2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Tanuló-, szülő- és pedagógusbarát a KRÉTA elektronikus iskolai rendszer – Telefonos applikáció is segíti a szülő tájékozódását

Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 18., 10:32

A Nemzeti Pedagógus Kar Kalocsán október 15-én immár második alkalommal tartott fórumot a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézményben. A neves előadókat felvonultató rendezvény egyik előadója volt Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ nemrégiben kinevezett új elnöke. Az elnök asszony korábban a szakmai elnökhelyettesi feladatokat látta el, jelenleg is tanára az egyik fővárosi középiskolának, így a Neptun KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer), azaz az elektronikus iskolai napló bevezetésének tapasztalatit gyakorló szakemberként is megosztotta a rendszert szeptembertől kötelezően használó pedagógusokkal.

A Klebelsberg Központ elnöke szokatlan, kendőzetlen őszinteséggel beszélt azokról a problémákról, anomáliákról, amelyek a KRÉTA kötelező bevezetését megelőzték. Mint elhangzott, ennek egyike oka, hogy a nyári szünet alatt nem sikerült szélesebb körben kiképezni a KRÉTA oktatását helyben végző szakembereket. Ugyanakkor a már beszerzett eszközök egy része egy tűzeset során megsemmisült, azok pótlása időt vett igénybe.

Az elnök szerint rövid idő után csak megszokás kérdése, hogy az új, kötelező rendszert jól használják-e, hiszen sokkal több és hasznosabb funkcióval rendelkezik, mint az elődje. Mint elhangzott: a kritika jogos, de a KRÉTA mostanra felgyorsult és gépek is vannak ahhoz, hogy a pedagógusok hozzáférjenek. A rendszer integráltan és adaptívan együttműködik a közoktatás más rendszereivel.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Klebelsberg Központ vezetője szerint azok az iskolák, amelyek már régebb óta használják, már jól belejöttek az elektronikus adminisztrációba. Hajnal Gabriella emlékeztetett arra az időszakra, amikor tanév elején valóban megtörtént, hogy a KRÉTA egy kicsit lassabb működött, például a közép-magyarországi régióban, de sehol máshol. Ott is azért, mert hirtelen nagyon sokan kezdték használni. Ám kérésére a központi kormányzati informatikai rendszerek a KRÉTA megsegítésére siettek. Jelen pillanatban teljesen zökkenőmentesen működik, és jóval többet tud a KRÉTA, mint az összes többi korábbi elektronikus napló összevéve.

A Klebelsberg Központ vezetője leszögezte: az immár hároméves program kiállta a próbát, így valószínűleg hosszú távon működni fog. Fejleszteni, finomítani azért kell, hogy például szkennelni lehessen az orvosi igazolásokat. Az e-napló egyre népszerűbb a szülők körében, hiszen van letölthető telefonos applikáció is, így azonnal látnak minden változást a naplóban. A KRÉTA még az adott napra feladott házi feladatot is követni tudja, ha a pedagógus és a szülő együttműködik a fel-, illetve letöltésben.

A Klebelsberg Központ elnöke azzal zárta az előadását: a KRÉTA az adatvédelmi szabályoknak teljesen megfelel, ráadásul az iskolai és kormányzati adminisztráció csökkentésére is alkalmas. Adott esetben nem kell külön statisztikai adatokat gyűjteni, azok a rendszerből célzottan lekérdezhetők.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 01., 09:05
Íme az első feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés