2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Egy hét a fenntarthatóság jegyében – Gimnazisták a Világ Legnagyobb Tanóráján

2022. 10. 16., 07:39

A Kalocsai Szent István Gimnázium immár másodszor csatlakozott ehhez a programsorozathoz, mellyel azt vállalta az intézmény természettudományi munkaközössége, hogy október 3. és 7. között a tanórákon különböző munkaformák segítségével több globális célt vizsgálnak meg tanulóink konkrét példák, adatok alapján.

Hétfőn a 10.C osztályfőnöki óráján a projekt által ebben az évben kiemelt céllal, a minőségi oktatással ismerkedtek meg a tanulók egy filmrészlet elemzése kapcsán, szerdán pedig két csoportban is a fenntarthatóság volt a tanóra témája.

A 11. évfolyamosok biológiaórán bemutatták az elmúlt két hét projektmunkájának eredményét: a 14. célt, az óceánok és tengerek védelmét dolgozták fel. Sok adatot és képet gyűjtöttek össze a szennyezés különböző formáiról, a túlhalászásról, illetve a gazdasági tevékenységek hatásairól, kiemelve az óceánok, tengerek ökológiai szerepét. A 9.A osztályban a fenntarthatóság három pillérét (gazdaság, társadalmi felelősségvállalás, környezetvédelem) tekintették át a tanulók, majd konkrét példákon keresztül világítottak rá a környezetvédelem fontos problémáira.

Csütörtökön a természettudományos laborunkban Szeleczki Attila kertészmérnök a klímaváltozás hatásairól beszélt 12.B és 10.B osztályos diákoknak.


Forrás: SZIG


Képekkel, gyakorlati példákkal és adatokkal szemléltette a növény-és az állatvilágban végbemenő folyamatokat. Sok-sok érdekességet megtudhattunk arról is, a jövőben milyen megoldások várhatóak az élelmiszer-ellátás biztosításában és a kártevők elleni biológiai védekezésben, milyen kihívások elé állítja a növénynemesítéssel és növényvédelemmel foglalkozó szakembereket a klímaváltozás. A 9. B osztályosok csoportmunkában dolgoztak fel különböző területeket. A pénteki osztályfőnöki órán társaiknak be is mutatták az összegyűjtött anyagokat, előadásaikban több globális cél (pl. környezetvédelem, a szegénység felszámolása, tengerek és óceánok védelme, egészség és jólét) értelmezése mellett a megvalósítás lehetőségeit példákkal is szemléltették.


Forrás: SZIG


Forrás: SZIG


Ma már egyre több ország, közösség ismeri fel azt, hogy

a jövő érdekében határozott cselekvésre, komoly erőfeszítésekre van szükség a fenntarthatóság biztosításának érdekében.

Reméljük, tanulóink ezen a héten olyan ismeretekkel gazdagodtak, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy felnőttként, kellő tudással felvértezve maguk is felelősen hozzanak olyan döntéseket, melyekkel a globális célok elérését segítik.

Farkasné Bekes Rita

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!
2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK