2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Terítéken a TDM Iroda munkája – Továbbra is számolnak az utazásfejlesztési szervezettel

Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 12., 17:51

A városi képviselő-testület július 9-i, csütörtöki ülésén egyetlen hozzászólás nélkül, egyhangú szavazás mellett jóváhagyták a Kalocsa, Dunapataj, Hajós településeket, utazási irodákat, a Kalocsai Vagyonhasznosító és Könyvvezető Kft.-t tömörítő Kalocsa és Térsége Turisztikai Szolgáltató Nonprofit Kft. éves beszámolóját. A beszámoló rövid esszenciáját adja a társaság munkájának, ám mint emlékezetes, Kapitány Alíz ügyvezető május 25-én nagyinterjút adott portálunknak, amelyben egyebek mellett arról beszélt, a koronavírus-járvány enyhülésével milyen kilátások elé nézhet a hazai, a megyei, a járási turizmus és szállodaipar. A beszámoló nem tartalmazta, képviselői kérdés sem hangzott el, így az ülésen nem tudtuk meg, a TDM Iroda 2019-ben és az idei évben mekkora összegből gazdálkodik, illetve hogy milyen a tagtelepülések, Kalocsa, Hajós, Dunapataj közötti turisztikai együttműködés. Azt tervezzük, ezeknek a kérdéseknek a kibontására interjút készítünk Kapitány Alízzal.

A májusi interjú máig érvényes, sőt, a koronavírus újbóli terjedésével ismét időszerű kérdéseit szűkebb keresztmetszetben a beszámoló is tartalmazza. Ám aki mélyebben, országos kitekintéssel is beleakarja ásni magát a témába, annak a Kapitány Alízzal készült nagyinterjút újbóli elolvasásra ajánljuk.

Visszatérve az előterjesztésre, illetve beszámolóra, a polgármester jóváhagyó határozati javaslatának mintegy indokolásaként írta:

Kalocsa Város Önkormányzata 2011-ben részt vett a Kalocsa és Térsége Turisztikai Szolgáltató Nonprofit Kft. létrehozásában. A turisztikai desztináció menedzsment (TDM) rendszer kialakítása a nemzeti turizmusfejlesztési stratégia egyik pillére volt. Ugyanakkor az átalakított turisztikai irányítási rendszer amellett, hogy kijelölte a kiemelt turisztikai fejlesztési területeket, jelenleg is számol a TDM–ekkel, mint szakmai szervezetekkel.

A TURIZMUSFEJLESZTÉSI ELKÉPZELÉSEK MEGVALÓSÍTÁSÁNAK EGYIK ALAPFELTÉTELE A TÉRSÉGI VONZERŐK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK ÖSSZEFOGÁSA, ÉS HATÉKONY MARKETING MUNKÁVAL TÖRTÉNŐ ELJUTTATÁSA A VENDÉGEK MINÉL SZÉLESEBB KÖRÉHEZ.

A TDM hálózat célja a turizmus versenyképességének növelése, a turizmus teljesítményének fokozása, a látogatók elégedettségének emelése, a turistáknak szántinformáció ellátottságának javítása, a turizmusban szereplők naprakész üzleti információval történő ellátásának biztosítása.

A Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. tagjai jelenleg az alábbi szervezetek:

Kalocsa Város Önkormányzata, Hajós Város Önkormányzata, Dunapataj Nagyközség Önkormányzata, Kalocsa Korona Tours Dunapart Utazásszervező, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Kalocsa-Gold Tours Utazási Iroda Kft., Travel Trans Union Szolgáltató Bt., Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület, Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft.” – írta a határozati javaslat mintegy „előszavában” a polgármester.

A Kapitány Alíz ügyvezető az által jegyzett 2019. évi beszámoló jó néhány részletét mi is idézzük:

„A Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

2019 FEBRUÁRJÁTÓL ISMÉT 2 FŐS MUNKASZERVEZETTELMŰKÖDIK, AMI ELŐRELÉPÉS A 2018. ÉVI SZŰKÖS PÉNZÜGYI ÉVHEZ KÉPEST, AMIKOR 2018 AUGUSZTUSÁTÓL EGY FŐS MUNKASZERVEZETTEL, SZŰKÍTETT NYITVA TARTÁSSAL ÉS KÉNYSZERMEGOLDÁSOKKAL MŰKÖDÖTT A CÉG.

2019. évi tevékenységünk
Eseménynaptárösszeállítása és aktív közösségi marketingmunka, mellyel igyekszünk összefogni a térség látnivalóit, eseményeit, rendezvényeit.
Információs iroda üzemeltetése, valamint kiemelt rendezvényeken információs pont fenntartása, megjelenés elsősorban „ingyenes” kiállítói, – társkiállítói megjelenési lehetőségek alkalmával.

A WWW.TURIZMUSKALOCSA.HU WEBOLDAL ELINDÍTÁSA, FACEBOOK OLDAL MŰKÖDTETÉSE, RENDEZVÉNYNAPTÁR, ÚJ ARCULAT KIALAKÍTÁSA. KÖZREMŰKÖDÉS A KALOCSAI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG MUNKÁJÁBAN VENDÉGKÉNT.

Pályázatírás a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Program keretén belül, a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai és működési támogatási forrásaira, a Csoóri Sándor Alap szakmai forrásaira civil szervezetek számára.
A nyertes pályázatok szakmai és pénzügyi elszámolásának elkészítése. Bérlet -- és jegyárusítás szerződés alapján. (pl. a Kalocsai Színház, az Érsekkerti Szabadtéri Színpad egyes előadásai, egyesületek, más szervezetek rendezvényeire szóló belépőjegyek árusítása, Kiskőrösi Petőfi Fesztivál, Kiskőrös Feszt belépőjegyek árusítása, stb.)

A Kalocsai Család- és Karrierpont egyes szakmai rendezvényeinek megszervezése éslebonyolítása szolgáltatási keretszerződés szerint. DPD csomagpont üzemeltetése.

Részvétel a TDM Szövetség éves konferenciáján, Baján.

KÖZREMŰKÖDÉS A TDM SZÖVETSÉG TDM-MENEDZSERKÉPZŐ WORKSHOPJÁN HAJÓSON ÉS CSÁSZÁRTÖLTÉSEN.

Részvétel a Civil Információs Centrumok, és a Nemzeti Együttműködési Alap aktuális működési és szakmai pályázati kiírásaival kapcsolatos tájékoztató rendezvényen, Kecskeméten.
Részvétel a Magyar Turisztikai Ügynökség TIMEA programjának turizmus akadémiáján, Szekszárdon az orvosi-, szenior, és akadálymentes turizmus témájában.

Részvétel a Külgazdasági- és Külügyminisztérium szakmai disszeminatív workshopján, Kecskeméten. Részvétei az Európa Pont pályázatírói tájékoztatóján, Budapesten. Részvétel a Tempus Közalapítvány pályázói szemináriumán, Budapesten

FOLYAMATOSAN: EGYEZTETÉSEK AZ EGYES TDM TAGOKKAL, ILLETVE MÁS TURISZTIKAI JELLEGŰ VAGY A TURIZMUSBAN IS HASZNOSÍTHATÓ TEVÉKENYSÉGET VÉGZŐ VÁLLALKOZÓKKAL, MAGÁNSZEMÉLYEKKEL, CIVIL SZERVEZETEKKEL A KONKRÉT EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEKRŐL, ELKÉPZELÉSEIKRŐL, FELMERÜLŐ KORLÁTOKRÓL, EZEK KIKÜSZÖBÖLÉSI LEHETŐSÉGEIRŐL.

Szakmai támogatás az NTAK rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan az érintett szállásadóknak. 

Együttműködési megállapodást kötöttünk, illetve támogatói nyilatkozatot írtunk alá turisztikai-, kulturális-, marketing szakmai területet érintő kérdésekben:

Interreg Danube Transnational Program - Pro Progressione Kulturális NP Kft. O Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület CLLD pályázat kapcsán…” - írja mások mellett kapitány Alíz a beszámolóban, aki a tavalyi sikeres Utazáskiállítás 2019 –ről is megemlékezett, amelyen mint emlékezetes Bács-Kiskun volt a díszvendég.


Mint a beszámoló további részében Kapitány Alíz írja:

A TDM IRODA AKTÍVAN KÖZREMŰKÖDIK A KALOCSA - PETRÓC (BACKI PETROVAC) ÁLTAL BENYÚJTOTT EU INTERREG-IPA MAGYARORSZÁG - SZERBIA PÁLYÁZATON, MELYNEK CÉLJA ÚJ TURISZTIKAI TERMÉK LÉTREHOZÁSA A DUNÁHOZ KAPCSOLÓDÓAN, TURISZTIKAI-INFRASTRUKTÚRAFEJLESZTÉS, A KULTURÁLIS-, ÉS NEMZETISÉGI ÉRTÉKEK, VALAMINT A KERÉKPÁROS- ÉS VIZITURIZMUSHOZ KAPCSOLÓDÓ ADOTTSÁGOK VALORIZÁLÁSA ÁLTAL, A PROJEKTBE BEKAPCSOLVA A FIATALABB GENERÁCIÓKAT IS.

Az idei évről szólva kiderül: „2020 évben szándékaik szerint folytatják a szakmai munkát a térségi turisztikai termékeinek - a jelenlegi adottságokhoz illeszkedő – fejlesztése érdekében, ehhez kapcsolódóan a rendelkezésre álló pénzügyi források és marketing eszközök kiaknázása a cél.”


Mint a felvezető szövegben írtuk, a szakmai beszámolóban nem szerepel, és erre vonatkozóan képviselői kérdés sem hangzott el, hogy milyen a kapcsolat a TDM Iroda másik két tagtelepülésével, Hajóssal és Dunapatajjal, illetve mennyire valósul, valósulhat meg az a célkitűzés, hogy a hozzánk érkező turisták egy napnál több időt töltsenek el a városban, a térségben. Lényeges kérdés az is, hogy a pályázati forrásokat is beleértve mekkora összegből gazdálkodott 2019-ben a TDM Iroda, ehhez képest 2020-ban milyen költségvetésből működik, valósítja meg céljait.

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására egy újabb interjúra kérjük fel Kapitány Alízt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!