2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Menza Kft.: Közel 50 millió a lejárt tartozás, újabb tőkepótlás kell

Illés György Cinó  |  2016. 06. 09., 11:20

A május 26-án tartott, legutóbbi nem rendkívüli testületi ülés egyik napirendje volt az önkormányzat 100%-os tulajdonában álló társaságok 2015. évi beszámolóinak elfogadása. Ezekről külön-külön szavaztak. Közülük többről is tanulságos vita folyt, amely legélesebb nézetkülönbségeket talán a Kalocsa Menza Kft-ról folytatott eszmecsere hozott. Ezt tekintjük most át.

A napirend fölvezetésében dr. Bálint József polgármester úgy vélekedett, hogy
a tendencia jó. Nem tudott még nullára kifutni, vagy a tőkeveszteségeit pótolni, de a tavalyihoz képest kimondottan kecsegtető az eredmény, alacsonyabbak a szállítói tatozások – fejtette ki a polgármester.

Van még miből csökkennie az adósságnak

Török Ferenc azt kérdezte a társaság helyszínen megjelent ügyvezetőjétől, Kapitány Lászlónétól, hogy 2015 végén beszállítók felé fönnállt-e tartozás?


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az ügyvezető a 2015. végi időpontot módosítva az utolsó jegyzékére hivatkozott, amely a május 23-i állapotokat tükrözi, illetve az óta az 5,5 millió forinttal csökkent. E szerint lejárt tartozás – így, ezzel az 5,5 millióval csökkentve – 46.372.797 forint, és a beszállítók felé a nem lejárt tartozás 17.971 ezer Ft, kerekítve.

Két cég kivételével három hónapon belüli tartozása van csak a társaságnak, a két kérdéses céggel megegyezés szerint, havi ütemezéssel törlesztenek. Az egyik egy kalocsai vállalkozás, és már „csak 5,5 millióval” tartoznak, a másik, nem kalocsai cég felé a héten átutalt 1 millió forint után már „csak 8 millió” tartozás áll fönn. A rövidebb távon fönnálló tartozások a napi működéshez szükséges, elsősorban energiafogyasztásból adódó kötelezettségek – ismertette a tényeket az ügyvezető, hozzátéve, hogy ebből a szempontból sokkal jobban áll a társaság, mint egy évvel ezelőtt.

Létszámnövelés takarékosságból

Kapitányné a nehézségek ellenére elégedetten szólt a tavalyi eredményekről, úgy vélte, sok jó eredményt tudtak elérni.
Noha 76 főre emelkedet a korábbi 65 fős létszám, de ez megtévesztő lehet, mivel a foglalkoztatottak közt a teljes munkaidősök mellett 6 illetve 8 órás munkaidejű munkavállalók is vannak. A tálalókonyhákon jelentkező részmunkaidős állásokat GYES mellett, illetve után visszajött szülők töltötték be. Így ugyan nőtt létszám, a személyi költségekre fordított keret mégis csökkent. Ez a koncepció jelentős megtakarítást eredményezett.
Szintén nagy költségmegtakarítást értek el az üzemanyag-felhasználás terén: e célra egymillióval költöttek kevesebbet. Ellenben a vidéki dolgozóknak fizetett 86%-os bérlet-hozzájárulás növelte a költségeket, amit azzal ellensúlyoztak, hogy saját gépkocsihasználat jogcímén senkinek nem fizettek hozzájárulást.

Három éve, négy éve van a Menza Kft. most már, ha jól számolok, és… Azt hiszem meghatódok, nem baj ez is én vagyok, elnézést – mondta el-elcsukló hangon, könnyeivel küzdve a vezető, majd így folytatta:

Karácsonyi pénzt osztottunk! Mert még nem kaptunk soha semmit se, mi, dolgozók. Az ajándékból a dolgozók a vállalatnál töltött idejük arányában részesültek. Az érzelemdús kitérő után a kereslet előnytelen változására tért rá. Csökken ugyanis a fogyasztószám.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Szűkülő piac

Kapitányné úgy vélte, a csökkenés oka talán abban kereshető, hogy korábban nem sikerült beváltaniuk azt az ígéretüket, hogy a 10%-os étkezési díjemeléssel jól érzékelhető minőségi javulás jár majd. Ezt csak mostanára sikerült megvalósítaniuk.

A szociális otthonok részéről is több ezer adaggal csökkent az igény. A Malom utcai szociális otthonban korábban 60 fős teljes ellátási igény jelentkezett. Az intézmény kiváltása után a lakók önellátóvá váltak. Így jelenleg nem havi 1,5 milliós, hanem csak 450 ezres forgalmat bonyolítanak ebben a piaci szegmensben, és ezen belül is csak a Mócsy utcába szállítanak. Ezzel nem lehetett tervezni, mert az erre vonatkozó pályázatot csak decemberben írták ki, és csak az eredmény kihirdetése után derült ki, hogy ezzel a bevételkieséssel számolni kell – tájékoztatott Kapitányné.

A minőség javítása érdekében tett lépésekről az ügyvezető elmondta, hogy a Dózsa konyhájába költözött a főzés, ezzel együtt a tervezés is onnan indul, az étlapkészítés szintén. Óvatos optimizmusra ad okot az ügyvezető meglátása szerint, hogy február óta 20-25 fős növekedés tapasztalható a megrendelésekben.
A kórházi étkeztetésben ugyanakkor még sajnos nem sikerült változtatni a minőségen, és mennyiségi kifogások és érkeztek már – mondta Kapitányné.

Hogyan tovább?

Naponta tényleg azon dolgozunk, hogy a változatosság, a mennyiség, a minőség meglegyen. Lehet, hogy nem értenek velem egyet, de én nagyon jónak értékelem a 2015-ös év eredményeit, hiszen túléltük a tavalyi évet az önök segítségével. De bizony, kell róla tárgyalni, hogy hogyan lehet tovább, mert a Kft. erőtartalékai végesek. Rendkívül elavult az általuk használt technika, és a zavartalan működéshez egy harmadik autóra is szükségük volna. Ennek hiánya miatt nem tudnak minden megrendelőt ellátni, ez ugyanis két autóval nem megoldható. Három autóval viszont két óra alatt teríteni tudnák a várost – fejtette ki az ügyvezető.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A kérdések lezárása után vitaindítóként az előterjesztő polgármester elmondta, hogy bizonyos vizsgálatokat elkezdtek a Menza Kft.-nél, amivel a későbbi döntéseket szándékoznak megalapozni. Fölhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a Menza struktúrája tovább csökkenhet, ha a változóban lévő közétkeztetési piac úgy alakul.

Újabb tőkepótlás kell?

Katus Attila
a pénzügyi bizottság egyhangú támogató álláspontját tolmácsolta.

A Kft. felügyelő bizottsága részéről felszólaló dr. Angeli Gabriella jelezte, hogy az utolsó pillanatban kapták meg a határozatot. Abból arra az összefüggésre hívta föl a figyelmet a bizottság nevében, hogy

ISMÉTELTEN SZÜKSÉG LESZ A KFT. FELTŐKÉSÍTÉSÉRE. A 2015. ÉVI TŐKEPÓTLÁS NEM VOLT SIKERES, HISZEN A TÁRSASÁG SAJÁT TŐKÉJE ÉV VÉGÉRE MÉG MINDIIG A JEGYZETT TŐKÉJÉNEK 50%-A ALATT MARAD. A FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG TAGJAI JAVASOLJÁK A KFT. ISMÉTELT TŐKEPÓTLÁSÁT 27.768 E FORINT ÖSSZEGBEN.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ez azonban valójában kétmillióval kisebb tényleges további kiadást jelent – fejtette ki Angeli. Tavaly ugyanis a Kft. 3 milliós jegyzett tőke-emelésére a képviselő-testület döntése következtében jegyzett tőke címén már 2 millió átutalásra került. A megemelt jegyzett tőke még nem került bejegyzésre a cégbíróságnál. A táblázatban a hárommillióból fennmaradó egymillió forint szerepel, a mostani tőkepótlási igényre pedig ebben az évben összesen 25.768 ezer forintot kell fordítani a városi költségvetés forrásaiból – derült ki az Angeli Gabriella által hozzáfűzött magyarázatból, aki a továbbiakban az FB sommás véleményét összegezte:


Az okok vizsgálata során megállapítottuk, hogy hiányoznak meghatalmazások, hiányzik az illeték közzétételének a befizetése, okiratok nincsenek aláírva , nincs igazolás a jegyzett tőke befizetéséről, és problémásnak tűnik az adatszolgáltatás itt. A felügyelő bizottság nem tartja egyértelműen jó iránynak a Kalocsa Menza Kft. működését. Bálint József nem osztotta mindenben a bizottság aggályait, mivel a tőkepótlás a fölhalmozódott kötelezettségek rendezésére került fölhasználásra, és ezek mértéke láthatóan csökkent is, részben ezért szükséges az újabb tőkepótlás.

Az adminisztrációs hiányokat pedig pótolni kell, ezzel nem lehet játszani. Ezt nagyon gyorsan pótolni tessék, mert itt a cégbíróság komoly bírságot szabhatott volna ki. Ebben a felügyelőbizottságnak igazat adok – mondta a polgármester, a késedelemmel kapcsolatban pedig a közreműködő ügyvéd esetleges felelősségére tett utalást.

Nem jó az irány

Dr. Filvig Géza nem osztotta, hogy jó irányba halad a Menza Kft.

A 27 millió körüli tőkeemelés elfogyott, a 2015-ös évet újra 27 millió hiánnyal zárja a kft., miközben 2016 május végén – az ügyvezető igazgató asszony úgy tájékoztatott – van 46 millió forint lejárt tartozása a cégnek. Szerintem nagyon nem jó az irány. – összegezte mondandóját Filvig, majd üdvözölte a polgármesternek a vizsgálat indítására vonatkozó szándékára tett célzását, és a maga részéről is nagyon alapos vizsgálatot javasolt.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A vizsgálat folyik, ha véget ér, akkor majd annak alapján megteszik a megfelelő javaslataikat – biztosította a polgármester a képviselőt.

Egyébként nincs az az ember, aki ekkora hiányt, amit az előző Kft.-vezetés fölhalmozott, le tudta volna dolgozni. Szerencsére sikerült elérni, hogy nem döntötték be a céget, mert akkor egyetlen beszállító sem jutott volna a pénzéhez. Ennek elkerülésére köttettek megállapodások a partnerekkel az adósságütemezésről. Előzőleg 27 millió volt a tőkehiány és 100 millió körül a tartozás. ezt ledolgozni normál viszonyok közt egy év alatt nem lehet – fejtette ki a polgármester.

Ezért is rendelték el ezeket a vizsgálatokat, hogy annak tükrében, a tendenciákat látva hozhassanak döntést a továbbiakról. „Például, lehet, hogy a kórház nem újítja meg a szerződését, és arra is számítani lehet, hogy a közétkeztetést az állam elvonja, tehát többismeretlenes egyenlet befolyásolja a Menza működését, ezzel valamit kezdeni kell” – mondta a polgármester.

Lehet, hogy vagy ki kell szervezni a feladatokat, a maradékot. Ez is benne van a buliban, hogyha elviszi [a feladatot] az állam. Vagy intézményi formában működtetni tovább. Ilyen formában biztos, hogy nem fogjuk tudni fönntartani, tehát gondot okoz. Ezért még egyszer mondom, hogy a tendenciát látom jónak, nem azt mondom, hogy jó a helyzet, ráadásul bejöhetnek olyan körülmények, amelyek a tendenciát meg fogják törni. A jogi bizottság nem támogatta

Angeli Gabriella a jogi ügyrendi és EU kapcsolatok bizottsága álláspontjáról elmondta, hogy 2 igen szavazattal 5 tartózkodás mellett nem támogatta a Kalocsa Menza Kft. beszámolóját és könyvvizsgálói jelentését.

A polgármesternek a hiányzó dokumentumokkal kapcsolatban az ügyvéd felelősségére utaló korábbi megjegyzésére válaszolva Angeli azt mondta, hogy az ügyvédet ezért felelőssé tenni nem lehet, mert amíg a megfelelő okiratok, meghatalmazások és igazolások nincsenek a kezében, addig nem tehet semmit.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt követően a polgármester megkérdezte, a jogi bizottság tisztában van-e azzal, hogy mi a következménye annak, ha nem fogadják el a beszámolót. Erre Angeli Gabriella elmondta: egyértelműen tudják, hogy ez a tavalyi évre vonatkozik, tényszámokat tartalmaz, és ha nem fogadják el, akkor büntetésre számíthat az önkormányzat.

Ki nem támogatta? – kérdezte erre Bálint József, amire Angeli elmondta, hogy név szerint nem szokták fölsorolni, hogy ki tartózkodott.

„Jó, ez engem nem is érdekel, hanem az érdekel, hogy akkor három napon belül még egyszer vissza kell hozni, de változás nem várható, és akkor nézzünk elébe még egy büntetésnek is! És a vége az lesz, hogy mégiscsak el kell fogadnunk a beszámolót, mert függő helyzetben nem lehet tartani. Sajnos ilyen negatív eredménnyel kell elfogadnunk ezt, ezek tényszámok, és itt, most a tényekről döntünk, nem a folyamatokról”
 – vélekedett Bálint József, majd hangsúlyozottan nem kioktatólag hozzátette:

A jogi bizottság jó lenne, hogyha bizonyos kérdéskörökön elgondolkodna. Ez után összegezte, hogy a bizottságok és a felügyelő bizottság már ismertette álláspontját, így – más hozzászólásra jelentkező nem lévén – szavazásra bocsátotta az előterjesztést, amelyet 8 igennel elfogadtak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 4 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (4 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Lufi
2016-06-18 08:26:56
Számomra egyertelmű hogy nem értenek ehhez. Az bizonyosodik meg bennem hogy nem gazdálkodnak hanem pénzt költenek ez nagyon nagy hiba. Mindegyik kft vezető a múltban él! Ez nem intézmény hanem kft.a neveben is benne van hogy egy tarsasag aminek gazdalkodni kellene. A Loibl ugyan ezt teszi a masik 2 kft ben . Költ és csak költ. Hogyan nem lehet kiszamolni a közüzemi szamlakat mikor előző évben is mar volt. Most meg 50 milliót kér erre.... Hogyan van ez.? De hat a fejétől bűzlik a hal. Rossz polgármester rossz csapat. Mondjuk már ki egyszer azt hogy nagyon rossz lora tett Kalocsa ezzel a valsztassal.
Ágika
2016-06-15 16:08:47
Kezd kellemetlenné válni a sok béna kftvezető. Hiába az előző vezetésre kiabált sok hülyeség, mára kiderült, hogy képtelenek céget, de akármit is vezetni ezek!
Kalotroll
2016-06-14 14:52:14
"Karácsonyi pénzt osztottunk!..."
"Közel 50 millió a lejárt tartozás, újabb tőkepótlás kell"

Csak én érzem az ellentmondást? Ha a családi kassza kiürül, akkor nem fogunk drága ajándékokat venni egymásnak. Mi itthon így csináltuk mindig. Hogy miért? MERT NEKÜNK NINCS ANNYI BIRKA ADÓFIZETŐNK, AKI A ROSSZ DÖNTÉSEINK MIATT ELŐÁLLT KÁROKAT MAJD KIFIZETIK HELYETTÜNK.

Hadigazdálkodás. Kalocsa. 2016.
kisbéta
2016-06-15 16:16:22
Ezek szerint a nincs -ből is lehet pénz osztani. Ejha milyen gazdasszony ez otthon ? nincs kifizetve a villanyszámla , de ajándékot azért még veszünk ? Hát ez nem igazán okos hozzáállás.
Bólint megint hátrafelé mutogat , mennyi volt kintlévőség 2015 előtt : 100 millió. de azt nem teszi hozzá , hogy volt a Menzának követelése is , és az egyenleg közel azonos volt mint most, szóval nem volt rosszabb a gazdálkodás mint most . Csak éppen hiányosan, megtévesztően tájékoztat. Persze , ahogy nekik ideális . Csak éppen nem tisztességes és pontos .

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK