2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Talált pénz – Százmilliós nagyságrenddel javulhat a város pénzügyi helyzete?

Illés György Cinó  |  2017. 03. 09., 18:27

A több településsel konzorciumban végrehajtott szennyvízberuházás ellenőrzése során 154 milliós visszafizetési kötelezettséget állapítottak meg. Ezt a konzorciumtól átvállalta a magyar állam – ezt dr. Bálint József polgármester jelentette be a keddi testületi ülésen, azzal együtt, hogy az Öveges-program miatt keletkezett visszafizetési kötelezettségünk kapcsán perre megy Kalocsa a Magyar Állam ellen. Korábban arról adtunk hírt, hogy a szennyvízprojekt egy jogi előzménye kapcsán a társult települések ellen is pert indítottunk, amelyet azonban első fokon elvesztettünk, majd fellebbezésük után a Szegedi Ítélőtábla tárgyalja a keresetet. 44 millió a tét.

A 154 milliós állami teherátvállalás nagy része nem Kalocsa helyzetét könnyíti, és pontosan nem tudjuk, hogy mennyi esett volna ebből városunkra, ugyanis a konzorciumvezető szerepet nem városunk vállalta e beruházás esetében, a kötelezettség megosztásáról pedig információink szerint még nem született megállapodás a résztvevő településekkel.

Úgy tudjuk, ez az állami szerepvállalás Kalocsa pénzügyi helyzetét hozzávetőleg 15 millió forinttal javíthatja ténylegesen, az elmaradt kiadás az elfogadott költségvetés számait azonban tényegesen nem befolyásolja, ugyanis a jogi kötelezettség pontos ismeretének hiányában erre a kiadásra nem tervezett fedezetet az előkészítő.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Azonban jó eséllyel további 50 millió forint könnyítést jelenthet az Öveges-program ellenőrzése során föltárt pénzvisszafizetési kötelezettség ügyében az állam ellen indított keresetünk, ezt pedig már a költségvetésben is tetten érhetően jelentkezik majd, ha a bíróság Kalocsa városának ad igazat.

Erre pedig jó esély van, ugyanis az ugyanilyen ügyekben indított perek közt már van, amely kedvezően zárult első fokon, és valószínűleg így is marad. Hatvan városa ugyanis ilyen ügy kapcsán első fokon pert nyert, és a polgármester információi szerint az alperes minisztérium nem fog fellebbezni. Szintén pert indított Salgótarján, példájukat követi Kalocsa is.

Az ötven millió egy részét tavaly már kifizettük, ha a bíróság a teljes összeg elengedése mellett dönt, ez is visszajárna, az ez után, erre az évre esedékes tételek pedig a költségvetésbe betervezésre kerültek, így a per kedvező kimenetele esetén ez 50 milliós tényleges mozgástér növekedést jelentene a következő időszakban.

Bár a mostani testületi ülésen erről nem esett szó, de szintén van esély a szennyvízprojekt kapcsán több település ellen folytatott per kedvező kimenetelére, amelyet másodfokon a Szegedi Ítélőtábla tárgyal majd a közeljövőben. Erről már részletesen is írtunk nemrégiben. Ha megnyerjük a pert, az 44 millió forintos bevételt jelentene a város kasszájában.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK