2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy István: Az agrárium előtt álló legnagyobb kihívásokra mai tudásunkkal nem tudnánk választ adni

Gazsó Rita  |  2018. 09. 17., 17:00

A robotizáció, digitalizáció ma már nem a jövő technológiája, elengedhetetlen része a mezőgazdaságnak, de a versenyképességhez szükség van a gazdálkodók integrációjára is. Egyebek mellett erről is szó volt a szeptember 14-én pénteken, Kalocsán, a meszesi Kék Duna Vendéglőben megrendezett Gazdatalálkozón.

– Amikor négy-öt évvel ezelőtt szóba került a mai korszerű mezőgazdasági technológia, úgy gondoltuk, bennünket még biztosan nem fog érinteni, ez húsz-harminc-ötven év távlata. Eltelt néhány esztendő és azt láttuk, nem halaszthatóak tovább a fejlesztések – mondta Nagy István agrárminiszter a szeptember 14-én, pénteken a meszesi Kék Duna Vendéglőben megrendezett Gazdanapon és Innovációs Bemutatón.

Hozzátette: gyökeresen változtatni kell a gondolatvilágunkon, a technológiai eszközeinken, mert azok a fordulatok, amelyek a természetben, az időjárásban, mezőgazdaságban bekövetkeztek, a globális piaci helyzettel együtt azt mutatják, nem lehet várni, muszáj cselekedni.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Tíz éven belül negyven százalékkal több fehérje, 2050-re hetven százalékkal több élelmiszer kell, úgy, hogy közben harminc százalékkal kevesebb termőföld és negyven százalékkal kevesebb ivóvíz áll majd rendelkezésre.
Ezekre a kérdésekre a választ, csupán az agrárium területéről származó ismeretekkel, mai tudásunkkal nem tudnánk megoldani

– hangsúlyozta Nagy István. Az agrártárca vezetője szerint csak úgy sikerülhet mindez, ha nyitottá válunk és készek vagyunk új ismereteket, technológiai eszközöket elfogadni.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

A robotizáció, digitalizáció fontossága mellett kiemelte az integráció jelentőségét. Úgy fogalmazott, ez legalább annyira befolyásolja a hatékonyságot, mint a műszaki, technológiai eszközök, amelyeknél teljes generációváltás várható a következő esztendőkben. Az integráció fontos a versenyképesség javítása érdekében, azért, hogy ne sokan, kicsiként tárgyaljanak egy nagy, multinacionális vagy globális méretű vállalattal – figyelmeztetett.

Kiemelte a generációváltás fontosságát. Úgy vélekedett, ahhoz, hogy a mezőgazdasági pálya, ez az életmód vonzó legyen, arra van szükség, hogy az alapanyag termelés mellett a feldolgozóiparból és a kereskedelemből is származzon bevétele a gazdálkodóknak.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Gazsó Rita

Nagy István kitért arra is, hogy ugyan 2010 óta példátlan, ötven százalékos növekedés következett be a mezőgazdasági teljesítmény kibocsátását tekintve, egy, a 2017-es év végén történt felmérés szerint a 27 uniós országhoz képest Magyarországon az egy hektáron előállított gazdasági teljesítmény mindössze 59 százalék volt a többiekhez képest, még a 2016-os rekord termések ellenére is.

Török Gyula, a rendezvényt szervező Agrárközösség ügyvezetője szerint a magyar földek nagyon jó adottságokkal rendelkeznek, a gazdák kiváló minőségű termékeket állítanak elő, ennek ellenére mégis az tapasztalható, hogy

Franciaországhoz, Hollandiához vagy Németországhoz képest a gazdálkodóknak sokkal kevesebb szabadidejük van, kevesebb profitot termelnek, mint nyugati társaik.

Ennek okaként főként a saját gazdaságot, földet, a rendelkezésre álló erőforrást illető információ, valamint a pontos tervezés és a szakképzett munkaerő hiányát nevezte meg. Mint mondta, a rendezvény célja az volt, hogy ezekre a problémákra megoldásokat ajánljanak, amelyek betartásával a gazdálkodók eredményesebbek lehetnek.

A találkozón a látogatók a precíziós mezőgazdaságot és az ágazat jövőjét jelentő, pontos adatok, információk gyűjtésére szolgáló eszközöket – monitoring és permetező drónokat – láthattak, traktor bemutatón, tesztvezetéseken, étel-ital kóstolón vehettek részt, felmerülő kérdéseikre pedig az agrárium közismert szakemberei válaszoltak.

A Gazdanapon többek között részt vett még Font Sándor Kalocsa Térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Gyuricza Csaba Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója, a Simon Attila MKB Agrárpartner vezetője, valamint Mélykúti Tibor, a Tejtermék Tanács Elnöke.

A rendezvényt jótékonysági tombola zárta, amelynek bevételét a kalocsai Szent Kereszt Kórház részére ajánlották fel a szervezők.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK