2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Verőcén remekeltek a Kossuth Zsuzsanna szakközépiskola szakácstanulói – a „Kalocsai fiúk” két ezüstéremmel tértek haza

Zsiga Ferenc  |  2018. 04. 27., 09:39

Verőcén, a „Duna-kanyar kapujában”, a Csattogó-völgyben április 22-24-én rendezték meg a Vendéglátó-ipari Szakképző Intézmények XIV. Kárpát-medencei, Szabadtéri Tóth Jutka Emlékversenyét. A szomszédos országok csapatait is fogadó versenyt a Szabadtűzi Lovagrend szervezte. A szépséges környezetben szép eredmények születtek, más elismerések mellett a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája négy fős „Kalocsai fiúk” csapata két ezüstéremmel tért haza.

Németh József Venesz-díjas gasztronómiai szakember, mint a Szabadtűzi Lovagrend által delegált zsűri elnök portálunkat arról tájékoztatta: örül a „Kalocsai fiúk” sikerének, akik tavaly ugyanerről a versenyről bronz éremmel tértek haza. Idén a kossuthos szakács-jelöltek két ezüst kupát nyertek, az egyiket sült ételek, a másikat bográcsos ételek kategóriában. Mindkét kategóriában háromfogásos, a csapat által összeállított ételsort kellett elkészíteni az előírt alapanyagokból szabadtéren, szabadtűzön, elektromos főzőeszközök használata nélkül.

A kalocsai Németh József szerint a tanulóknak nem volt egyszerű dolguk, ugyanis az ételsorokat az előre megadott nyersanyagkosárból, azok 90 százalékos felhasználása mellett kellett megsütni, megfőzni. Ezen felül a zsűri a hagyományt, a higiéniát, a díszítést, a tálalást és az újszerűséget is pontozta. A Kalocsai fiúk sikere azért is figyelemreméltó, mert városunk szakácstanulói nagy nevű fővárosi, szegedi, győri, pécsi éttermek szakácsjelöltjeivel szinte fej-fej mellett versenyeztek, de a határon túlról, Vajdaságból, Erdélyből, Kárpát-aljáról is felkészült csapatok érkeztek.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Németh József azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni: a zsűri másik tagja a Szakmáron élő Blaskó János Venesz-díjas mesterszakács volt, akivel kíváncsisággal vegyes izgalommal figyelték, hogy a csapatok miként oldják meg az őket főzés közben ért meglepetés feladatot. A csapat egy tagjának a megadott nyersanyagokból kellett összeállítania és elkészítenie egy fantázia ételt, amit a többiekkel együtt kellett elfogyasztani. A másik meglepetés feladat kicsit egyszerűbb volt, egy tojás-tesztlap kitöltése után különböző tojásokat, tyúk, kacsa, liba, fürj, fácán tojást kellett felismerni.

A „Kalocsai fiúk” által is elkészített két ételsorhoz három meglepetés nyersanyagot is odacsaptak, amiből kettőt kötelező volt felhasználni. Ám hogy melyik kettőt, azon bizony jól el kellett gondolkodni. Németh József a háromnapos verseny mérlegét megvonva annak az örömének adott hangot: a verőcei verseny ismét sokat hozzáadott ahhoz, hogy a Szabadtűzi Lovagrend a tanulók szakmai fejlődését az iskolapadon és a tankonyhán túl is segítse, a szakács-jelöltekben egyfajta elkötelezettség alakuljon ki a magyar gasztronómia legnemesebb értékei iránt.

Baranyiné Hellényi Viktória, a Kossuth középiskola tagintézményvezető-helyettese a Németh Józseftől kapott információkat azzal egészítette ki: A „Kalocsai fiúk” csapat Ócsai Norbert István, Rőthy Szabolcs, Torják Erik Benjámin 3/11.D osztályos tanulókból és Kacsora Csaba 2/10.D osztályos tanulóból állt, felkészítő tanáruk Molnár Pál szakoktató volt. A kossuthos diákok az összesített eredményük alapján a 7. helyezést érték el, ami ha figyelembe vesszük, hogy 22 csapat indult, mind a tanulóknak, mind az intézménynek egyértelmű visszajelzése annak, hogy az iskolában folyó szakmai felkészítő munka országos és nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés