2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szűkös költségvetés, magas rezsi – Loibl székébe kerülhet a takarékosság?

Illés György Cinó  |  2016. 02. 23., 20:32

A város 2016. évi költségvetése a korábbi években szükséges forrásoknál jóval, több tízmillióval kevesebbet szán a Parkgondozó Kft. és a Vagyonhasznosítási Kft. önkormányzati támogatására. Ebből kell kigazdálkodnia ez évet a két cégnek, az után, hogy tavaly a tervekhez képest komoly többletforrás-igény is fölmerült a két társaság részéről. Ki tudja gazdálkodni a menedzsment az évet a két vállalatnál? Ha nem, azon el is vérezhet az ügyvezető, aki mindkét cég esetében Loibl László.

„Virágozzék minden virág!”

A dolog előzménye, hogy tavalyi sem zajlott le az év zökkenőmentesen a finanszírozás szempontjából, sőt, komoly problémák adódtak.
A Parkgondozó Kft. úgy tudta tartani az előző évi pénzügyi tervét, hogy a feladatok ellátásában a takarékosságra helyezték a hangsúlyt. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy például a város füves területeinek gondozását a lehető legkevesebbszer végezték el, szóbeszéd tárgyává téve a közterületeket borító gaztengert, amiről annak idején, május végén mi is írtunk.

A Vagyonhasznosítási Kft. tavaly sem bírt a rezsivel

A társaság – akinél egyebek mellett lényegében a város teljes rezsiköltsége lecsapódik – már a nyár közepén 75 milliós tagi kölcsönt kért és kapott az önkormányzattól. Ebből 30 milliót a Kalocsa Szíve keretében történt trafóépítésre használták föl – ezt elvileg visszakapjuk az Uniótól – 45,5 millió azonban közüzemi számlatartozásra ment el.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Az akkori kommunikáció szerint ezek a számlák az előző városvezetés által hátrahagyott tételek voltak, az ellenzék szerint azonban legalább jó részük minden bizonnyal a 2014. októberi őrségváltás után keletkezhetett.
A számlákról dr. Filvig Géza képviselő összefoglaló kimutatást kért írásban – keletkezési idejüket is részletező bontásban –, és ennek átadására a polgármester ígéretet is tett.

Megkérdeztük a képviselőt, akitől megtudtuk: ezt követően valóban kapott egy írásos dokumentumot a számlatartozásról, amely azonban a csúsztatott kifizetések miatti átláthatatlanságra hivatkozva konkrét, áttekinthető kimutatást végül mégsem tartalmazott, a kötelezettségek keletkezésének időpontjait tehát nem tudták világosan kimutatni a Filvignek küldött dokumentum tanúsága szerint – közölte a képviselő.

Soktízmilliós számlaelmaradás – kinek a sara?

A fönti vitát azonban e kimutatást figyelmen kívül hagyva is eldöntötte az a tény, hogy az év végére megint újratermelődtek a kifizetetlen közüzemi számlák: újabb pénzinjekcióra volt szüksége a cégnek azok kifizetésére, ez pedig már biztosan nem a korábbi vezetés sara, hiszen – ha volt ilyen, öröklött kötelezettség – azt már a nyár folyamán rendezték.

Az újabb fedezethiányra decemberben derült fény, amikor a hiányt az önkormányzat a korábbi, 45 milliós visszatérítendő támogatás elengedésével, valamint újabb 25 milliós többlettámogatás megítélésével orvosolta.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A nyáron megszavazott kölcsönre irányuló kérést tárgyaló testületi ülésen Loibl László ügyvezető egyértelműen kijelentette, hogy amennyiben valamely nagy horderejű, váratlan esemény ezt meg nem akadályozza, akkor – túl a pénzügyi helyzet konszolidálásán az ésszerűsítő átszervezéseken – a társaság várt bevételeiből a kölcsönt vissza tudja majd fizetni.
Ez a jelek szerint tévedésnek bizonyult.

Vagyis a Kft. az általa vállalt feladatokat – beleértve az azokkal járó pénzügyi kötelezettségek, számlafizetések teljesítését is – a számára megítélt önkormányzati támogatásból nem tudta megoldani.
Lehet, hogy a korábbi években is így volt ez, de 2015-ben biztosan így volt: tavaly mintegy 70 millióval volt túl a Vagyonhasznosítási Kft. a tervezett keretén, amint arról már írtunk.

Mihez képest mi mennyi?

Decemberben elfogadták a Vagyonhasznosítási Kft. idei üzleti tervét is, amelynek alapján a Vagyonhasznosítási Kft. személyi és dologi kiadásokra 127,7 millió, közüzemi költségek fedezésére 121,6 millió forint támogatást kap 2016-ban a rábízott közfeladatok ellátására, további 72,221 millió forintból üzemelteti majd az uszodát, ezzel együtt

A CÉG A TELJES RÁBÍZOTT FELADATKÖRT BŐ 321,5 MILLIÓ FORINTNYI TÁMOGATÁS FÖLHASZNÁLÁSÁVAL LÁTJA EL.

Ez mintegy 28 millióval több a 2015-ös tényleges felhasználásnál – írtuk tavaly év végén, a Kft.-k üzleti tervéről szóló vita után.

A most elfogadott költségvetés melléklete szerint azonban az uszoda üzemeltetésére csak 65 milliót tartalmaz, ellenben az állami fenntartású közoktatási intézmények, a közfeladat ellátási szerződésben meghatározott egyéb önkormányzati intézmények, létesítmények karbantartási, gondnoki, takarítási, portaszolgálati feladataira
224,5 milliót, a vagyonhasznosítási szerződésekben meghatározott ingatlanok üzemeltetési, karbantartási, kisjavítási, valamint felújítási feladatira 100 milliót szán a költségvetés.
Ez összesen 389,5 millió, azaz, 68 millióval több, mint ami a tavaly év végén elfogadott üzleti tervben szerepel.
Szóval, nem könnyű átlátni.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Nadrágszíj

A most elfogadott költségvetési vita során elhangzottak szerint azonban – bízzunk a képviselőknek a helyszínen egyébként nem vitatott adataiban – a két társaság már ismert, tényleges tavalyi fölhasználáshoz képest pórul jár.

A Parkgondozó Kft. is mintegy húszmillióval kevesebből gazdálkodhat, és a Vagyonhasznosítási Kft. büdzséje is körülbelül tízmillióval lesz rövidebb a tavalyi tényleges fölhasználásánál.

Ezt Simon Zoltán képviselő tette szóvá a legutóbbi testületi ülésen, a költségvetés vitájában.
Ha az ellenzéki aggodalom megalapozott, az további takarékossági lépésekhez vezethet, ami aligha lesz végrehajtható a feladatok ellátásának színvonalcsökkenése nélkül.

A finanszírozási hiány orvoslására a másik lehetőség az esetleges újabb vérátömlesztés, ami viszont az önkormányzatnak, vagyis nekünk fog fájni. Ez újabb kényszerű vagyonértékesítésben, vagy ki tudja, milyen megszorítás, „karcsúsítás” formájában, esetleg az önkormányzat önként vállalt feladatai egy részének föladásában jelentkezhet.

Belebukhat Loibl?

Úgy tudjuk, a két Kft. költségvetésének tarthatósága felől már az önkormányzati költségvetési rendelet előkészítése során is megfogalmazódtak kétségek.

Kiszivárgott hírek szerint maga Loibl László, a két Kft. ügyvezető igazgatója is azt hangoztatta, hogy a cégek önkormányzati támogatásának tervezett mértéke mellett a feladatok megfelelő elvégzése nem szavatolható.

Meg nem erősített információink szerint erre az illetékestől azt a választ kapta, hogy

ő az ügyvezető, és amennyiben nem tudja megoldani a feladatát, akkor át kell engednie a lehetőséget olyanoknak, akik el tudják végezni a feladatot a betervezett összegből.

Szóval – hacsak nincs valami trükk a számok mögött, vagy nem néz be az ablakon valami váratlan nagy bevétel, akkor tartogathat izgalmakat ez az esztendő is úgy a város, mint gazdasági társaságai számára.

Messze még a következő helyhatósági választás.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 10 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (10 db)
Lufi
2016-02-27 08:28:50
Ez egy élősködő ember Kalocsán úgy hogy nem is kalocsai. Húzzon innen végleg el az idióta nőjével együtt.
ForzaKalocsa
2016-02-24 14:34:14
Sajnos már látszik a fenti ügy a sanyarú következménye...
Kalotroll
2016-02-24 15:33:47
Valaki fel lett jelentve?
ForzaKalocsa
2016-02-24 17:22:06
Arról nem tudok.
Kalotroll
2016-02-24 10:10:33
Mondjuk ki -hiszen köztudott-, hogy az "illetékes személy"-t, aki választ adott Loiblnak, Bálint Józsefnek hívják. Gratulálok Polgármester Úr, hogy végre felnyílt a szeme. Most bizonyíthatja, hogy valóban független. Ehhez csak az kell, hogy az ilyen élősködő pojácák helyére hozzáértő embereket helyez.
Csakegy Kalocsai
2016-02-24 09:42:53
Szörnyű, hogy város két meghatározó cégét ez az arogáns, ellenszenves ember vezeti. Számolatlanul költi pénz, amatőr módjára irányít. Egy dolgot sikerült neki elérnie a tevékenységei során: közutálatot!
kisbéta
2016-02-24 10:00:36
őt ez egy cseppet sem zavarja, h közutálatnak örvend vagy leszerepelt számos cég valamilyen vezetőjeként vagy gépészmérnökeként a városban . pénzt zsebbe , ez az ami őt motiválja, aztán mint XVI. Lajos : utánam az özönvíz. de remélem el lesz számoltatva. Emlékszem hogy szidták a T.F. idejében a Parkgondozót . Most bizonyíthatna , de inkább kifogást fog gyártani .
kisbéta
2016-02-24 10:08:12
bocsánat , okleveles gépészmérnök- mert ő ezt kikéri magának- :)
Lufi
2016-02-24 07:32:50
El kell zavarni ezt a pojácát. Semmihez sem ért még saját hangoztatott szakmájához sem. Egy cég vezetéséhez meg egy jó gazdasági beállítottságú vezetőre is szükség lenne. Ez sajnos a szintén gyenge képességekkel megáldott Pécsiné személyében nem biztosított. A sok léhűtőről ne is beszéljünk akik pártpolitikai indokok miatt lettek felvéve.
m.drienn
2016-02-24 07:07:51
Nem kell többmilliós kommunikációs szerződést kötni, a máig sem tudjuk pontosan milyen feladatokra.
(Úgy emlékszem a mai napig csak annak bizonygatása történt meg, hogy ez nem Angeli bújtatott visszafoglalkoztatása, de azt egyszer sem mutatták be, hogy pontosan hol és mit kommunikáltak a pénzből).
Gazdálkodni kell, mint azt általában az ügyvezetők teszik, legalábbis azok, akik nem egy közösség pénzén ügyvezetnek.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés