2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„Nagyvonalú, európai szintű” – A Szentháromság téri terveket így véleményezte a városi főépítész

Illés György Cinó  |  2019. 03. 11., 23:04

Az alábbi cikkünkben változatlan formában, az eredeti szöveget mindenben követve tesszük közzé a városi főépítész Szentháromság tér kialakításának koncepciójához tett észrevételeit. Mi most nem fűzünk hozzá semmit, akinek van észrevétele, akár pró, akár kontra, írja meg kommentben!

A testületi döntésről és az azt megelőző vitáról már önálló cikkben beszámoltunk:

Újra kész tények elé állította a kalocsai önkormányzatot az előterjesztés, amely a tulajdonosi hozzájárulás megadását javasolta az érsekség részére a Szentháromság tér további munkálataihoz. A képviselők ráadásul lélektani nyomás alatt szavaztak: ha most ezt nem szavazzák meg, akkor újra ki tudja meddig, akár évekig is áll a munka, és nem lehet majd helyreállítani a teret. Egy megszólalás alapján úgy tűnik, folytatódik a fák kivágása a téren.
bővebben ...

A SZAKVÉLEMÉNY

A Kalocsa Szentháromság tér felújítására vonatkozó, Vörös Márta főépítész asszony által készített, tervekkel kapcsolatosan az alábbi főépítészi véleményt adom:

A tér átépítésének koncepciója:
– A tervezett koncepció nagyvonalú, európai szintű városi főteret hoz létre.
– Nagyon fontos eleme a teljes teret keretbe foglaló 3m széles burkolati sáv. Ez kijelöli a nagyrészt meglévő térfalak vonalát (Nagyszeminárium – Hotel, Astriceum – Katolikus óvoda) és jelzi az eredetit térbe sajnos betüremkedő épületet (Katona ház). Ezzel a kialakítással a sétálók, turisták számára is érzékelhetővé válik a szinte szabályos négyzetes tér, amelyben áll a székesegyház.
– Fontos eleme továbbá az első Székesegyház padlószintjére lesüllyesztett térszint rész, mely teljesen illeszkedik a négyzetes tér koordináta rendszerébe, Az első Székesegyház megmutatása és a hozzá igazodó támfal, térszint süllyedés is erősíti a szabályos tér érzékelhetőségét.
Az első és második Székesegyház megmutatásával egy gazdag történelmi örökség mutatkozik meg ugyanakkor a teret, tér együttest gazdagítja funkcionálisan is a tervezett megoldás.
– A tervezett térszerkezeti tagolás alapvetően jó. A Székesegyház előtt nagy burkolt felületet készít, mely alkalmassá teszi a teret a nagy létszámú egyházi és városi rendezvények számára is. A tervezett térburkolat biztosítja az Astriceum, Érseki Palota és a Hotel megfelelő megközelítését és feltárulását is a gyalogosok számára.
– A szobrok, téri elemek koncepciója jó. Mindenképpen előnyös, hogy a Szentháromság szobor nem a székesegyház tengelyébe került, így a Foktői út felől érkezők számára zavartalanul tárul fel a barokk templom látványa. A XX. sz. első felében a téren egykor (Érseki Palota kapuján talált konzolos) volt lámpák alapján készülő kandeláberek a barokk tér hangulatát erősítik. A világháborús emlékmű elhelyezése az óvoda előtti területen, az Asztrik tér tengelyében méltó hely lehet, a korábbi helyen nagyon erős elemként jelent meg a barokk építészeti környezetben.

Marton Tibor városi főépítész
Forrás: Illés György / KALOhírek

A tér átépítésének koncepciója:
– Az erős és színvonalas koncepció első ütemének megvalósítása, tekintettel a végső célra támogatható. Már az első ütemben is nagyrészt érzékelhetővé válik a barokk térszerkezet és a tér építészeti térfal kialakítása.
– Az óvoda előtti parkolók kialakítása és mennyisége átgondolandó.

Összességében a tervezett felújítást, átépítést támogatom. Javaslom a tulajdonosi hozzájárulás kiadását az I. ütemre.”

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK