2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdődött a paprikaszüret – Nincs adat a termőterület nagyságára, hektáronként 100-280 mázsa termés várható

Zsiga Ferenc  |  2018. 08. 31., 16:38

Hivatalos adatgyűjtés, nyilvántartás híján nincs pontos információ a kalocsai tájkörzetben fűszerpaprikával bevetett terület nagyságáról, ezért az általunk megkérdezett Nagy Attila vezető falugazdász és Guzsván László, a bátyai Chili Trade Paprika Manufaktúra Kft. tulajdonos ügyvezetője, paprikatermesztő és termeltető nem vállalkozott arra, hogy a mindinkább szűkülő termőterület becslésére vállalkozzon. Ám a két szakember szívesen adott tájékoztatást az idei termésről, amelynek betakarítása idén szokatlanul korán, már augusztus második felében megkezdődött. Az első szedés ezekben a napokban is javában tart.

Nagy Attila vezető falugazdász arról tájékoztatta portálunkat: amíg a szántóföldi növények esetében pontos kimutatást vezetnek a termőterület nagyságáról, a fűszerpaprika esetében ilyen kötelezettségük nincs. Ebből adódón még megbecsülni sem tudja, hogy a kalocsai járást is magába foglaló kalocsai paprikatermesztési tájkörzetben mekkora területen vetettek, illetve szüretelnek fűszerpaprikát. Annyi információ azért eljutott hozzá, hogy a júniusi, júliusi szárazság miatt egyes gazdák kis vagy közepes termésről számoltak be.

Ahol nem tudtak öntözni, ott a paprikacsövek megtöppednek, összeaszalódnak, még a paprikabokron megszáradnak, ami mérlegeléskor okozza az igazi keserűséget.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Nagyon sokan nem szerződtek le a fűszerpaprikára, inkább saját maguk dolgozzák fel, majd értékesítik a már jól bevált csatornákon. Nagy Attila szerint a tavalyi kimagaslóan jó termés idén elmarad, bár kétségtelen, hogy azok a gazdák, akik öntöztek és a növényvédelemre is figyelmet fordítottak, akár bő közepes, vagy azt meghaladó termést takaríthatnak be, azaz hektáronként úgy 150 mázsát – mondta a vezető falugazdász.

A paprikatermesztéssel, termeltetéssel is foglalkozó Guzsván László, a bátyai Chili Trade Manufaktura Kft. ügyvezetője annak a véleményének adott hangot: az idei termés a júniusi-júliusi aszályos időszak ellenére elfogadható, jó közepesnek mondható. A legfeljebb 10-15 évente jelentkező tavalyi kimagaslóan magas termésmennyiséget csak egyes helyeken sikerül megközelíteni.

Ahol öntözni tudtak és a talajműveléstől a vetésen át a növényvédelemig mindenre nagy figyelmet fordítottak, ott akár a hektáronkénti 280 mázsát is betakaríthatják.

Ugyanakkor egyes helyeken szerény, hektáronként 80 mázsa termésről számoltak be a termelők – mondta Guzsván László. A szakember azt is megosztotta velünk, hogy cégének nem okoz gondot a paprika kézi szedése. Erre a feladatra, a hosszú távú kapcsolatra tekintettel, elegendő alkalmi munkavállaló áll rendelkezésére.

Az egyik kalocsai, magát megnevezni nem kívánó paprikatermesztőtől és feldolgozótól egyebek mellett azt kérdeztük:

– Milyen évük lesz idén a paprikatermesztőknek?
– Még az első szedésen sem vagyunk túl, de úgy tűnik, a paprika nyár végére, ősz elejére behozta a szárazság okozta lemaradást, így közepes, átlagos termést sikerül betakarítani.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

– Amíg korábban szinte nem volt olyan kalocsai, Kalocsa környéki család, amelyik nem paprikatermesztéssel, őrölt fűszerpaprika előállításával egészítette volna ki a jövedelmét, addig ez már legalább másfél évtizede a múlté. Ilyenformán az ifjabb nemzedékeknek szólóan lehet aktuális a kérdés: mikor érik be a fűszerpaprika?
– A nagy melegek okozta korai érés miatt a betakarítás idén nagyon korán, augusztus közepén elkezdődött. Ez a munka esetünkben többszöri kézi szedést jelent. Az első szedéskor csak a teljesen bepirult, piros, legfeljebb a barnáspiros csöveket szedjük le. A feldolgozás, de az eladás szempontjából is az első szedésű paprika a legértékesebb.

– Mi történik a már leszedett, bezsákolt paprikával?
– A leszedett paprikát mindenekelőtt átválogatjuk, de például a múlt héten az is előfordult, hogy az alacsony paprikabokrokra, a paprikára az eső felverte a sarat, amit el kell távolítani. Ez törléssel, vagy mosással történik, hogy a folyamat végén jó minőségű, szennyeződésektől mentes őrleményt tudjunk előállítani, majd eladni.
A tisztítást a szárítás követi. Ehhez a betakarított termést a régi hagyományos módon még itt-ott felfűzik, de inkább a hálós, természetes szárítás a gyakori. Ilyenkor a paprikacsöveket lazán egy hosszú és keskeny, legfeljebb 1,5 méter hosszú raschel-hálóból készült „szütyőbe” töltjük, hogy ezt követően félárnyékos, széljárta, száraz helyre akasztva történjen az utóérlelés.

Ez azért fontos szakasza a fűszerpaprika feldolgozásának, mert ekkor alakulnak ki és stabilizálódnak azok a színek és zamatok, amelyek meghatározzák a majdani paprikaőrlemény minőségét.

Az őstermelő házi őrölt fűszerpaprikája azért verhetetlen a gyárival szemben, mert az iparilag gyorsan szárított paprika színe halványabb, mint a háznál szárítotté, feldolgozotté, és hajlamosabb arra, hogy egy idő után tovább fakuljon – mondta a kalocsai fűszerpaprika termelő portálunknak, akinél az első szedésből származó őrleményért szeptember közepén érkezik az egyik fővárosi neves étterem beszerzője.

Arra a kérdésünkre, hogy idén mennyi lesz a házi őrült fűszerpaprika kilója, az őstermelő válasz helyett csak egy vállfelhúzással kísért, sejtelmes mosollyal búcsúzott.

Mint megtudtuk, a 2017. évi szedésű fűszerpaprikából készült őrlemény kilója Hartától, Kalocsán át, Dusnokig 3000-3500 forint.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>