2022. 09. 25.
Eufrozina, Kende
: 406 Ft   : 417 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Zöld lámpát kapott a kalocsai bölcsőde bővítése – Ezzel további tizenkét gyermeket fogadhat az intézmény

Gazsó Rita  |  2019. 02. 06., 10:07

Hétfőn érkezett a döntésről az értesítés: a város bölcsődefejlesztésre beadott pályázata kedvező elbírálást kapott, 47 millió 870 ezer 685 forintos támogatásban részesül Kalocsa város a központi költségvetésből – tájékoztatta szerkesztőségünket Kalocsa Önkormányzata.

Mint ismert, a kormány pályázatot hirdetett az ország teljes területén működő és újonnan létrehozandó, a települési önkormányzatok tulajdonában lévő bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatására.


Forrás: Gazsó Rita

Az utóbbi négy évben a bölcsődés korú kisgyermekek létszámában növekedési tendencia mutatkozott városunkban, mely a bölcsődei férőhelyekre jelentkezők számának növekedésében is nyomon követhető – áll a közleményben, hozzátéve, az igények kielégítésére szükségessé vált a meglévő bölcsődei épület felújításával, átalakításával a bölcsődei férőhelyek számának növelése.

Miként a KALOhírek is ismertette azt az előterjesztést, melyet a képviselő-testület 2018. október 28-i ülésén tárgyalt, és úgy döntött, hogy beadja a férőhelybővítésre a pályázatot. Szóba került ugyanekkor, hogy nem elvetve azt a lehetőséget, ha igény mutatkozik rá, akkor a későbbiekben új bölcsőde építésére is elkezdődhet egy erre kiírt pályázat keretében. Utóbbiról a testület január 24-i ülésén fogadtak el határozatot, amely arról szól, hogy a város jelezze további kétszázmillió forintos támogatási igényét a márciusban elrajtoló TOP bölcsődefejlesztési pályázatban, a kalocsai Zrínyi bölcsőde bővítése érdekében.

Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Zrínyi utcai bölcsődéjének épülete alkalmas arra, hogy a pályázati felhívásban önállóan támogatható tevékenységek között említett felújítást, átépítést követően a jelenlegi 33 férőhely mellett további 12 fő kisgyermek ellátását biztosítsa – írják a tájékoztatóban.


Forrás: Gazsó Rita

A rendelkezésre álló – jelenleg is osztott formában használt – tornaterem végleges kettéválasztásával lehetőség nyílik egy új csoportszoba kialakítására, egy 50 négyzetméteres tornaszoba megtartása mellett, mely zavartalanul biztosíthatja a gyermekek mozgásfejlesztését, emellett kialakításra kerül egy vizesblokk is.

A pályázati kiírás feltételei szerint a 12 férőhely bővítés esetén az elszámolható költségek összege legfeljebb 48 millió forint, ami 95 százalékos támogatási intenzitás mellett az önkormányzat részéről 2,4 millió forint önerő vállalásával valósulhat meg.

A közleményben jelzik, hétfőn megérkezett a megerősítés: Kalocsa pályázata nyert, megvalósulhat a bölcsődefejlesztés.

Kalocsával együtt összesen tizennégy településen – Kiskunmajsán, Szabadszálláson, Budapest XVI. kerületében, Mórahalmon, Zsombón, Iszkaszentgyörgyön, Nagyvenyimben, Bősárkányon Dunakilitin, Farádon, Balatonfenyvesen, Igalon és Bölcskén -kezdődhetnek meg a bölcsődei fejlesztést célzó beruházások közel 1,5 milliárd forint központi költségvetési támogatással – olvasható az onkormanyzatiklub.hu oldalon. Ennek köszönhetően közel háromszázzal nő a három éven aluli gyermekek elhelyezését biztosító férőhelyek száma. A kormány eddig bölcsődei és óvodai fejlesztésekre összesen 110 milliárd forintot költött. A központi költségvetés 2018-ban 4,5 milliárd forint összeget biztosított új bölcsődék kialakítására, meglévő bölcsődék férőhelyszámának növelésére annak érdekében, hogy a bölcsődei ellátás egyre szélesebb körben legyen elérhető. A kiírás értelmében az igényeket 2019. március 18-áig lehet benyújtani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 23., 09:23
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>
2022. 09. 25., 09:22
Kamerafelvételek alapján elemezték a kérdéses járművek mozgásait a fuvar időpontjában, és megállapították, hogy a járművek az érintett időszakban nem jártak Szlovákiában. Még >>>
2022. 09. 24., 09:10
Szombaton délután 16-22 fok várható, de utána rosszabbra fordul az időjárás. Még >>>
2022. 09. 23., 12:06
Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni az erdőgazdaságoknál. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés