Hivatalos adatgyűjtés, nyilvántartás híján nincs pontos információ a kalocsai tájkörzetben fűszerpaprikával bevetett terület nagyságáról, ezért az általunk megkérdezett Nagy Attila vezető falugazdász és Guzsván László, a bátyai Chili Trade Paprika Manufaktúra Kft. tulajdonos ügyvezetője, paprikatermesztő és termeltető nem vállalkozott arra, hogy a mindinkább szűkülő termőterület becslésére vállalkozzon. Ám a két szakember szívesen adott tájékoztatást az idei termésről, amelynek betakarítása idén szokatlanul korán, már augusztus második felében megkezdődött. Az első szedés ezekben a napokban is javában tart.
Nagy Attila vezető falugazdász arról tájékoztatta portálunkat: amíg a szántóföldi növények esetében pontos kimutatást vezetnek a termőterület nagyságáról, a fűszerpaprika esetében ilyen kötelezettségük nincs. Ebből adódón még megbecsülni sem tudja, hogy a kalocsai járást is magába foglaló kalocsai paprikatermesztési tájkörzetben mekkora területen vetettek, illetve szüretelnek fűszerpaprikát. Annyi információ azért eljutott hozzá, hogy a júniusi, júliusi szárazság miatt egyes gazdák kis vagy közepes termésről számoltak be.
Ahol nem tudtak öntözni, ott a paprikacsövek megtöppednek, összeaszalódnak, még a paprikabokron megszáradnak, ami mérlegeléskor okozza az igazi keserűséget.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
Nagyon sokan nem szerződtek le a fűszerpaprikára, inkább saját maguk dolgozzák fel, majd értékesítik a már jól bevált csatornákon. Nagy Attila szerint a tavalyi kimagaslóan jó termés idén elmarad, bár kétségtelen, hogy azok a gazdák, akik öntöztek és a növényvédelemre is figyelmet fordítottak, akár bő közepes, vagy azt meghaladó termést takaríthatnak be, azaz hektáronként úgy 150 mázsát – mondta a vezető falugazdász.
A paprikatermesztéssel, termeltetéssel is foglalkozó Guzsván László, a bátyai Chili Trade Manufaktura Kft. ügyvezetője annak a véleményének adott hangot: az idei termés a júniusi-júliusi aszályos időszak ellenére elfogadható, jó közepesnek mondható. A legfeljebb 10-15 évente jelentkező tavalyi kimagaslóan magas termésmennyiséget csak egyes helyeken sikerül megközelíteni.
Ahol öntözni tudtak és a talajműveléstől a vetésen át a növényvédelemig mindenre nagy figyelmet fordítottak, ott akár a hektáronkénti 280 mázsát is betakaríthatják.
Ugyanakkor egyes helyeken szerény, hektáronként 80 mázsa termésről számoltak be a termelők – mondta Guzsván László. A szakember azt is megosztotta velünk, hogy cégének nem okoz gondot a paprika kézi szedése. Erre a feladatra, a hosszú távú kapcsolatra tekintettel, elegendő alkalmi munkavállaló áll rendelkezésére.
Az egyik kalocsai, magát megnevezni nem kívánó paprikatermesztőtől és feldolgozótól egyebek mellett azt kérdeztük:
– Milyen évük lesz idén a paprikatermesztőknek?
– Még az első szedésen sem vagyunk túl, de úgy tűnik, a paprika nyár végére, ősz elejére behozta a szárazság okozta lemaradást, így közepes, átlagos termést sikerül betakarítani.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
– Amíg korábban szinte nem volt olyan kalocsai, Kalocsa környéki család, amelyik nem paprikatermesztéssel, őrölt fűszerpaprika előállításával egészítette volna ki a jövedelmét, addig ez már legalább másfél évtizede a múlté. Ilyenformán az ifjabb nemzedékeknek szólóan lehet aktuális a kérdés: mikor érik be a fűszerpaprika?
– A nagy melegek okozta korai érés miatt a betakarítás idén nagyon korán, augusztus közepén elkezdődött. Ez a munka esetünkben többszöri kézi szedést jelent. Az első szedéskor csak a teljesen bepirult, piros, legfeljebb a barnáspiros csöveket szedjük le. A feldolgozás, de az eladás szempontjából is az első szedésű paprika a legértékesebb.
– Mi történik a már leszedett, bezsákolt paprikával?
– A leszedett paprikát mindenekelőtt átválogatjuk, de például a múlt héten az is előfordult, hogy az alacsony paprikabokrokra, a paprikára az eső felverte a sarat, amit el kell távolítani. Ez törléssel, vagy mosással történik, hogy a folyamat végén jó minőségű, szennyeződésektől mentes őrleményt tudjunk előállítani, majd eladni.
A tisztítást a szárítás követi. Ehhez a betakarított termést a régi hagyományos módon még itt-ott felfűzik, de inkább a hálós, természetes szárítás a gyakori. Ilyenkor a paprikacsöveket lazán egy hosszú és keskeny, legfeljebb 1,5 méter hosszú raschel-hálóból készült „szütyőbe” töltjük, hogy ezt követően félárnyékos, széljárta, száraz helyre akasztva történjen az utóérlelés.
Ez azért fontos szakasza a fűszerpaprika feldolgozásának, mert ekkor alakulnak ki és stabilizálódnak azok a színek és zamatok, amelyek meghatározzák a majdani paprikaőrlemény minőségét.
Az őstermelő házi őrölt fűszerpaprikája azért verhetetlen a gyárival szemben, mert az iparilag gyorsan szárított paprika színe halványabb, mint a háznál szárítotté, feldolgozotté, és hajlamosabb arra, hogy egy idő után tovább fakuljon – mondta a kalocsai fűszerpaprika termelő portálunknak, akinél az első szedésből származó őrleményért szeptember közepén érkezik az egyik fővárosi neves étterem beszerzője.
Arra a kérdésünkre, hogy idén mennyi lesz a házi őrült fűszerpaprika kilója, az őstermelő válasz helyett csak egy vállfelhúzással kísért, sejtelmes mosollyal búcsúzott.
Mint megtudtuk, a 2017. évi szedésű fűszerpaprikából készült őrlemény kilója Hartától, Kalocsán át, Dusnokig 3000-3500 forint.
Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!