2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Üdvözlik az eddigi fejlesztéseket, de a további támogatásoknak is lenne helye a kalocsai és környéki iskolák vezetői szerint

Üdvözlik az eddigi fejlesztéseket, de a további támogatásoknak is lenne helye a kalocsai és környéki iskolák vezetői szerint
Gazsó Rita  |  2018. 10. 11., 14:05

Örömmel számoltak be a szerdai sajtótájékoztatón az eddigi fejlesztésekről a kalocsai és a környékbeli oktatási intézmények vezetői, ugyanakkor jelezték, további támogatást is örömmel fogadnának. Font Sándor, országgyűlési képviselő azt ígérte, folytatja a lobbizást annak érdekében, hogy a még szükséges felújításokat, bővítéseket is elvégezhessék.

„Gratulálok mindenkinek, aki itt ül, hiszen olyan intézményt vezetnek, amelyek részesei lehettek és lehetnek a fejlesztési beruházásoknak” – köszöntötte Font Sándor, országgyűlési képviselő a szerdai sajtótájékoztatón azoknak a Kalocsán és környékén található oktatási intézményeknek a vezetőit, amelyekben az EFOP 4.1.3-17-es pályázatból támogatott beruházások valósultak meg az elmúlt közel egy évben.

Font Sándor kiemelte, a választási kerületében található két tankerület – a bajai és a kiskőrösi – iskolái hamarabb „mozdultak rá” a pályázati lehetőségre, így többségükben már le is zárultak a beruházások, amelyek lehetővé tették a mai kor szellemének megfelelő technikai fejlesztéseket.

Arról is beszámolt a jelenlévőknek, hogy úgy tűnik, országszerte lesznek olyan pályázatok, amelyek nem valósulnak meg. „Ez azt jelenti, hogy felszabadulnak források, amelyekre, amennyiben az oktatási minisztérium úgy dönt, újra lehet majd pályázni. A Bajai Tankerületi Központ vezetésének pedig vannak még elképzelései – hangsúlyozta.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Sárosi Magdolna, Bajai Tankerületi Központ igazgatója megerősítette a Font Sándor által említett további fejlesztési szándékot. Mint mondta, a pályázatból elnyert közel 250 millió forintos támogatásból Kalocsán és környékén négy iskola újulhatott meg. Itt nincs megállás – hangsúlyozta, – 2019-ben megkezdődhet a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Tagiskolájának bővítése.  

Perity Lajos, a Kalocsai Szent István Gimnázium igazgatója ismertette, hogy az elmúlt tíz évben közel félmilliárd forintos fejlesztést tudtak megvalósítani pályázati forrásokból. A legutóbbi beruházás keretében, miként portálunk is megírta, összesen 68,55 millió forintos keretből a teljes tetőcsere és a mellékhelyiségek felújítása történt meg. Az igazgató a látványos eredményeket fotókkal is alátámasztotta.

Vajda Henrietta, a Kalocsai Eperföldi Általános Iskola igazgató-helyettese arról tájékoztatott, amint a KALOhirek is megírta, hogy intézményükben, a rendelkezésre álló 67,91 millió forintos támogatást a tornaterem tetőszerkezetének megújítására, a világítás korszerűsítésére fordították, de megújult több teremben a burkolat és az iskola kettes számú épületének kapuját is rámpával látták el, amellyel az egész intézmény akadálymentessé vált.

Sánta Edit, a Solti Vécsey Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója úgy fogalmazott, szerencsére az ő intézményük is érintett volt a pályázatban, amelynek keretében 90 millió forintot fordíthattak külső homlokzati hőszigetelésre és nyílászáró cserére, valamint tetőtéri ablakokat építettek be a természetes megvilágítás és takarékosság jegyében a zsibongó mennyezetébe. Emellett megújult a tornaszobák padozata és új bordásfalat helyeztek el itt, felújították a hétszáznégyzetméteres sportudvart, amelynek egy 49 négyzetméteres részét gumiburkolattal látták el.

Szabó László, a Dunapataji Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetője elmondta, hogy intézményük jelszava a hagyomány és megújulás. Utóbbi finanszírozásához, mint jelezte 23,5 millió forintos támogatással járult hozzá a fenntartó. Kitért ennek részleteire. Eszerint az iskola 14 tantermében összesen hatszáz négyzetméternyi felületen szépült meg a parketta, az iskolaépület alagsorában kialakítottak egy oktatótermet, tankonyhát, ahol a gyerekek a korszerű és a hagyományos konyhatechnikát sajátíthatják majd el. Az igazgató ezen felül a teljes iskolaépület és a tornaterem tetőszerkezetének cseréjéről, illetve javításáról is beszámolt.

A rendezvény zárásaként, utalva a további tervekre, Font Sándor sok diákot kívánt a jelenlévő tagiskolák igazgatóinak, hogy legyen kiért ezen ötleteket megvalósítani, fejleszteni. Egyben azt is megígérte, hogy minden lehetséges eszközt bevet annak érdekében, hogy ehhez további pénzügyi forrásokat sikerüljön megszerezni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK