2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Eltörölték az egyetemi felvételihez előírt középfokú nyelvvizsgát – Van, akinek csalódás, van, akinek megkönnyebbülés

Eltörölték az egyetemi felvételihez előírt középfokú nyelvvizsgát – Van, akinek csalódás, van, akinek megkönnyebbülés
Zsiga Ferenc  |  2019. 11. 23., 16:00

Eltörölték a két éve jogszabályban előírt középfokú nyelvvizsga követelményt a felsőoktatási felvételihez, a november 7-én megjelent rendeletmódosítás szerint. Jó hír ez azoknak, akik tanulási, vagy éppen ettől összetettebb, például szociális problémáik miatt nem tudnák a felvételi időpontjáig megszerezni a középfokú komplex nyelvvizsgát. Ám akinek megvan, annak nem elfecsérelt idő, ablakon kidobott energia, mert egyfelől plusz pontot ér a nyelvvizsga, másfelől azt nem kell a diploma kiadása előtt megszerezni. A változtatás még a nyelvtanárokat is megosztja, van, aki üdvözli, és van, aki következetlenséggel vádolja a rendelet alkotóit.

A november 7-én megjelent rendeletmódosítás értelmében mégsem kell komplex középfokú nyelvvizsgával rendelkeznie annak, aki jövő februárban felvételizik valamelyik felsőoktatási intézménybe.

A módosított felvételi rendelet értelmében azonban egy emelt szintű érettségivel továbbra is rendelkezniük kell mindazoknak, akik alap- vagy osztatlan képzésre szeretnének bekerülni az egyetemekre, főiskolákra.

Jó hír ugyanakkor, hogy már az első emelt szintű érettségi tantárgyért is jár az 50 többletpont, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el, és a tárgy az adott szakon kötelező vagy választható, valamint az emelt szintű érettségi eredményéből számítják az érettségi pontokat.

EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIÉRT TOVÁBBRA IS ÖSSZESEN 100 PONT KAPHATÓ, AZAZ ÖSSZESEN KÉT EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA SZÁMÍTHATÓ BE A PONTSZÁMBA.

Korábbi cikkünkben még arról írtunk, micsoda fejtörést, problémát okoz egyes diákoknak a kötelező komplex nyelvvizsga, hiszen az általános gyakorlat szerint az iskolai oktatás keretében kevés tanulónak sikerül csak az iskolai tanulmányokra hagyatkozva nyelvvizsgát tenni.
A hátrányos helyzetben lévő diákok szülei nem tudják a magántanárt fizetni. Nekik nagy könnyebbséget, egyenlőbb esélyt ad a kötelező középfokú nyelvvizsgához kötött felvételi eltörlése.

Erről senki nem beszél, de az egyetemek, főiskolák sem hallatták szavukat a nyelvvizsga eltörlés miatt, ugyanis bizonytalan volt annak kimenetele: ennek hiányából adódóan hányan tudnak majd jelentkezni, illetve mennyivel kevesebb hallgató kerül be az egyes egyetemi, főiskolai szakokra. Amennyiben nem elegendő számú, akkor esetleg meg kell szüntetni szakokat, illetve elkerülhetetlen lesz a humán munkaerőforrás leépítése a felsőoktatásban.

Egy magát megnevezni nem kívánó angol nyelvtanár úgy értékelte a kialakult helyzetet: több kollégájával egyetértve ő nem osztja azt az álláspontot, hogy az Oktatási Hivatal visszatáncolt a legalább két éve ismert rendelkezésből.
Ugyan sok diák fellélegezhet, de az a bizonytalanság, ami az idei felvételi eljárás körül kialakult, nem tett jót az oktatásirányítás tekintélyének, de különösen a diákoknak.
 
A nyelvtanárok a kialakult helyzetben mindenkit arra kapacitálnak:

AKI AZ ELTÖRÖLT FELTÉTELHEZ IGAZODVA NYELVVIZSGÁRA KÉSZÜLT, AZ JELENTKEZZEN BE, ÉS SZEREZZE MEG A KOMPLEX KÖZÉPFOKÚ, VAGY FELSŐFOKÚ NYELVVIZSGÁT.

A felsőoktatásba való bejutás minden ember életében próbatétel, de ha már megkezdte a tanulmányait, sokkal nagyobb leterheltség mellett kell majd eleget tenni a diploma kiadásához szükséges nyelvvizsga követelménynek – mondta az angolnyelv tanár.
Az egyik németnyelvtanár ettől megengedőbb volt. Szerinte az a hátrányos helyzet, amit megfelelő számú és felkészültségű nyelvtanárok híján „elszenvedtek” a tanulók, és részben a szüleik, csak egy hosszabb folyamat eredményeként orvosolható.
Szerencsére az óvodától a középiskoláig tartó nyelvtanulás a most felnövekvő generációk számára már más, kedvezőbb feltételeket biztosít, de még koránt sincs minden rendben a hátrányos helyzetű tanulókkal.

A középiskolai tanárok tehát nem támogatják, vagy utasítják el egyértelműen a módosítást, a kérdésben a szakma is megosztott.

Egy jogszabályban még nem olvasható hír szerint egyszerre emelt nyelvi érettségi vizsgáért, továbbá ugyanabból a nyelvből tett középfokú komplex nyelvvizsgáért csak az egyik, valószínűleg a kedvezőbbért jár többlet pont.
A napvilágot látott információ szerint egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért lesz adható többletpont. Ha pedig egy adott idegen nyelvből egyidejűleg nyelvvizsga és emelt szintű érettségi alapján is jogosult a felvételiző többletpontra, a többletpontokat akkor is csak egyszer, de a diák számára kedvezőbb pontszám alapján kell kiszámítani.
Az Oktatási Hivatal szerint a részletes felvételi tájékoztató várhatóan december 19-én vagy 20-án lesz elérhető.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés