2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Dúlné Tanács Bernadett Fizika Emlékverseny – A Kertváros vitte a pálmát idén Eperföldön

Illés György Cinó  |  2017. 02. 27., 10:19

Az Eperföldi Általános Iskola tragikusan fiatalon elhunyt fizikatanára emlékére évente megtartott Dúlné Tanács Bernadett Fizika Emlékversenyen a házigazdákon kívül a Belvárosi és a Kertvárosi Általános Iskola háromfős csapatai indultak. A versenyt a névadója, a házigazda oktatási intézmény tragikusan fiatalon elhunyt tanára által is magas színvonalon képviselt pedagógiai értékek, a szemléletesség, az élményszerű, kísérletközpontú, hétköznapi tapasztalatszerzésre épülő fizikaoktatás szellemében szervezik meg évről évre. Idén a nemes versengésben a Kertvárosiak érték el a legjobb eredményeket.

A február 13-ai, izgalmas versenynapot még emlékezetesebbé tette Farkas Bertalannak a verseny apropóján az iskolában tett látogatása. Ennek keretében az űrhajózásról, űrkutatásról, valamint természetesen saját, e téren szerzett élményeiről tartott filmvetítéssel is kiegészült előadást, és előtte a helyi sajtó képviselőinek nyilatkozott is, de erről már beszámoltunk.

Az izgalmas nap apropója mégis a Dúlné Tanács Bernadett Fizika Emlékverseny volt, amelyen ebben az esztendőben három iskolából, az Eperföldiből, a Kertvárosiból és a Belvárosiból összesen 11 csapat vett részt a megmérettetésen, 33 tanuló közreműködésével. A hetedikes és nyolcadikosok külön-külön mezőnyt alkottak, előbbiben idén hat, a nyolcadikosokéban öt, egyenként háromfős csapat szállt ringbe a dicsőségért.

A verseny megrendezését támogatta a névadó tanárnő férje, Dúl Sándor, valamint a kalocsai önkormányzat, a Paksi Atomerőmű Zrt. pedig a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak küldött ajándéktárgyakkal járult hozzá a verseny sikeréhez.

Életszerűen, játékos feladatokkal

A Dúlné Tanács Bernadett Fizika Emlékverseny feladatait az élményszerűség, a kíséretekre épülő oktatás elveinek megfelelően állítják össze, évről évre hasonló tematikával.
Eszerint az egyik feladat minden évben egy kísérlet bemutatása. Gyakran teljesen hétköznapi, otthonunkban megtalálható anyagokkal és eszközökkel végzett, de szemléletes kísérletek a fizikát a tudomány távoli világából a bennünket körbevevő környezetbe helyezik. Ez segít fölismerni a gyerekeknek, hogy a fizika tárgya nem valami távoli, elvont dolog, hanem mindennapi életünk része, amely szó szerint körbevesz bennünket – nyilatkozta portálunknak a versenyt szervezője, Farkasné Kurucz Ágnes.

A második feladat előzetes fölkészülést igényel: egy előre megadott, híres fizikus életéről és munkásságáról kell a diákoknak könyvtárazással, lexikonforgatással, internetes böngészéssel megtudni a lehető legtöbbet, hogy tudásukat a versenyen egy totó kitöltése során kamatoztathassák, illetve mérhessék össze.

A harmadik feladat egy fizikafogalmakból összeállított keresztrejtvény, a korosztály tananyagának megfelelő kérdésekkel.
A negyedik feladat egy fizikusok neveiből és fizikai mértékegységekből összeállított betűkirakó rejtvény volt.
A különböző feladatokon elért eredmények összesítéséből alakult ki a

VÉGEREDMÉNY

A hetedikesek mezőnyében a Kecskés Zsófia, Temesvári Luca és Tóth Panna alkotta, Kertvárosból érkezett, 7.b osztályos csapat vitte el a pálmát. Felkészítő tanáruk, akárcsak az ugyanebben a korosztályban harmadik helyen zárt különítményé, Kapitány Erika volt.
Ebben a kategóriában a második helyet a házigazda Eperföldi Általános Iskola szerezte meg, a 7.a osztályos, Farkasné Kurucz Ágnes Anna által fölkészített csapattal. Az ezüstérmes brigád tagjai: Petrányi Dominik, Tóth Richárd, Vörös Szabolcs volt.
A bronzérmes csapatot a Kertvárosi 7.a osztályosai, Oláh Emese, Oláh Virág, valamint Szentesi Anna alkotta.

A nyolcadikosok korosztályában – ádáz küzdelemben – az első három helyen mindössze egy-egy pontos különbséggel alakult ki a végeredmény. Itt a másik korcsoport győzteseit is fölkészítő Kapitány Erika tanítványai, a Kertvárosi 8.b-s Böjtös Szonja, Mácsai Frigyes és Szilasi Flóra alkotta csapat aratott diadalt. Ezzel Kapitány Erika három dobogós, köztük két aranyérmes alakulat dicsőségében osztozhat.
Második helyen iskolatársaik, a 8.a-s Balogh Bálint, Huber Dániel és Nagy Ádám csapata végzett, akiket Varjúné Urbaniczki Edit készített föl a versenyre.
Ugyanitt a bronzérmet az Eperföldi 8.b osztályos tanulói, Farkasné Kurucz Ágnes Anna tanítványai Bán Bence, Iván Dominik és László Petra szerezte meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés