2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Üdvözlik az eddigi fejlesztéseket, de a további támogatásoknak is lenne helye a kalocsai és környéki iskolák vezetői szerint

Üdvözlik az eddigi fejlesztéseket, de a további támogatásoknak is lenne helye a kalocsai és környéki iskolák vezetői szerint
Gazsó Rita  |  2018. 10. 11., 14:05

Örömmel számoltak be a szerdai sajtótájékoztatón az eddigi fejlesztésekről a kalocsai és a környékbeli oktatási intézmények vezetői, ugyanakkor jelezték, további támogatást is örömmel fogadnának. Font Sándor, országgyűlési képviselő azt ígérte, folytatja a lobbizást annak érdekében, hogy a még szükséges felújításokat, bővítéseket is elvégezhessék.

„Gratulálok mindenkinek, aki itt ül, hiszen olyan intézményt vezetnek, amelyek részesei lehettek és lehetnek a fejlesztési beruházásoknak” – köszöntötte Font Sándor, országgyűlési képviselő a szerdai sajtótájékoztatón azoknak a Kalocsán és környékén található oktatási intézményeknek a vezetőit, amelyekben az EFOP 4.1.3-17-es pályázatból támogatott beruházások valósultak meg az elmúlt közel egy évben.

Font Sándor kiemelte, a választási kerületében található két tankerület – a bajai és a kiskőrösi – iskolái hamarabb „mozdultak rá” a pályázati lehetőségre, így többségükben már le is zárultak a beruházások, amelyek lehetővé tették a mai kor szellemének megfelelő technikai fejlesztéseket.

Arról is beszámolt a jelenlévőknek, hogy úgy tűnik, országszerte lesznek olyan pályázatok, amelyek nem valósulnak meg. „Ez azt jelenti, hogy felszabadulnak források, amelyekre, amennyiben az oktatási minisztérium úgy dönt, újra lehet majd pályázni. A Bajai Tankerületi Központ vezetésének pedig vannak még elképzelései – hangsúlyozta.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Sárosi Magdolna, Bajai Tankerületi Központ igazgatója megerősítette a Font Sándor által említett további fejlesztési szándékot. Mint mondta, a pályázatból elnyert közel 250 millió forintos támogatásból Kalocsán és környékén négy iskola újulhatott meg. Itt nincs megállás – hangsúlyozta, – 2019-ben megkezdődhet a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Tagiskolájának bővítése.  

Perity Lajos, a Kalocsai Szent István Gimnázium igazgatója ismertette, hogy az elmúlt tíz évben közel félmilliárd forintos fejlesztést tudtak megvalósítani pályázati forrásokból. A legutóbbi beruházás keretében, miként portálunk is megírta, összesen 68,55 millió forintos keretből a teljes tetőcsere és a mellékhelyiségek felújítása történt meg. Az igazgató a látványos eredményeket fotókkal is alátámasztotta.

Vajda Henrietta, a Kalocsai Eperföldi Általános Iskola igazgató-helyettese arról tájékoztatott, amint a KALOhirek is megírta, hogy intézményükben, a rendelkezésre álló 67,91 millió forintos támogatást a tornaterem tetőszerkezetének megújítására, a világítás korszerűsítésére fordították, de megújult több teremben a burkolat és az iskola kettes számú épületének kapuját is rámpával látták el, amellyel az egész intézmény akadálymentessé vált.

Sánta Edit, a Solti Vécsey Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója úgy fogalmazott, szerencsére az ő intézményük is érintett volt a pályázatban, amelynek keretében 90 millió forintot fordíthattak külső homlokzati hőszigetelésre és nyílászáró cserére, valamint tetőtéri ablakokat építettek be a természetes megvilágítás és takarékosság jegyében a zsibongó mennyezetébe. Emellett megújult a tornaszobák padozata és új bordásfalat helyeztek el itt, felújították a hétszáznégyzetméteres sportudvart, amelynek egy 49 négyzetméteres részét gumiburkolattal látták el.

Szabó László, a Dunapataji Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetője elmondta, hogy intézményük jelszava a hagyomány és megújulás. Utóbbi finanszírozásához, mint jelezte 23,5 millió forintos támogatással járult hozzá a fenntartó. Kitért ennek részleteire. Eszerint az iskola 14 tantermében összesen hatszáz négyzetméternyi felületen szépült meg a parketta, az iskolaépület alagsorában kialakítottak egy oktatótermet, tankonyhát, ahol a gyerekek a korszerű és a hagyományos konyhatechnikát sajátíthatják majd el. Az igazgató ezen felül a teljes iskolaépület és a tornaterem tetőszerkezetének cseréjéről, illetve javításáról is beszámolt.

A rendezvény zárásaként, utalva a további tervekre, Font Sándor sok diákot kívánt a jelenlévő tagiskolák igazgatóinak, hogy legyen kiért ezen ötleteket megvalósítani, fejleszteni. Egyben azt is megígérte, hogy minden lehetséges eszközt bevet annak érdekében, hogy ehhez további pénzügyi forrásokat sikerüljön megszerezni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei