2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 385 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Ballag már a vén diák – A Kossuth végzősei az alma mater udvarán búcsúztak

Ballag már a vén diák – A Kossuth végzősei az alma mater udvarán búcsúztak
Illés György Cinó  |  2022. 05. 03., 08:19

A Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Technikuma az intézmény Tomori utcai épületének udvarán tartotta ballagását péntek délután három órai kezdettel. Utoljára három évvel ezelőtt tarthattak ilyen alkalmat az iskolában – az utóbbi két végzős évfolyam búcsúzását megkeserítette a pandémia. Most azonban újra a régi hagyományok szerint ünnepelhetett a nagy múltú iskola. Mielőtt a búcsúzó diákok szélnek eresztették középiskolás diákéveiket jelképező luftballonjaikat, az igazgató Bekéné Deutsch Ágnes jutalmakat adott át a távozó évfolyam kiemelkedő teljesítményt nyújtott diákjainak.

Ballag már a vén diák”, „ Jut még eszedbe”, „Elmegyek, elmegyek”, „Gaudeamus igitur”, „Húsz év múlva” (…) – hangzottak föl sorra a középiskolai ballagások ismert slágerei a várakozás perceiben, majd míg a végzős osztályok bevonultak, és elfoglalták a részükre kijelölt helyeket.
A távozó diákok bevonulását videóra is vettük:


Ezt követően a búcsúzó diákokat, a szülőket, barátokat, hozzátartozókat, az iskola tanárait, valamint a rendezvényt jelenlétével megtisztelő dr. Filvig Géza polgármestert a 11.A osztályos Harangozó Eszter köszöntötte, majd nemzeti hagyományainknak megfelelően a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét az ünnepély.

,,Ma néked, holnap nékem” – idézte Madáchot Harangozó Eszter, majd bíztató szavakkal fordult végzős diáktársaihoz:

Szépek vagytok és reményteljesek! Erőtől duzzadó fiatalok, egy boldog jövő hitével szemetekben, akik meg akarják mutatni mire képesek! Tényleg megértetek”
– mondta, majd Váradi Dominik 10.A osztályos tanuló előadásában Lánczi H. Saci Útravaló című verse hangzott el, majd a ballagtató évfolyam részéről Mahucs Szintia 11.A osztályos tanuló mondta el búcsúztató gondolatait.

A sok arc, folyosói képek, reggeli rohanás, néma vagy harsány tanórák, ezek mind-mind belesimulnak majd az emlékeitek sorába és a személyiségetek részeivé, a múlt kincseivé válnak. Akár egy könyv. A könyv az élet, a fejezetcímek a Ti emlékeitek és élményeitek, életetek egy-egy korszaka. Az első nagyobb kiadott művetek utolsó fejezetének végét írjátok éppen: a technikumi, szakképző iskolai éveitekről szóló köteteteket, melynek főszereplői Ti magatok vagytok, a tördelő pedig az osztályfőnökötök, aki ennek az egész műnek a belső tartalmát segít különlegesen széppé tenni”
– mondta a soron következő generáció szónoka, majd külön-külön megszólította az egészségügy, a turisztika és a vendéglátóipar ágazat szakmáiban tanuló végzősöket.
Később, immár mindnyájukhoz szólva szakmáik gyakorlása során a közvetlenség, a jókedv, némi vagányság és az udvariasság értékeinek fontosságára figyelmeztetett, és ötletességre, kreativitásra, az újdonságok keresésére, ugyanakkor igényességre és alázatosságra ösztönözte távozó diáktársait, búcsúbeszédét jókívánságokkal zárva.

A ballagók nevében Horváth Enikő 12.A osztályos tanuló búcsúzott az iskolától, tanáraiktól, diáktársaiktól.

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Miután kifejezte hálájukat szüleiknek, tanáraiknak, az utánuk következő nemzedékhez szólva további tartalmas diákéletet kívánt nekik az almamáter falai közt. Végül a ballagók tarisznyáját vele együtt vállukra vetőket szólította meg, álmaik, vágyaik beteljesedését kívánva, de figyelmeztetve diáktársaikat az előttük álló megmérettetések súlyára is.

A búcsúzó, búcsúztató beszédek után az iskola zászlajának ünnepélyes átadása következett – a lobogót Mácsai Zalántól, Maros Krisztinától és Rumi Adrienntől a stafétát továbbvivők nevében András Vazul, Fekete Andrea, Szalai Szonja vette át, majd Bekéné Deutsch Ágnes igazgatónőt tartotta meg ünnepi beszédét.

Az intézményvezető más magvas gondolatok, tartalmas útravalók megosztása után egy Böjte Csabától kölcsönzött hasonlattal az életet egy marék aranyporhoz hasonlította:

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Aranypor – rendkívüli érték, rajtunk múlik, hogy mit kezdünk vele. Ha bátran és jól használjuk, akkor kamatozni fog, de ha csak a kezünkben tartogatjuk, akkor kipereg az ujjaink közül. Kezdjétek el használni a kezetekben lévő aranyport, de figyeljetek, mert még nagyon sok van belőle: ne tartogassátok, hanem bátran és használjátok jól! Éljétek meg a lehető legtöbb emberi érzést a hétköznapokban, csak ügyeljetek arra, hogy mely érzés a legértékesebb számotokra!”
– mondta az igazgató, majd egy tanmesével világított rá a szeretet mint emberi érték elsődlegességére, fontosságra. Bekéné Deutsch Ágnes megköszönte tanárkollégáinak, az osztályfőnököknek a több éves, lelkiismeretes pedagógiai munkájukat, kitartásukat, a diákok felé irányuló szeretetüket, türelmüket, emberségüket.

Hát, hajrá fiatalok! Induljatok az aranyporotokkal, fejezzétek be sikeresen, amit elkezdtetek és kezdjetek az újhoz!” – zárta beszédét az intézményvezető, aki a továbbiakban az oktatói testület döntése nyomán jutalomkönyveket, elismerő okleveleket adott át a kimagasló munkát végző tanuló elismeréseként.

Könyvjutalomban részesült:

 • Illés Zsófia 12.A osztályos tanuló jeles tanulmányi eredményéért, példamutató szorgalmáért.
 • Horvai Miklós 12. A osztályos tanuló iskolai közösségi munkájáért, a pályaorientációs rendezvényeken végzett kimagasló szakmai tevékenységéért, sportmunkájáért.
 • Horváth Enikő 12. A osztályos tanuló iskolai közösségi munkájáért, a pályaorientációs rendezvényeken végzett kimagasló szakmai tevékenységéért, sportmunkájáért.
 • Maros Krisztina Alexandra 3/11. B osztályos tanuló jó tanulmányi eredményéért, szakmai és sportmunkájáért.
 • Szőnyi Viktória 5/13. A osztályos tanuló jeles tanulmányi eredményéért, szakmai munkájáért.

 

Képgaléria megtekintése (29 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Elismerő oklevélben részesült:

 • Bóna Noémi 12. A osztályos tanuló iskolai közösségi munkájáért, a pályaorientációs rendezvényeken végzett szakmai tevékenységéért.
 • Jánosi Mirabella 12. A osztályos tanuló sportmunkájáért.
 • Mácsai Zalán 12. A osztályos tanuló iskolai közösségi munkájáért, a pályaorientációs rendezvényeken végzett szakmai tevékenységéért.
 • Vitéz Sára 12. A osztályos tanuló közösségi és sport munkájáért.
 • Szimilkó Fanni 3/11. B osztályos tanuló jó tanulmányi eredményéért, közösségi munkájáért.
 • Kellner Fanni 5/13. A osztályos tanuló közösségi és szakmai munkájáért.
 • Szőgyi Alexandra 5/13. A osztályos tanuló sport munkájáért.


A jutalmazottakat Gudics Bence István 11.A osztályos tanuló Kiss Kálmán Szonett ballagóknak című versével köszöntötte, végül az iskola zászlajának elvonulása után az ünnepély a Szózat közös eléneklésével zárult.

Az iskola hagyományaihoz tartozik, hogy a búcsúzó diákok egy-egy luftballont eresztenek szélnek. Ez után van lehetőségük a szülőknek, rokonoknak, barátoknak átadni jókívánságaikat és a virágokat, és fényképeket készíteni a lassan éretté váló palántáikkal, megörökítve ezt a rendkívüli pillanatot, amelynek hangulatát próbáltuk közvetíteni az alábbi videóval:

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!
2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>
2023. 02. 04., 18:09
A mai erős szél miatt Kunszt utcai épület faláról három helyen szakadt le a vakolat - közölte a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium a Facebook-oldalán. Még >>>
2023. 02. 04., 16:14
Az ország keleti és északnyugati tájai között hatalmas, 15 hektopascalos (hPa) légnyomáskülönbség alakult ki - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 02. 04., 09:45
Az érintett területen várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát. Még >>>
2023. 02. 04., 09:30
Az idei január volt a legcsapadékosabb és a második legenyhébb 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Még >>>
2023. 02. 03., 17:17
A börtön-szlengben "parkettásnak" nevezett büntetésvégrehajtási intézménybe az első bűntényeseket zárják. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK