2024. 03. 04. hétfő
Kázmér
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy István: Az agrárium előtt álló legnagyobb kihívásokra mai tudásunkkal nem tudnánk választ adni

Gazsó Rita  |  2018. 09. 17., 17:00

A robotizáció, digitalizáció ma már nem a jövő technológiája, elengedhetetlen része a mezőgazdaságnak, de a versenyképességhez szükség van a gazdálkodók integrációjára is. Egyebek mellett erről is szó volt a szeptember 14-én pénteken, Kalocsán, a meszesi Kék Duna Vendéglőben megrendezett Gazdatalálkozón.

– Amikor négy-öt évvel ezelőtt szóba került a mai korszerű mezőgazdasági technológia, úgy gondoltuk, bennünket még biztosan nem fog érinteni, ez húsz-harminc-ötven év távlata. Eltelt néhány esztendő és azt láttuk, nem halaszthatóak tovább a fejlesztések – mondta Nagy István agrárminiszter a szeptember 14-én, pénteken a meszesi Kék Duna Vendéglőben megrendezett Gazdanapon és Innovációs Bemutatón.

Hozzátette: gyökeresen változtatni kell a gondolatvilágunkon, a technológiai eszközeinken, mert azok a fordulatok, amelyek a természetben, az időjárásban, mezőgazdaságban bekövetkeztek, a globális piaci helyzettel együtt azt mutatják, nem lehet várni, muszáj cselekedni.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Tíz éven belül negyven százalékkal több fehérje, 2050-re hetven százalékkal több élelmiszer kell, úgy, hogy közben harminc százalékkal kevesebb termőföld és negyven százalékkal kevesebb ivóvíz áll majd rendelkezésre.
Ezekre a kérdésekre a választ, csupán az agrárium területéről származó ismeretekkel, mai tudásunkkal nem tudnánk megoldani

– hangsúlyozta Nagy István. Az agrártárca vezetője szerint csak úgy sikerülhet mindez, ha nyitottá válunk és készek vagyunk új ismereteket, technológiai eszközöket elfogadni.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

A robotizáció, digitalizáció fontossága mellett kiemelte az integráció jelentőségét. Úgy fogalmazott, ez legalább annyira befolyásolja a hatékonyságot, mint a műszaki, technológiai eszközök, amelyeknél teljes generációváltás várható a következő esztendőkben. Az integráció fontos a versenyképesség javítása érdekében, azért, hogy ne sokan, kicsiként tárgyaljanak egy nagy, multinacionális vagy globális méretű vállalattal – figyelmeztetett.

Kiemelte a generációváltás fontosságát. Úgy vélekedett, ahhoz, hogy a mezőgazdasági pálya, ez az életmód vonzó legyen, arra van szükség, hogy az alapanyag termelés mellett a feldolgozóiparból és a kereskedelemből is származzon bevétele a gazdálkodóknak.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Nagy István kitért arra is, hogy ugyan 2010 óta példátlan, ötven százalékos növekedés következett be a mezőgazdasági teljesítmény kibocsátását tekintve, egy, a 2017-es év végén történt felmérés szerint a 27 uniós országhoz képest Magyarországon az egy hektáron előállított gazdasági teljesítmény mindössze 59 százalék volt a többiekhez képest, még a 2016-os rekord termések ellenére is.

Török Gyula, a rendezvényt szervező Agrárközösség ügyvezetője szerint a magyar földek nagyon jó adottságokkal rendelkeznek, a gazdák kiváló minőségű termékeket állítanak elő, ennek ellenére mégis az tapasztalható, hogy

Franciaországhoz, Hollandiához vagy Németországhoz képest a gazdálkodóknak sokkal kevesebb szabadidejük van, kevesebb profitot termelnek, mint nyugati társaik.

Ennek okaként főként a saját gazdaságot, földet, a rendelkezésre álló erőforrást illető információ, valamint a pontos tervezés és a szakképzett munkaerő hiányát nevezte meg. Mint mondta, a rendezvény célja az volt, hogy ezekre a problémákra megoldásokat ajánljanak, amelyek betartásával a gazdálkodók eredményesebbek lehetnek.

A találkozón a látogatók a precíziós mezőgazdaságot és az ágazat jövőjét jelentő, pontos adatok, információk gyűjtésére szolgáló eszközöket – monitoring és permetező drónokat – láthattak, traktor bemutatón, tesztvezetéseken, étel-ital kóstolón vehettek részt, felmerülő kérdéseikre pedig az agrárium közismert szakemberei válaszoltak.

A Gazdanapon többek között részt vett még Font Sándor Kalocsa Térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Gyuricza Csaba Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója, a Simon Attila MKB Agrárpartner vezetője, valamint Mélykúti Tibor, a Tejtermék Tanács Elnöke.

A rendezvényt jótékonysági tombola zárta, amelynek bevételét a kalocsai Szent Kereszt Kórház részére ajánlották fel a szervezők.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 13:21
Magyarország elkötelezett a zöld energia mellett, ezért a megújulók mellett a nukleáris energia használatra épít. Az országnak nagy szüksége van az új atomerőműre. Minderről Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt Pakson miután a Paksi Atomerőműben járt, ahol a 4-es blokk karbantartása folyik éppen, majd az új blokkok építési területét tekintette meg, ahol Jákli Gergely elnök-vezérigazgató tájékoztatta a projekt aktualitásairól. (x)
2024-02-28 08:54:51
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 02., 15:19
Lássuk milyen fontos ünnepek, szünetek várnak ránk idén tavasszal. Még >>>
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK