újra a testület elé kerül majd, hogy az akkorra már egyértelmű feltételek mellett hozzájárulnak-e az ingatlanok cseréjéhez.

A Földhivatal, valamint az épületben működő hatósági állatorvos, valamint a falugazdász iroda állami hivatalok, így jogilag tisztább helyzetet teremthet, ha a nekik otthont adó épület is állami tulajdonba kerül. Ezzel az érintett intézmények is egyetértenek, amiben az is közrejátszhat, hogy az állami fönntartó az épület sürgető felújítására is könnyebben szerezhet forrást.

A késlekedő minisztériumi válaszlevél miatt Bálint József még mindig reménykedik a terület ingyenes átengedésében, ez esetben már nem kerülne újra napirendre ez a kérdés. Akkor viszont a Szt. István út 1-3. szám alatti épület fölújításának kérdésével kellene foglalkozni, lehetőség szerinti állami forrás bevonásával.

Kérdések és válaszok

A tisztázandó kérdések között Török Ferenc egyrészt azt kérdezte, az önkormányzat által megbízott értékbecslő adata szerepel-e az előterjesztésben, vagy máshonnan származó a becslés.

Másrészt azt kérdezte, valaki fölmérte-e az ottani épületállományt, mert tudomása szerint a kérdéses területen található épületek nagy része leromlott, fölvizesedett téglaépület, így

nagy valószínűséggel el kell majd dózerolnunk ott mindent, ha akarunk valamit csinálni. Nyolcméteres belmagasságú csarnokok ötméteres ajtóval – abban fűnyírót vagy egyebet tárolna az kicsikét luxus. Arról is kérdezett, hogy gondoltunk-e arra, hogy milyen költségekkel jár majd a terület veszélymentesítése, mivel volt honvédségi terület lévén ezt törvény írja elő. Emlékeztetett, hogy korábban volt már ilyen ajánlat, amely szerint

TÍZHEKTÁROS TERÜLETET SZÁZMILLIÓÉRT VESZÉLYMENTESÍTENEK.

Ez területarányosan negyvenmilliós költséget jelentene. Ráadásul az a legszennyezettebb terület állítólag a laktanyán belül.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Végül azt tudakolta, hogy fölmérték-e a parkgondozó tényleges épület-és területigényét. Szerinte ugyanis

amit most csinál a parkgondozó, az másfél hektáron egy szociális létesítménnyel és egy csarnokkal, amelyet esetleg föl lehet bontani funkciókra, megoldható. Török úgy vélte, nem biztos, hogy jó ötlet a lényegében a város főterén álló, patinás épület átengedése egy további költségeket igénylő, kétséges honvédségi területért cserébe, hiszen a város ipari parkja is szinte üresen áll, pedig számos településen az ipari parkban kapott helyet a parkgondozó.

A képviselő fölvázolta saját vízióját is a földhivatali épületre: a főtéren álló, szép épületnek a turizmusfejlesztés során

A MEGLÉVŐ SZÁLLODÁVAL EGYÜTTES FEJLESZTÉSÉVEL A KÉSŐBBIEKBEN OLYAN KOMPLEXUM JÖHETNE ITT LÉTRE, AMELY VÉGRE MEGOLDANÁ A VÁROS TURISZTIKAI SZÁLLÁSHELYIGÉNYÉNEK GONDJÁT.

A területet kétszer is fölmérték, szakemberek is vizsgálták és megállapítást nyert, hogy a terület az épületállományával együtt alkalmas a Parkgondozó Kft. céljaira. Az épületállomány jó állagú, nem vizesedik. Az értékbecslőt a város kérte föl, de bizonyára a másik fél is elkészítteti majd a maga értékbecslését. A költségeket a TOP ipari parkok barnamezős beruházásaira vonatkozó előirányzatából kívánják megpályázni, ennek előkészítését a műszaki osztály már végzi – derült ki a polgármester válaszából, aki azt is elmondta, hogy az új telephelyet az ipari parkban zöldmezős beruházásként megvalósítani sokkal többe kerülne a barnamezős kialakításnál.

Török Ferenc örömmel hallotta, hogy fölmérések,

DE NEM ÉRTETTE, HOGY AKKOR AZOK EREDMÉNYEIT MIÉRT NEM CSATOLTÁK AZ ELŐTERJESZTÉSHEZ.

Annak ellenére, hogy a polgármester szerint a csarnokokat gazdaságosan tudnánk hasznosítani, a képvisel újra kétségét fejezte ki, hogy – ha valóban 8 méteres belvilágúak a csarnokok – a téli fűtést miként oldanák meg gazdaságosan. Azt kérte, hogy tegyék lehetővé a képviselők számára, hogy akinek erre igénye van, járhassa be a területet.
[A kérdéses terület honvédségi kezelésben van, így a bejutás, vizsgálódás engedélyekhez kötött, komoly előkészületeket igényel. Így ezt a képviselők egyénileg csak nagyon nehézkesen tehetnék meg, és közösen sem egyszerű, eltérően az általános esetektől – A szerk.]

A jogi bizottság kérdéseire adott polgármesteri válaszból pedig kiderült: a polgármester maga folytatott előzetes tárgyalásokat, azok alapján készült az előterjesztés. Legutóbb telefonon azt mondták neki, hogy az ingyenes átengedést megtagadó, hivatalos válaszlevelet már elküldték, ám az nem érkezett meg. Lehetséges, hogy a segítségét fölajánló országgyűlési képviselő közbenjárására akadt el a levél, így még van remény az ingatlan ingyenes megszerzésére. Ez esetben lehetséges volna a Török Ferenc által vázolt, de mások által is preferált megoldás:

A JELENLEGI SZÁLLODÁVAL A SZÓBAN FORGÓ ÉPÜLETET EGY ÚJ SÓHAJOK HÍDJÁVAL KAPCSOLHATNÁK ÖSSZE, ÍGY ALAKÍTVA KI ÚJ SZÍNVONALAS SZÁLLÁSHELYEKET.

Dr. Angeli Gabriella azt tudakolta, hogy várhatóan hány százalékos önrészt igényelnek a TOP barnamezős pályázatai. Erre a polgármester elmondta: eredendően 50-50%, de ebben elmozdulás van, a legfrissebb hírek szerint a támogatás mértéke nőhet, akár 60-70%-ig is emelkedhet a fölmerülő igények tekintetbevételével.

A gazdasági bizottság nevében fölszólaló Lakatos János a bizottság 4 igen 1 tartózkodás mellett tett módosító javaslatát tolmácsolta, amely szerint a fölajánlott csereingatlanok közé vétessen föl a Vízimadárpark is.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Senki nem megy sehová!

A sajtó előre megírta a maga cikkét, jó nagy sületlenségeket írt benne– mondta Bálint József még az előterjesztés bevezetéseként, utalva a figyelmet fölkeltő előzeteseként közölt cikkünkre.
Azonban, hogy az előzmények és körülmények tekintetében meglehetősen szűkszavú előterjesztés nem csak bennünket tévesztett meg, azt jól mutatja, hogy a jogi bizottság dr. Angeli Gabriella által ismertetett álláspontja is – 1 igen szavazattal és 4 tartózkodással – azért nem támogatta a javaslat elfogadását, mert az indoklást jogilag problémásnak találták, elsősorban a három lakás lakóinak, valamint ez épületben működő hivataloknak és pártok házának tisztázatlan jövőjére, költözési kényszerére való tekintettel.

A jogi bizottság alkalmasabbnak látná csereingatlanként a könyvtár épültét, a Szt. István király út 1-3. szám alatti épületet nem tartják erre megfelelőnek – ismertette álláspontjukat Angeli, majd saját véleményét is hozzáfűzte:

Személy szerint én megvárnám, amíg megérkezik a levél, és látjuk mit határoznak, mert hogyha mégiscsak megkaphatjuk [ingyen], ha csak egy kis esély is van rá, és közben mi fölajánlunk egy csereingatlant, akkor elképzelhető, hogy emiatt ugrik az, hogy megkaphassuk ingyenes használatra.

Bálint József még egyszer hangsúlyozta:

A CÉL AZ, HOGY ÁLLAMI INTÉZMÉNY ÁLLAMI TULAJDONÚ ÉPÜLETBEN MŰKÖDJÖN.

Nem kívánunk senkit kipakolni onnan, vagy kiköltöztetni – mondta a polgármester, aki a bizottság általa túlzottnak vélt aggályait a „szakma túlburjánzásaként” értékelte, ugyanakkor bíztatta a bizottságot, hogy máskor fölmerülő kérdéseikkel keressék meg előzetesen őt, vagy az illetékes osztályokat, mert nem titkolnak semmit, nem zárják el az információt.

Viszontválaszában Angeli Gabriella rámutatott, hogy az előterjesztés és a határozati javaslat nem tartalmazza, hogy lakottan, vagy üresen adnánk-e át az épületet, a megfogalmazásból a „hozzájárul” kifejezés pedig jogilag kötelezettségvállalásként is értelmezhető, így a bizottság aggályai megalapozottak.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A polgármester erre kijelentette, hogy az épület jelenlegi, lakott, illetve használatban álló állapotában került fölajánlásra. Ha a tárgyalások során ez változna, akkor az értékelést is újra kell gondolni.

Szerény tanulmányaim szerint, amíg nincs konkrét megállapodás és nincs konkrét szerződés, addig nem áll fönn ajánlati kötöttség – mondta.

Dr. Kiss Csaba jegyző ehhez azt fűzte hozzá, hogy a hivatalok és a lakók lehetséges sorsa a tárgyalások során fog tisztázódni, és emiatt akkor majd újra a testület elé kerül, legalább még egyszer. Az eredeti szándék szerint a város az összes funkciójával együtt adná át az épületet. Ha azonban a partner ragaszkodna például a lakások kiváltásához, akkor arról az önkormányzatnak kellene gondoskodnia, ami újabb döntést igényel.

EZ A KÉRDÉS TEHÁT VALÓSZÍNŰLEG MÉG TÖBBSZÖR NAPIRENDRE KERÜL MAJD,

a mostani határozat viszont csak arról szól, hogy a polgármester megfelelő jogosultságokkal, fölhatalmazással, kezdhessen tárgyalásokat a kérdésről.

A VÉGSŐ SZÓ AZONBAN ÚJRA A TESTÜLETÉ LESZ.

De a Parkgondozónak mennie kell!

Szabó Balázs lakossági aggodalmakat fogalmazott meg. A Paksi közi lakótelepen élők tapasztalatai szerint nem örülnek, hogy oda kerül a telephely, ugyanakkor a Parkgondozó Kft. dolgozóállományának jelentős része a Rokkanttelepen, illetve a Szőlőkközében lakik, így számukra az odajutás jelent majd többletterhet.
Ettől függetlenül támogatja, hogy megkezdjék a tárgyalásokat.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Simon Zoltán is leszögezte, hogy a Parkgondozónak ki kell költöznie. Ő úgy vélte ez a terület alkalmas volna a telephely kiváltására. Az eddigiek alapján ugyanakkor számára nem egyértelmű, hogy kell-e ellentételezni a terület önkormányzati tulajdonba adását.

Helyeselte az elképzelést, hogy állami hivatal állami tulajdonú épületben működjön, ugyanakkor kétségesnek vélte, hogy mikor lesz az önkormányzatnak forrása az épület fölújítására, különös tekintettel a műemlékvédelmi előírások miatt körülményes engedélyetetésre és kivitelezésre. Mindezek miatt a javaslatot támogathatónak ítélte.
Katus Attila pedig a pénzügyi bizottság egyhangú támogató álláspontját tolmácsolta.

Filvig Géza is üdvözölte a Parkgondozó kiköltöztetésének szándékát, rámutatva a város turisztikai centrumában történő működés által okozott károkra.
A főutcai épület megtartásával kapcsolatban ő is fölújítás költségeit említette. Ugyanakkor

A TELEPHELY KÍVÁNATOS KIVÁLTÁSÁRA TOVÁBBI ALTERNATÍVÁK KIDOLGOZÁSÁT SÜRGETTE, AMELYEK KÖZÜL SZERINTE A NAPIRENDBEN FOGLALT LEHETŐSÉG EGYNEK MEGFELEL.

Alternatíva kell? Tessék!

Bolvári Ferdinánd a Miskei úti mosodaüzem épületét említette lehetséges alternatívaként, amelyre ki van írva: eladó, kiadó.

Átmeneti megoldásként elképzelhetőnek tartotta a telephely kibérelését, hogy amíg végleges megoldást nem találnak, addig is megkezdhessék a turisztikai terület mielőbbi fölszabadítását.

A polgármester azonban kijelentette: nem adunk pénzt bérleményért, különösen, ha magántulajdonban áll. Az ideiglenes telephely ötletére a kétszeri költözéssel járó dupla költséget hozta föl ellenérvként, a pályázati szándék miatt pedig a végleges rendezésre kell törekedni, mert bérleményre nem nyújthatunk be pályázatot.

[Az a kézenfekvő lehetőség azonban nem került szóba, hogy – amennyiben a mosoda valóban megfelelne az új telephely igényeinek – kérjenek árajánlatot az említett ipari létesítmény tulajdonosától, majd a laktanyában található területre kalkulált rehabilitációs, telephely-kialakítási és -fönntartási költségekkel összevetve választhassanak a kínálkozó lehetőségek közül. Pedig ez az alternatíva első ránézésre még számos további előnyt is hordozna magában, hiszen a Szabó Balázs által említett Paksi köziek is megnyugodhatnának, itt, a város déli ipari övezetében más lakókat sem zavarnának a gépek, nem lévén a közelben lakóövezet, és a dolgozóknak sem kellene a város legtávolabbi végébe karikáznia naponta.
Pedig egy ajánlatkérést és költségelemzést talán megért volna – A szerk.]

11 igen 1 tartózkodás

A napirend mintegy negyvenperces tárgyalása végén Bálint József előbb a módosító indítványt bocsátotta szavazásra, hozzátéve, hogy ő maga nem támogatja a Vízimadárpark csereingatlanként történő megnevezését, úgy vélte, arra más megoldást kell találni.

A testület 2 tagja támogatta csak a módosító javaslatot, mellettük 7 nem és 3 tartózkodás érkezett, így az eredeti előterjesztés került határozathozatalra.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A szavazás eredményeként 1 tartózkodás mellett 11 igen szavazattal

A TESTÜLET MEGADTA A FÖLHATALMAZÁST DR. BÁLINT JÓZSEF POLGÁRMESTERNEK, HOGY MEGKEZDJE A TÁRGYALÁSOKAT AZ INGATLANCSERÉRŐL, ELSŐDLEGESEN A FÖLDHIVATAL, SZÜKSÉG ESETÉN A KÖNYVTÁR ÉPÜLETÉT FÖLAJÁNLVA CSEREINGATLANKÉNT, DE REMÉNYKEDVE MÉG AZ INGYENES TERÜLETHEZ JUTÁS ESÉLYÉBEN.

A fejleményeket izgatottan várjuk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK